2020. 09. 27.
Pszichológia

A pszichológiai igen tág tudományterület. Számos ága, szakiránya létezik. Ezek közül csak egy a mentális egészségünkkel kapcsolatos, azt segítő klinikai pszichológia. A klinikai pszichológus a mentális (szellemi, értelmi) betegségekkel, azok okának tisztázásával és kezelésével foglalkozik.

Bővebben... Pszichológia
 
Kórelőzmény

Minden egészségügyi tényező, probléma, ami egy adott orvosi konzultációig velünk történt a kórelőzményünk. Néha úgy tűnhet ennek semmi köze az aktuális kérdéshez, de... Minden, mindennel összefügg. Nagy szavaknak tűnnek, de igaz, hogy a jelenünk a múltunkban (a jövőnk pedig a jelenünkben) gyökerezik. Ráadásul az egyik betegség fokozhatja a másik kialakulási valószínűségét. Erre jó példa a cukorbetegség is, ami bizony növeli a magasvérnyomás vagy vérzsírbetegségek rizikóját, ill. számos szövetünket, szervünket betegítheti meg.
Érdemes összeírni (akár az okos telefonba elmentve) mikor mi történt velünk, tehát mikor milyen műtétünk volt, mikor milyen betegségünk igazolódott, milyen gyógyszer okozott esetlegesen mellékhatást, mire vagyunk érzékenyek... Ez mind fontos (lehet) egy aktuális kérdés lehető legjobb megválaszolásához.

 
Édes íz

Most, csupán az édes ízről írok. Ez nem véletlen. Pedig ez a négy alapíz (édes, sós, savanyú, keserű) közül csupán az egyik.  Minap egy barátom akinek nemrég igazolódott cukorbetegsége mondta: „Mióta tudok a diabetesről majd megdöglök az édesért”. Ez sem véletlen...
Az édes íz örömforrás. Velünk született tulajdonság, hogy az édes... mosolyt csal az arcunkra.

Bővebben... Édes íz
 
A szív

A szív a keringés karmestere. Irányít, adja a ritmust (a szó valódi értelmében is), indítja a vérnyomását (aztán annak fenntartásában már az “ egész” érrendszeri állapotunk meghatározó). Összegyűjti az “elhasznált” vért a jobb felébe és továbbnyomja ezt a tüdőbe, ahol az felfrissül, oxigénnel dúsul. A tüdőből pedig visszagyűjti a bal szívfél a friss vért és a legnagyobb munkát végző bal kamrája belepumpálja a fő ütőerünkbe, ahonnan aztán egyre kisebb és kisebb erek csatornáiban “végül” eljut minden szervünkhöz.

Bővebben... A szív
 
Mérni pedig kell(ene)

Nem szeretem azt a szót, hogy kell. Jobban szeretem, hogy érdemes, vagy hogy hasznos, vagy, hogy megéri... Az viszont igaz, hogy a kell egy rövid, tömör és mindent magábafoglaló szavacsaka, ha azt szeretném kifejezni, hogy a biztonsághoz, a jó hosszútávú eredmények eléréséhez miért is mérje valaki a vérnyomását, vagy miért mérje a vércukrát, ha cukorbeteg.

Bővebben... Mérni pedig kell(ene)
 
A hülyeség álruhában jár

Engedjét meg, hogy Stephen Hawkingtól idézzek: "A közvélemény viszonya a tudományhoz jelenleg ellentmondásos. Egyrészt természetesnek veszi az életszínvonal javulását, amelyet a tudomány és a technika újabb eredményei tesznek lehetővé, másrészt viszont bizalmatlan a tudománnyal szemben, mert nem érti azt."

Bővebben... A hülyeség álruhában jár
 
Edukáció!!!

Ne rémüljün meg, ha nem hangzik ismerősen ez a szó! Nem is maga a szó a fontos, hanem a jelentése: oktatás... nevelés... ismeretszerzés... készségépítés...  Szörnyű, de még egy jó csengő magyar megnevezésünk sincs az edukáció fogalmása, folyamatára.
Elmagyarázni se egyszerű, mit értünk, mit értsünk edukció alatt, pedig ha valamilyen betegséggel bajlódunk (és ez főleg a tartós, élethossziglan teendőt igénylő bajainkra igaz), akkor az alapkérdés az, hogy értjük-e egyáltalán mit jelent ez a helyzet és tudjuk-e világosan mit érdemes tennünk a kézbentartásáért (és mit nem!).

Bővebben... Edukáció!!!
 
Örüljünk együtt!

Minden orvos ugyanúgy szeret örülni mint Ön. Sőt, nekünk is az örömök jelentik az erőt, amivel túljutunk a mindennapi nehézségeinken. A legjobbak a közös örömök. Amikor látom, hogy örül, mert már nem fullad, vagy már nem ég a lába, elmaradt a köhögése, visszatért az étvágya, szépek a cukrai, szuperül alakul a súlya... Sokszor egészen kis dolgoknak is nagyon tudunk együtt örülni. Ezek mind közös “termékeink”. Az orvos elmondja mit tegyen, a páciens teszi és ha mindketten jól “dolgoztak”, akkor jön is az eredmény....

Bővebben... Örüljünk együtt!
 
Szűrési etika

Úgy látom divatos lett az egészségügyi szűrés. A szakszerű, célszerű és személyre szabott életkor, nem ill.családi terheltség alapján tervezett szűrések roppant fontosak. Ezek egyébként
NEAK által finanszírozott (tehát önnek semmilyen közvetlen kiadást nem jelentő) relatíve egyszerű vizsgálatok és családorvosa segítségével, irányításával mind elvégezhetők.
Ahhoz képest, hogy mekkora lenne ezek hozadéka, sajnos még mindig nagyon kevesen élnek ezekkel a lehetőségekkel.

Bővebben... Szűrési etika
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 30