2020. 10. 24.
Hívjunk mentőt 104

Országos MentõszolgálatSok esetben ezt a kérdést nem is olyan egyszerű eldönteni. Persze, jól hangzik, hogy akkor, amikor úgy látjuk, hogy a késlekedés veszélyezteti a beteg életét, egészségét. Ezt megítélni azonban

nem egyszerű feladat. Ha valaki eszméletlen (tehát nem tud vele kapcsolatot teremteni, nem válaszol a feltett kérdésekre), vagy úgy látja, talán nem is lélegzik az illető, késlekedés nélkül hívjon mentőt!
Nagyon-nagyon lényeges, hogy mindig mondja el, pontosan hová kér segítséget! A falu vagy város neve is fontos!! Persze Önnek világos, hogy a Fő utca 15-ből telefonál, de a mentők területén akár 10 településen is lehet Fő utca. Igyekezzen a helyszín pontos megjelölése után röviden, lényegre törően tájékoztatást adni a mentősnek! Ettől függ, hogy milyen mentőegységet küldenek segítségként. Jó információk alapján a probléma megoldásában jártas, felkészült mentős csapatra számíthat!
Javaslom, hogy határozza - ill. családorvosa segítségével határoztassa - meg, milyen az Ön és
családtagjai érbetegség-esélye! Ha ez nagy, akkor olvasson tovább!
Ha akár terhelésnél, akár nyugalomban szorító, nyomó, mellkasi-háti fájdalma jelentkezett, és az
10-15 percnyi lepihenés után sem szűnik maradéktalanul vagy visszatér, késlekedés nélkül hívja a mentőket! A panasz akár szívinfarktus első jele is lehet! Az idő élet! Az Ön élete!
Ha hirtelen erősen fulladni kezd, és az 1-2 percen belül nem szűnik, késlekedés nélkül hívjon
mentőt! A panasz akár hirtelen szívelégtelenség jele is lehet! Az idő élet! Az Ön élete!
Ha hirtelen forgó szédülése kezdődik, hányinger, járásbizonytalanság (mintha a feje oldalra húzná) lép fel, vagy keze, lába hirtelen ügyetlenné válik, elgyengül, a szavakat nehezen vagy akadozva ejtené, esetleg szavai érthetetlenné válnak, hirtelen kettős látása, vagy más látászavara támad, késlekedés nélkül hívjanak mentőt! A panasz akár szélütés jele is lehet! Az idő élet! Az Ön élete!
Inkább történjen egy „felesleges” vizsgálat, mint a késlekedés okozzon vissza már nem fordítható
állapotromlást!
Aki időt nyer, életet nyer!

 

www.ergondnok.hu

Címkék: