2021. 03. 02.
Bizalom és bizalmatlanság

Úgy gondolom az orvosi munka alapkérdése a bizalom. A kölcsönös bizalom. Kiinduló pontként tehát az orvos bízik a páciens őszinteségében és a páciens bízzon az orvos iránymutatásában. Amikor ez a kölcsönösség a két fél bármelyikének hibájából megszűnik (vagy kiindulásként sincs meg), elvész a bizalom és lehetetlen megfelelő eredményt elérni.

Bővebben... Bizalom és bizalmatlanság
 
Legyen vége!

Már mindenki azt szeretné, ha vége lenne végre a COVID helyzet okozta testi- lelki nyomásnak. Persze azért nagyon nem mindegy, hogyan (és mikor) ér véget ez a vesszőfutás. Szerezhetünk védettséget a betegség átélésével vagy védőoltással. Sokan, akik nem ismerik (még) ezt a nyavalyát azt gondolhatják, mindegy melyiket “választjuk”. Azoknak viszont akik átéltek (és túléltek) COVID fertőzést zömmel teljesen világos, hogy nagyon nem mindegy.

Bővebben... Legyen vége!
 
Védő-oltás

Van COVID ellen védőoltás. Sőt, vannak védőoltások. Talán a választék bősége okozza egyesek elbizonytalanodását? Vagy a rengeteg egymásnak (részben) ellentmondó hír? Vagy a rémhirek? Vagy még mindig vonzó a léleknek a COVID probléma tagadása?
Nem tudom.

Bővebben... Védő-oltás
 
Több lehetőség…

...elszalasztva?  Azok a terápiás lehetőségek amik ma egy-egy tartós egészségügyi probléma, betegség kezelésére rendelkezésre állnak, 25 éve még zömmel az álmok világában sem körvonalazódtak. Egészen hihetetlen és roppant gyors a fejlődés. Ez egyben a kezelések valóban személyreszabott kialakítását teszi, pontosabban tenné lehetővé, de….

Bővebben... Több lehetőség…
 
Hinni, tenni… élni

Amikor az ember olyan szakmát (úgy érzem hivatást) választ, ami ma egyértelműen a tudományos bizonyítékok alapjára épül, idő kell annak felismeréséhez, hogy életünkben korántsem minden bizonyítható tudományos módszerekkel.
Hitünk valamiben (akár a tudományban) vagy van, vagy nincs.

Bővebben... Hinni, tenni… élni
 
Gondolkodjon… előre!

Több mint 25 éve dolgozom orvosdoktorként. Ezen rövid idő alatt vizsgálati és kezelési lehetőségeink szédületesen fejlődtek/fejlődnek. Mégis, egyre inkább az az érzésem, hogy ahhoz képest, hogy mire vagyunk/lennénk képesek, mintha… mintha egyhelyben járnánk. Sőt, ha őszinte akarok lenne néha olyan, mintha csúsznánk visszafelé egy felfelé vezető út lejtőjén.

Bővebben... Gondolkodjon… előre!
 
Telemedicina- “távgyógyászat”

Vigyázat! Ez a tevékenység nem azonos (ne legyen azonos!) az “utalja át a pénzt… tegye a TV-re a kezét… küldöm az energiát”, klasszikus eseteivel.
Olyan egészségügyi tevékenységekről van/lesz tehát szó, aminek értelme van, ami dokumentálható, visszaellenőrizhető, amiben a páciens- orvos kapcsolata biztonságos (pl. mások által nem látható) és mindkét fel számára beazonosítható módon, csatornán folyik.

Bővebben... Telemedicina- “távgyógyászat”
 
Minden- mindennel összefügg

Ha emberi működésünk testi- lelki vonzatait szemléljük (vagy pl. orvosként vizsgáljuk) akkor ez talán a legnagyobb igazság. Mégis sokszor (túl sokszor) megfeledkezünk erről. Bonyolultságunk okán kialakult specializáció lehet az oka, hogy “szétdarabolódtunk”, de eközben sose feledkezzünk el arról, hogy bizony... minden- mindennel összefügg.

Bővebben... Minden- mindennel összefügg
 
Az igazság néha… fáj

Nem valami nagy filozófikus gondolatsorral fogom fárasztani. Annak amiről most írok leginkább nem is filozófiai, hanem pszichológiai gyökerei vannak. Mindenkiben él egy kép önmagáról. Ez a kép többé vagy kevésbé más mint amit a környezete, vagy fogalmazzunk úgy, hogy egy “külső szemlélő” lát. Teljesen egészséges, hogy kicsit szebbnek, okosabbnak és ügyesebbnek érezzük magunkat mint amilyenek ténylegesen vagyunk. Ez egyfajta egészséges önkép, önbizalom.

Bővebben... Az igazság néha… fáj
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 31