2019. 12. 08.
Orvoshoz menni? Minek?

Tényleg, minek?  Az orvos „abból él, ami ellen harcol”. Akkor, jogos a klasszikus orvosi mondás: „csak egészség legyen, meg sok beteg”. Egyáltalán, hogy lesz az egészség? Magától van? Kezdetben lehet, csakhogy mégiscsak tenni kéne valamit érte vagy vele, hogy meg is maradjon. Egyébként idővel csak a betegség marad.

Manapság valahogy már sokszor nem ember, nem egészség-centrikus, hanem egyenesen betegségfüggő az orvos is és páciense is. Figyelte! Nem beteget írtam! Páciens. Milyen elkeserítő, hogy még ez a jónak tűnő kifejezés is rossz.A páciens szó ugyanis annyit tesz: „aki tűr”. Borzasztó. Még egy valamirevaló szavunk sincs arra az emberre, aki ésszerűen, időben orvosi tanácsot kér, hogy egészséges legyen. Javaslom, legyen a neve „indiánosan”: Cselekvő Előrelátás.

 

 

Orvoshoz menni? Minek?

Tényleg, minek?  Az orvos „abból él, ami ellen harcol”. Akkor, jogos a klasszikus orvosi mondás: „csak egészség legyen, meg sok beteg”. 
Egyáltalán, hogy lesz az egészség? Magától van? Kezdetben lehet, csakhogy mégiscsak tenni kéne valamit érte vagy vele, hogy meg is maradjon. Egyébként idővel csak a betegség marad. Manapság valahogy már sokszor nem ember, nem egészség-centrikus, hanem egyenesen betegségfüggő az orvos is és páciense is. Figyelte! Nem beteget írtam! Páciens. Milyen elkeserítő, hogy még ez a jónak tűnő kifejezés is rossz. 
A páciens szó ugyanis annyit tesz: „aki tűr”. Borzasztó. Még egy valamirevaló szavunk sincs arra az emberre, aki ésszerűen, időben orvosi tanácsot kér, hogy egészséges legyen. Javaslom, legyen a neve „indiánosan”: Cselekvő Előrelátás.