2021. 05. 06.
Ön sokszor kérdez?

Rossz jel, ha egy megbeszélésen, egyeztetésen nincs kérdés. Ritka, hogy ez a “mindent értek” jele. Sokkalta gyakoribb, hogy az “inkább nem kérdezem meg, nehogy még butának tűnjek” leplezése a látszólagos egyetértő bólogatás. Ennél már csak a “nem kérdezem meg, mert még bajom lesz belőle” verzió a rettenetesebb.
Bizony én sokszor, sok helyen és a “szokásosnál” többet kérdezek.

Bővebben... Ön sokszor kérdez?
 
Meddig lehet nem hinni?

Amit nem akarunk látni azt sokáig nem látjuk. Megdöbbentem, amikor néhány napja egy páciens a “miben segíthetek” kérdés után előadta, hogy… nincs is COVID, ez csak egy nagy átverős játék. Sokkolt! Ennél már csak az volt megdöbbentőbb amikor azt mondta, hogy “itt most magunkközött vagyunk, hát levehetjük már ezeket a szarságokat”. A “szarságok” a szájmaszkja és a szájmaszkom…
Nekem azzal, hogy ki mit hisz nincs bajom. Szerintem, felnőtt emberként mindenki azt tesz magával, amit csak akar.

Bővebben... Meddig lehet nem hinni?
 
Téveseszmerendszerek?

Valamiről biztos tudást szerezni nem éppen egyszerű dolog. Nem csak azért, mert sokat kell a témában tanulni, sőt elötte meg kell alapozni a “speciális” ismereteket, hanem azért is, mert a tudományos ismeretek folyamatosan alakulnak.  Azt gondolhatnánk, hogy a tudás ellentéte a nemtudás. Ez nem igaz. A nemtudás egyfajta “tiszta lap”, amit kitartással, megfelelő forrásokra alapozott tanulással szépen, lassan tele lehet írni.
A tudás ellentéte a téveseszmerendszer.

Bővebben... Téveseszmerendszerek?
 
Bizalom és bizalmatlanság

Úgy gondolom az orvosi munka alapkérdése a bizalom. A kölcsönös bizalom. Kiinduló pontként tehát az orvos bízik a páciens őszinteségében és a páciens bízzon az orvos iránymutatásában. Amikor ez a kölcsönösség a két fél bármelyikének hibájából megszűnik (vagy kiindulásként sincs meg), elvész a bizalom és lehetetlen megfelelő eredményt elérni.

Bővebben... Bizalom és bizalmatlanság
 
Legyen vége!

Már mindenki azt szeretné, ha vége lenne végre a COVID helyzet okozta testi- lelki nyomásnak. Persze azért nagyon nem mindegy, hogyan (és mikor) ér véget ez a vesszőfutás. Szerezhetünk védettséget a betegség átélésével vagy védőoltással. Sokan, akik nem ismerik (még) ezt a nyavalyát azt gondolhatják, mindegy melyiket “választjuk”. Azoknak viszont akik átéltek (és túléltek) COVID fertőzést zömmel teljesen világos, hogy nagyon nem mindegy.

Bővebben... Legyen vége!
 
Védő-oltás

Van COVID ellen védőoltás. Sőt, vannak védőoltások. Talán a választék bősége okozza egyesek elbizonytalanodását? Vagy a rengeteg egymásnak (részben) ellentmondó hír? Vagy a rémhirek? Vagy még mindig vonzó a léleknek a COVID probléma tagadása?
Nem tudom.

Bővebben... Védő-oltás
 
Több lehetőség…

...elszalasztva?  Azok a terápiás lehetőségek amik ma egy-egy tartós egészségügyi probléma, betegség kezelésére rendelkezésre állnak, 25 éve még zömmel az álmok világában sem körvonalazódtak. Egészen hihetetlen és roppant gyors a fejlődés. Ez egyben a kezelések valóban személyreszabott kialakítását teszi, pontosabban tenné lehetővé, de….

Bővebben... Több lehetőség…
 
Hinni, tenni… élni

Amikor az ember olyan szakmát (úgy érzem hivatást) választ, ami ma egyértelműen a tudományos bizonyítékok alapjára épül, idő kell annak felismeréséhez, hogy életünkben korántsem minden bizonyítható tudományos módszerekkel.
Hitünk valamiben (akár a tudományban) vagy van, vagy nincs.

Bővebben... Hinni, tenni… élni
 
Gondolkodjon… előre!

Több mint 25 éve dolgozom orvosdoktorként. Ezen rövid idő alatt vizsgálati és kezelési lehetőségeink szédületesen fejlődtek/fejlődnek. Mégis, egyre inkább az az érzésem, hogy ahhoz képest, hogy mire vagyunk/lennénk képesek, mintha… mintha egyhelyben járnánk. Sőt, ha őszinte akarok lenne néha olyan, mintha csúsznánk visszafelé egy felfelé vezető út lejtőjén.

Bővebben... Gondolkodjon… előre!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 32