2018. 10. 18.
Ahogy a probéma nagyra nő...

A tartós, un. krónikus bajok zöme előalakokon át nő a „minden rendben még” kategóriából egyértelműen  betegséggé. Például az elhízás (ami aztán sok más betegség melegágya) az egészen icike-picike túlsúllyal kezdődik. A túlsúly még egyáltalán nem feltünő. Persze, hiszen fokozatos az átmenet a normáltól a túlsúly felé is.

Bővebben... Ahogy a probéma nagyra nő...
 
Bizony, keresni kell az okot, ha...

Ha... a feje hetente többször vagy fél oldalasan, esetleg hányingerrel, hányással vagy látászavarral is kísérve fáj, vagy olyan erős vagy olyan tartós amilyen addig még sosem volt. Ha hasa puffad, vagy étkezés után „mindig” fáj. Ha a haja hullik, vagy zsíros, ha a körme repedezik vagy a színe, alakja megváltozott.

Bővebben... Bizony, keresni kell az okot, ha...
 
Keresni kell az okot, ha...

Ha... az alvása tartósan vagy visszatérően megromlik,az elalvása nehezítetté válik, vagy az éjszakában vissza- visszatérően megébred és nehezen alszik vissza vagy hajnaltájban ébred és csak akkorra tudna visszaaludni amikor már kelnie kell.

Bővebben... Keresni kell az okot, ha...
 
Orvos-beteg kapcsolat: házasságmodell?

Igen. Talán leginkább a jól funkcionáló házasság lehetne a szép példa. Mert, nyilván a kényszerházasság szörnyű, az ókori, rabszolgatartó betegalávetettség pedig ugyanúgy életképtelen, mint a dr. Bubó („diktál a beteg, írja a doktor”) felállás. Annyiban más persze az egész, hogy itt mindig a beteg üdve az első, de azért nem árt, ha közben az orvos is életben maradhat.

Bővebben... Orvos-beteg kapcsolat: házasságmodell?
 
Mit tud, mit tesz és hogyan...

Nemrég kisebb felháborodást keltettem amikor orvoskollégáknak azt találtam mondani, hogy nem elég sokat tudnunk az orvoslásról, mert ha már eleget tudunk, akkor a lényeg az, hogy ezzel a tudással mit teszünk és hogyan. Lehet valaki a világ legokosabb „elméleti orvosa” ragyogó „sejtszintű” ismeretekkel, ha nem tudja átadni azokat használható formában a rendelőbe bejövő, segítséget váró páciensének.

Bővebben... Mit tud, mit tesz és hogyan...
 
Pajzsmirigy-szabályozás

A pajzsmirigy nyakunk alsó/középső részén helyezkedik el, mintha egy nagyobbacska pillangó a szárnyait gégénk tapintható porca alá borítaná, két oldalt. Mirigy, tehát váladékot termel és ezt az anyagot, a pajzsmirigy hormont (de nem csak azt) a vérrel juttatja testünk minden más szervéhez.Valóban az egész szervezetünkre hat.

Bővebben... Pajzsmirigy-szabályozás
 
Csak az számít ami mérhető?

Erre a kérdésre egyszerű a válasz. Egy fenét. Sokszor azok a legfontosabb dolgok amik tudományos értelemben nem is nagyon mérhetők. Példának okáért, hogy valaki hogy érzi magát, boldog vagy boldogtalan, milyen fáradt vagy valami mennyire fáj, az nagyon relatív. Ezek a tényezők csak „mesterkélten” tesztekkel, becslő skálákkal összehasonlíthatók, de legfeljebb egy-egy konkrét személy esetében az idő során változva.

Bővebben... Csak az számít ami mérhető?
 
A genetika minden?

Ahogy egyre többet ismerünk szervezetünk felépítésének és működésének térképéről, azaz az öröklött génállományunkról, és lassan érteni véljük, hogyan is működik genetikai rendszerünk, hihetetlen távlatok nyílnak meg betegségeink pontos (és gyors) kórismézése és idővel, részben azok javíthatósága terén.

Bővebben... A genetika minden?
 
Fűben, fában orvosság?

Minden amit nehezen tudunk elképzelni, aminek a működését, hatását nem látjuk át, az mélyen a tudat alattinkban félelmet gerjeszt. Amiről pedig úgy gondoljuk ismerjük, értjük, logikus, az könnyen elfogadható, szinte baráti számunkra. Az első gondolatsor könnyen belátható, de a másodiknál nem tudom, hogy észrevette-e, hogy ott szerepel az „amiről úgy gondoljuk, hogy...”.

Bővebben... Fűben, fában orvosság?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 25