2019. 04. 20.
Mit is együnk?

Persze, mielőtt erre a kérdésre megadhatnánk a választ, számos, még egyszerűbbnek tűnő kérdésre (is) választ kellene kapnunk. Ilyenek pl. a hogyan, mikor, mennyit....
Amíg szűkében volt az emberiség (és annak alapeleme az ember!) a tápláléknak, addig nem sok értelme volt ezeknek a kérdéseknek vagy... egészen más íze volt ugyenezeknek a kérdéseknek. Gondolja csak végig, hogy ez mennyire megdöbbentően igaz.

Bővebben... Mit is együnk?
 
Életünk fonala

A római és görög mitológiában sorsistennők (Párkák ill. Moirák) fonják és mérik életünk fonalát aztán.. nyissz, elvágják azt és... meghalunk.
Nagyon érzékletes gondolat. Megdöbbentő, de életünk hosszát valóban egy (pontosabban két, egymással összesodort) fonál, az öröklődési anyagunkat tartalmazó DNS határozza meg.

Bővebben... Életünk fonala
 
EKG finomságok

Az EKG (elektrokardiogram) a szívműködés amolyan elektromos térképe, melyet négy végtagunkra és a mellkasunk pontosan meghatározott pontjaira felhelyezett elvezetésekről készítünk egy készülékkel, néhány perc alatt és teljesen fájdalmatlanul. Ez már mindennapi rutin vizsgálómódszer.

Bővebben... EKG finomságok
 
Milyenek is vagyunk?

Mindenkinek van egy elképzelése önmagáról és persze az önmagát körülvevő világról is. Az biztos, hogy ha kívülről közelítjük meg e két (összefüggő!) valóságot, akkor egyik sem igazán olyan amilyennek érezzük. Érzéseink alapján ítélünk és az sokszor merőben más mint a kézzel fogható valóság.
Ez most elég bonyolultan hangzott, de igaz. Érdemes újra és akár újra végigolvasni.

Bővebben... Milyenek is vagyunk?
 
Előretervezés!

Ne zavarja, hogy ilyet nem szokott mondani az autós navigációja. Amikor megadja az uticélját és annak elérési alapfeltételeit és kap utiterveket, akkor Ön (mert mindig Ön a főnök) előretervezést végez. Az egészsége érdekében is lehet (nagyon is érdemes) előre tervezni.
Az egészségvédelmi ( betegség esetén a gyógyulási/kezelési) tervezéshez is az első lépés a honnan indulok.

Bővebben... Előretervezés!
 
Kérdezni! Kérdezni! Kérdezni!

Így, pontosan így, a felszólító mód jelével minden szó végén. Talán ez (lenne) a legfontosabb egy-egy probléma megértéséhez, a tisztánlátáshoz, a vakvágányok és zsákutcák elkerüléséhez. A kérdéseket Önnek kell/kellene feltenni. A válaszokat az orvosnak, egészségügyi személyzetnek  kell megadni.

Bővebben... Kérdezni! Kérdezni! Kérdezni!
 
Rengeteg dolgot mérünk, de...

Ténylegesen mire is lenne szükségünk? Ma, az egészség/betegség tekintetében (is) digitális korszakát éli sok ember. Az okos órák, karkötők és egyéb kütyük térhódításával rengeteg adatot rögzíthetünk saját testünk működéséről. Persze ebből csak akkor lesz információ, ha ezt célszerűen, struktúráltan, egyéni igényünkre szabva tesszük és.... értékeljük, meg használjuk is.

Bővebben... Rengeteg dolgot mérünk, de...
 
Mit teszünk és mit tehetnénk?

Mióta csak orvosdoktorkodom mindig van bennem egyfajta hiányérzet. Ennek az egyik eleme az, hogy többet, még többet kell tudnom az orvostudományból ahhoz, hogy jobban, még jobban segíthessem a hozzám fordulót. Szóval tanulnom kell és kérdeznem, amikor nem értek valamit.
A hiányérzetem másik része abból ered, hogy úgy tapasztalom nap mint nap, az egyre bővülő orvosi lehetőségekkel nem élnek az emberek, mert hiányoznak az érthető és használható ismereteik ahhoz, hogy hatékonyan segíthessenek maguknak.

Bővebben... Mit teszünk és mit tehetnénk?
 
Ok(ok): szerepzavar(ok)

Az élethossziglan teendőt igénylő egészségügyi problémák kezelésének eredménytelenségét sok esetben (akár orvos által erősített) szerepzavar alapozza meg. Az orvos feladata (és lehetősége) nem az, hogy kezelje a betegséget. A betegséget, csak a páciens maga képes kezelni, hiszen csak ő él együtt vele.

Bővebben... Ok(ok): szerepzavar(ok)
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 27