2020. 12. 02.
Több lehetőség…

...elszalasztva?  Azok a terápiás lehetőségek amik ma egy-egy tartós egészségügyi probléma, betegség kezelésére rendelkezésre állnak, 25 éve még zömmel az álmok világában sem körvonalazódtak. Egészen hihetetlen és roppant gyors a fejlődés. Ez egyben a kezelések valóban személyreszabott kialakítását teszi, pontosabban tenné lehetővé, de….

Bővebben... Több lehetőség…
 
Hinni, tenni… élni

Amikor az ember olyan szakmát (úgy érzem hivatást) választ, ami ma egyértelműen a tudományos bizonyítékok alapjára épül, idő kell annak felismeréséhez, hogy életünkben korántsem minden bizonyítható tudományos módszerekkel.
Hitünk valamiben (akár a tudományban) vagy van, vagy nincs.

Bővebben... Hinni, tenni… élni
 
Gondolkodjon… előre!

Több mint 25 éve dolgozom orvosdoktorként. Ezen rövid idő alatt vizsgálati és kezelési lehetőségeink szédületesen fejlődtek/fejlődnek. Mégis, egyre inkább az az érzésem, hogy ahhoz képest, hogy mire vagyunk/lennénk képesek, mintha… mintha egyhelyben járnánk. Sőt, ha őszinte akarok lenne néha olyan, mintha csúsznánk visszafelé egy felfelé vezető út lejtőjén.

Bővebben... Gondolkodjon… előre!
 
Telemedicina- “távgyógyászat”

Vigyázat! Ez a tevékenység nem azonos (ne legyen azonos!) az “utalja át a pénzt… tegye a TV-re a kezét… küldöm az energiát”, klasszikus eseteivel.
Olyan egészségügyi tevékenységekről van/lesz tehát szó, aminek értelme van, ami dokumentálható, visszaellenőrizhető, amiben a páciens- orvos kapcsolata biztonságos (pl. mások által nem látható) és mindkét fel számára beazonosítható módon, csatornán folyik.

Bővebben... Telemedicina- “távgyógyászat”
 
Minden- mindennel összefügg

Ha emberi működésünk testi- lelki vonzatait szemléljük (vagy pl. orvosként vizsgáljuk) akkor ez talán a legnagyobb igazság. Mégis sokszor (túl sokszor) megfeledkezünk erről. Bonyolultságunk okán kialakult specializáció lehet az oka, hogy “szétdarabolódtunk”, de eközben sose feledkezzünk el arról, hogy bizony... minden- mindennel összefügg.

Bővebben... Minden- mindennel összefügg
 
Az igazság néha… fáj

Nem valami nagy filozófikus gondolatsorral fogom fárasztani. Annak amiről most írok leginkább nem is filozófiai, hanem pszichológiai gyökerei vannak. Mindenkiben él egy kép önmagáról. Ez a kép többé vagy kevésbé más mint amit a környezete, vagy fogalmazzunk úgy, hogy egy “külső szemlélő” lát. Teljesen egészséges, hogy kicsit szebbnek, okosabbnak és ügyesebbnek érezzük magunkat mint amilyenek ténylegesen vagyunk. Ez egyfajta egészséges önkép, önbizalom.

Bővebben... Az igazság néha… fáj
 
Partnerség

Azt hiszem ez egy roppant találó szó arra, hogy mitől működhet(ne) jól az orvos-beteg és az orvos-orvos kapcsolat. A partnerség, valami egymást sosem átverős, egymást segítő, kölcsönös... valami.
A partnerek nem hazudnak egymásnak. Ezért én – mint orvosdoktor- nem mondhatok olyat, hogy ez a gyógyszer (vagy majd én magam)… meggyógyítom.

Bővebben... Partnerség
 
Kattintgatós?

Olyan rég írom ezeket a cikkecskéket, hogy kezdetben, amikor ez a téma felmerült még hagyományos tollal-papírra módszerrel töltögettük nagyrészt a laborkéréseket. Ma már online világot élünk. A kattintás a menő. Pontosabban, egyes esetekben ebből valamiféle kattingtatás születik, rengeteg-rengeteg laboreredménnyel, de… A kevesebb bizony néha több.

Bővebben... Kattintgatós?
 
Pszichológia

A pszichológiai igen tág tudományterület. Számos ága, szakiránya létezik. Ezek közül csak egy a mentális egészségünkkel kapcsolatos, azt segítő klinikai pszichológia. A klinikai pszichológus a mentális (szellemi, értelmi) betegségekkel, azok okának tisztázásával és kezelésével foglalkozik.

Bővebben... Pszichológia
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 31