2021. 01. 23.
Hirtelen? Szívhalál?

Kolonics GyörgySzörnyű aktualitása van a mai cikknek. Az újságok, tévék, rádiók híradásai mindannyiunk lelkébe elhozták a nagyszerű olimpikon, Kolonics György tragédiáját. Szerintem nincs ember, akit ne rázott volna meg a hír! Alig volt a rendelésen olyan beteg, aki ne kérdezte volna meg: hogy történhetett ez?
Az igaz válasz - a személyes konkrétumokon és szenzációhajhász álhíreken túl - nagyon megdöbbentő! Megtörténhet ez csaknem bármelyikünkkel és csaknem bármikor!

Ön vagy Ön, vagy én; én például - akár, amikor ezeket a sorokat írom - meghalhatok hirtelen szívhalállal. Persze, a hír sokkoló, hiszen Kolonics Györgynek az esélyét - ahhoz, hogy hirtelen szívhalált haljon - "csak" a mindennapiakhoz képest extrém megterhelés fokozta. És ezzel szemben? Az előfordulás lehetőségét csökkentette az ideális fizikai kondíció, a rendszeres testmozgás, az ideális testsúly, a dohányfüst-mentesség, az ideális nyugalmi vérnyomás és vércukorszint, a remélhetőleg ideális koleszterinszint. És még így is megtörtént! Ne vonjon le téves következtetést! Nem a sport káros! Önnél mi növeli, és mi csökkenti a hirtelen szívhalál esélyét?

www.ergondnok.hu