2018. 12. 13.
Betegségelőny

Ugye milyen furcsa. Az ember azt gondolhatná, hogy a betegség mindig valami rossz, hátrányos dolog, pedig...
Pedig van, hogy a megfogható tünet, nem is a tényleges betegség, csak annak egyfajta testi kivetülése. Van, hogy a tünetképződés (szomatizáció) mögött valójában pszichológiai probléma áll. Ilyenkor, amíg a testi bajokra koncentrálhatunk, addig nem kell szembenéznünk a valós okkal.

Bővebben... Betegségelőny
 
Az orvos nem is gyógyít, csak...

Persze, van olyan orvos is aki tevőlegesen gyógyít. Megfogja, kivágja, bevarrja...
A belgyógyászati területek orvosai viszont közvetlenül nem is gyógyítanak. Mi „csak” megmondjuk ill.jó esetben elmagyarázzuk (ez roppant fontos!), mi a baj, mit és hogyan tegyen azért, hogy meggyógyuljon, meggyógyítsa magát. Direktben nem sok hatásunk van a gyógyulásra, ha... nem teszi, vagy nem úgy teszi amit tennie érdemes.

Bővebben... Az orvos nem is gyógyít, csak...
 
Elfogadni, megérteni, megtanulni

Bármilyen tartós, nem gyógyítható betegségről legyen is szó, a megoldáshoz először el kell fogadnunk a tényt, hogy mostantól ezzel a kórsággal életünk végéig teendőnk lesz.
A cukorbetegség ennek a helyzetnek klasszikus esete és az elfogadás, különösen az abszolút inzulinhiányos (tehát 1-es típusú) cukorbetegség esetén, korántsem egyszerű lépés.

Bővebben... Elfogadni, megérteni, megtanulni
 
Még mindig sok az átverés

Orvosként az a feladatom, hogy segítsek, ki mit tegyen vagy éppen mit ne, annak érdekében, hogy jobb életminőséggel és sokáig éljen. Szóval... tanácsokat adok. A feladat látszólag ilyen egyszerű.  
Rendkívüli mértékben bővülnek a tudomány adta lehetőségek ezen célok elérésére.

Bővebben... Még mindig sok az átverés
 
Szót értünk-e egyáltalán?

Sok éve, hogy először kaptam szakmai körökből jelzést, hogy „szörnyen elfelejtetted az orvosszakmai kifejezéseket”. No, azért remélem, attól, hogy igyekszem egyszerűen magyarul fogalmazni (akkor is, ha akár orvoskollégával beszélek) még nem magát a szakmát felejtettem el.

Bővebben... Szót értünk-e egyáltalán?
 
Azok a bizonyos alapok

Remélem Ön jó és stabil pszichológiai alaphelyzettel él. Nincsenek érthetetlen hangulati ingadozásai, vissza-visszatérő szorongásérzései, netán pánikrohamai, alvása is jó, így zömmel frissen indulnak napjai. Ha kiderül, hogy cukorbeteg vagy éppen rádöbben, hogy az évek során mondjuk... elhízott, mi kell a betegsége hatékony kezeléséhez?

Bővebben... Azok a bizonyos alapok
 
Együtt - működés

Az orvos és páciens kapcsolata bizonyosan eredménytelenségre ítélt, ha „két malomban őrölnek”, ha nincs köztük együttműködés. Orvosként be kell látnunk, hogy nem elég sokat (akár nagyon sokat) tudnunk a betegségről, betegségekről, ha közben keveset vagy szinte semmit sem tudunk magáról a betegről. A páciens pedig (jó esetben) hiába ismeri önmagát, mindennapjait, ha keveset vagy (ahogy néha tapasztalom) szinte semmit sem tud az élethossziglan fennálló, fennmaradó betegségéről. Tanulnunk kell egymástól és a régi igazságokból is.

Bővebben... Együtt - működés
 
Ahogy a probéma nagyra nő...

A tartós, un. krónikus bajok zöme előalakokon át nő a „minden rendben még” kategóriából egyértelműen  betegséggé. Például az elhízás (ami aztán sok más betegség melegágya) az egészen icike-picike túlsúllyal kezdődik. A túlsúly még egyáltalán nem feltünő. Persze, hiszen fokozatos az átmenet a normáltól a túlsúly felé is.

Bővebben... Ahogy a probéma nagyra nő...
 
Bizony, keresni kell az okot, ha...

Ha... a feje hetente többször vagy fél oldalasan, esetleg hányingerrel, hányással vagy látászavarral is kísérve fáj, vagy olyan erős vagy olyan tartós amilyen addig még sosem volt. Ha hasa puffad, vagy étkezés után „mindig” fáj. Ha a haja hullik, vagy zsíros, ha a körme repedezik vagy a színe, alakja megváltozott.

Bővebben... Bizony, keresni kell az okot, ha...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 25