2017. 11. 24.
Latinba csomagolva?

Rossz nyelvek szerint azért van minden szakmának szaknyelve, hogy csak a bennfentesek, a beavatottak értsék, mit is üzennek egymásnak a „mesterek”. Nem véletlen tehát, hogy az orvosi dokumentumokban is nyüzsögnek a latin, görög, német vagy éppen az angol gyökerű, eredetű szavak, vagy „szótorzulatok”.

Bővebben... Latinba csomagolva?
 
Gyógyszerlomtalanítás

Nap mint nap látom, milyen szörnyű sok felesleges gyógyszert meg gyógyhatásúnak gondolt készítényt szednek sokan. Néha egy A4-es oldal fele is megtelik a szerek listájával. Valóságos oknyomozás megfejteni, hogy mi és mikor kerülhetett a gyógyszerhalomba. Az egyszerű kérdésre, hogy mi miatt szedi az illető, pedig nemegyszer a „nem is tudom... kaptam” meghökkentő válasz születik.

Bővebben... Gyógyszerlomtalanítás
 
Probléma... eltakarva

Biztosan látott már olyan kicsike gyermeket aki úgy bujócskázik, hogy eltakarja az arcát, szemét. „Ha én nem látlak, te sem látsz engem” módszere ez. Aranyos és felnőtt fejjel figyelve is nagyon szórakoztató.
Persze ha felnőttként egy kisebb, nagyobb, sőt, akár nagyon- nagyon bajunknál, problémánknál próbáljuk alkalmazni ezt a módszert, az már a környezetünknek sem szórakoztató.

Bővebben... Probléma... eltakarva
 
Vérképtérkép

Így, egybeírva még a neten sem találja meg ezt a szót. Persze a kereső menten felajánl egy szokványos írásmódot és már „böngészhet” is. Van rá igény. Amire van igény arra írnak valahol, valakik egy (vagy sok) oldalt, ahol kutakodhat. Fogja a laborpapírját és lépésről-lépésre, akár minden megcsillagozott adatához (nem csak a vérkép, de minden laboreredmény tekintetében) magyarázatot, sőt, látszólag már kész megoldást talál.

Bővebben... Vérképtérkép
 
Ketyerekukkantás

Az egészségügyben (is) sokszor már az a probléma, hogy a sok lehetőség közül kiválasszuk azt a néhányat, amire egy kérdés megválaszolásához szükségünk van. Persze jó ha tudjuk, mi mire való, mennyibe kerül, jár-e megterheléssel vagy bármilyen veszéllyel.
A kardiológiai vizsgálatnak ma négy alapvető eleme van. Az első a páciens kikérdezése, a családi és személyes kórelőzmény tisztázása (és az alap laboratóriumi eredmények értékelése).

Bővebben... Ketyerekukkantás
 
Olyat írjon fel, hogy... !

Az így és hasonlóan kezdődő, orvosi rendelésen elhangzó mondatok értelmetlenségének a megértéséhez egy vallomással kell kezdenem. A krónikus betegségekből nagyon kevés az olyan, (ha egyáltalán van) amit gyógyítani tudunk. Krónikus betegségeknél a szervezet hálózati működésében rendszerszintű problémák adódnak már.

Bővebben... Olyat írjon fel, hogy... !
 
Tükröm- tükröm mondd meg?

Mindannyian ismerjük a mesebeli igazmondó tükör... vívódását.
Szabad-e félreérthetetlenül igazat mondani?
Sajnos vagy nem, de abban az esetben, ha valaki az egészségügyi állapotára kérdez rá, akkor egyszerűen igazat kell mondanunk. Igazat és félreérthetetlenül.

Bővebben... Tükröm- tükröm mondd meg?
 
Ragadjuk magunk tökön!

Férfitársaim! Ez egy – lehet, hogy életmentő – felhívás. Ha 16-18 éves korunktól havonta 1-2 percet szánunk arra, hogy heréinket áttapintsuk és valahogy „nem akkora”, vagy valahogy „nem olyan”, vagy „mintha lenne benne valami” érzésünk támad, akkor korán, nagyon idejében urológushoz fordulhatunk az esetleges bajunkkal.

Bővebben... Ragadjuk magunk tökön!
 
Saját apját ne!

Manapság mindenki gyógyít. Szinte mindenki tanácsol valami „okosat”. Arról nem is szeretek beszélni, hogy tegnap még ingatlanügynök hölgyek és urak, ma már életmódtanácsadással fogalkoznak „hivatásszerűen”. Az egyszerű népbecsapós varázsingalengetés mellett a legborzongatóbb persze az orvosdoktor részesedésorientált, „szer árulós” eltévelyedése. Mi a fenének írok megint erről, mikor szinte hasztalan?

Bővebben... Saját apját ne!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 21