2021. 07. 29.
Út a cselekvés felé

Minden cselekvés változtatás. Tudományosan most a változtatás felé vezető út lépéseiről (is) beszélhetünk. Ezzek a fázisok minden cselekvéshez vezető döntésünk előtt lezajlanak bennünk legyen szó akár a dohányzás elhagyásáról, akár a COVID elleni oltásról. Közben folyton mérlegelünk. Mi szól a cselekvés mellett és mi ellene?
Pontosabban a dolog ott indul, amikor még nem is fontolgatunk, mert a probléma számunkra nem probléma.

Bővebben... Út a cselekvés felé
 
Pisiügyek

Egészségesen a vizelet színe szalmasárgától a borostyánsárgáig terjed, áttetsző, frissen ürítve pedig nem bűzös. Ha sokat iszunk hígabb és emiatt világosabb vizeletünk lesz. Viszont pl.ha a  szokásos folyadékfogyasztás mellett sötétedik meg a vizeletünk, az már betegség jele lehet. Mindenképpen kóros, ha szabad szemmel is véres, vagy zavaros, vagy frissen ürítve bűzös a vizeletünk.

Bővebben... Pisiügyek
 
Vezérlőközpont

Szervezetünkben minden fontos. Persze mindig az a terület, szerv, funkció látszik a legfontosabbnak, ami éppen nem megfelelően működik. Logikus, hiszen az fog panaszokat okozni, annak a működését, pontosabban a nem vagy nem megfelelő működését vesszük észre. Addig amíg minden O.K. teljesen természetesnek vesszük, hogy minden O.K. Pedig akkor tehetnénk a legtöbbet, hogy rendben is maradjanak a dolgaink.

Bővebben... Vezérlőközpont
 
Tanulni! Tanulni! Tanulni!

Olyan gyorsan változik körülöttünk a világ, hogy manapság tényleg az “élethossziglan tanulás” korszakát éljük. Ez az orvosi munka esetén egészen világos, sőt “központilag” is szervezett, számonkért, ellenőrzött tanulás. Iújra és újra papíron is igazolnunk kell, hogy haladunk a korral.
Szükséges-e páciensként vagy hagyományosabb szóval betegként is tanulni? Abszolút!

Bővebben... Tanulni! Tanulni! Tanulni!
 
Ön sokszor kérdez?

Rossz jel, ha egy megbeszélésen, egyeztetésen nincs kérdés. Ritka, hogy ez a “mindent értek” jele. Sokkalta gyakoribb, hogy az “inkább nem kérdezem meg, nehogy még butának tűnjek” leplezése a látszólagos egyetértő bólogatás. Ennél már csak a “nem kérdezem meg, mert még bajom lesz belőle” verzió a rettenetesebb.
Bizony én sokszor, sok helyen és a “szokásosnál” többet kérdezek.

Bővebben... Ön sokszor kérdez?
 
Meddig lehet nem hinni?

Amit nem akarunk látni azt sokáig nem látjuk. Megdöbbentem, amikor néhány napja egy páciens a “miben segíthetek” kérdés után előadta, hogy… nincs is COVID, ez csak egy nagy átverős játék. Sokkolt! Ennél már csak az volt megdöbbentőbb amikor azt mondta, hogy “itt most magunkközött vagyunk, hát levehetjük már ezeket a szarságokat”. A “szarságok” a szájmaszkja és a szájmaszkom…
Nekem azzal, hogy ki mit hisz nincs bajom. Szerintem, felnőtt emberként mindenki azt tesz magával, amit csak akar.

Bővebben... Meddig lehet nem hinni?
 
Téveseszmerendszerek?

Valamiről biztos tudást szerezni nem éppen egyszerű dolog. Nem csak azért, mert sokat kell a témában tanulni, sőt elötte meg kell alapozni a “speciális” ismereteket, hanem azért is, mert a tudományos ismeretek folyamatosan alakulnak.  Azt gondolhatnánk, hogy a tudás ellentéte a nemtudás. Ez nem igaz. A nemtudás egyfajta “tiszta lap”, amit kitartással, megfelelő forrásokra alapozott tanulással szépen, lassan tele lehet írni.
A tudás ellentéte a téveseszmerendszer.

Bővebben... Téveseszmerendszerek?
 
Bizalom és bizalmatlanság

Úgy gondolom az orvosi munka alapkérdése a bizalom. A kölcsönös bizalom. Kiinduló pontként tehát az orvos bízik a páciens őszinteségében és a páciens bízzon az orvos iránymutatásában. Amikor ez a kölcsönösség a két fél bármelyikének hibájából megszűnik (vagy kiindulásként sincs meg), elvész a bizalom és lehetetlen megfelelő eredményt elérni.

Bővebben... Bizalom és bizalmatlanság
 
Legyen vége!

Már mindenki azt szeretné, ha vége lenne végre a COVID helyzet okozta testi- lelki nyomásnak. Persze azért nagyon nem mindegy, hogyan (és mikor) ér véget ez a vesszőfutás. Szerezhetünk védettséget a betegség átélésével vagy védőoltással. Sokan, akik nem ismerik (még) ezt a nyavalyát azt gondolhatják, mindegy melyiket “választjuk”. Azoknak viszont akik átéltek (és túléltek) COVID fertőzést zömmel teljesen világos, hogy nagyon nem mindegy.

Bővebben... Legyen vége!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 32