2019. 08. 25.
Nem szabad hazudni

Ez első hallásra kicsit hideg, de igaz mondat, különösen, ha egy egészségügyi probléma tisztázásáról, vagy annak megoldásáról, kezeléséről van szó.
Az egészségügyi törvény szerint “mindenkinek joga van olyan ismeretek megszerzéséhez, amelyek lehetővé teszik számára az egészsége megőrzésével és fejlesztésével kapcsolatos lehetőségei megismerését, valamint megfelelő tájékoztatáson alapuló döntését az egészséggel kapcsolatos kérdésekben”.

Bővebben... Nem szabad hazudni
 
Vegye komolyan... magát!

Néha egészen furcsa helyzetek adódnak egy orvosi rendelőben. Amikor a pácienssel beszélgetni kezdünk, első körben mindig a panaszokat, az összes a mindennapokban zavaró (jó lenne, ha az nem lenne, vagy nem úgy lenne) érzést igyekszünk összegyűjteni. Hihetetlen, hogy sokan a panaszaikat már olyan régen cipelik, hogy nem is élik meg problémának, hanem úgy tekintik, “ez mindig így volt”.

Bővebben... Vegye komolyan... magát!
 
EKG fontossága és pontossága

Az EKG (elektrokardiogram) elsősorban (de nem csak!) a szívvel kapcsolatos belgyógyászati vizsgálómódszer, több mint 100 éves multra tekint vissza. Ma már minden családorvosi praxis alapfelszerelése. Nem szabad túlmisztifikálni, de lebecsülni sem a fontosságát és pontosságát.

Bővebben... EKG fontossága és pontossága
 
Ne várjon a panaszokra!

Orvoshoz azért kellene mennünk, hogy megtanuljuk, mit és hogyan tegyünk ahhoz, hogy ne legyünk betegek! Persze akkor is menni kell, ha panaszunk van, de korántsem csak az lehet probléma ami már panaszt okoz. Sőt! Furcsa, de a tartós betegségeink zöme sokáig, akár nagyon sokáig nem okoz panaszt.

Bővebben... Ne várjon a panaszokra!
 
Egy adat nem adat

Az emberi szervezet egy bonyolult (egészségesen nagyrészt precízen önszabályozó) a külső (és saját belső) környezetének ingereire dinamikusan reagáló rendszer. Nem véletlen, hogy ha a működését jelző adatokból egyet-egyet kiragadunk, az legtöbbször semmitmondó vagy akár megtévesztő az adott helyzet, körülmény ismerete nélkül.

Bővebben... Egy adat nem adat
 
Mit is együnk?

Persze, mielőtt erre a kérdésre megadhatnánk a választ, számos, még egyszerűbbnek tűnő kérdésre (is) választ kellene kapnunk. Ilyenek pl. a hogyan, mikor, mennyit....
Amíg szűkében volt az emberiség (és annak alapeleme az ember!) a tápláléknak, addig nem sok értelme volt ezeknek a kérdéseknek vagy... egészen más íze volt ugyenezeknek a kérdéseknek. Gondolja csak végig, hogy ez mennyire megdöbbentően igaz.

Bővebben... Mit is együnk?
 
Életünk fonala

A római és görög mitológiában sorsistennők (Párkák ill. Moirák) fonják és mérik életünk fonalát aztán.. nyissz, elvágják azt és... meghalunk.
Nagyon érzékletes gondolat. Megdöbbentő, de életünk hosszát valóban egy (pontosabban két, egymással összesodort) fonál, az öröklődési anyagunkat tartalmazó DNS határozza meg.

Bővebben... Életünk fonala
 
EKG finomságok

Az EKG (elektrokardiogram) a szívműködés amolyan elektromos térképe, melyet négy végtagunkra és a mellkasunk pontosan meghatározott pontjaira felhelyezett elvezetésekről készítünk egy készülékkel, néhány perc alatt és teljesen fájdalmatlanul. Ez már mindennapi rutin vizsgálómódszer.

Bővebben... EKG finomságok
 
Milyenek is vagyunk?

Mindenkinek van egy elképzelése önmagáról és persze az önmagát körülvevő világról is. Az biztos, hogy ha kívülről közelítjük meg e két (összefüggő!) valóságot, akkor egyik sem igazán olyan amilyennek érezzük. Érzéseink alapján ítélünk és az sokszor merőben más mint a kézzel fogható valóság.
Ez most elég bonyolultan hangzott, de igaz. Érdemes újra és akár újra végigolvasni.

Bővebben... Milyenek is vagyunk?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 28