2018. 06. 20.
Jó hírek első kézből

Nyilván ennek a cikkecskének nem lesz olyan nagy vízhangja, mint amikor azt írtam magamról, hogy „akasztják a hóhért”, de... Ígértem, így most élek is a lehetőséggel, hogy első kézből számoljak be epeműtétemmel kapcsolatos kórházi élményemről és tapasztalásomról. Elkeserítő leszek, ha valami szörnyűséges helyzetről várja jelentésem, mert semmi ilyen drámai hatás nem ért.

Bővebben... Jó hírek első kézből
 
Segítsen „nekem”!

Még mindig túl kevesen ellenőrzik a vérnyomásukat megfelelően, pedig érdemes. Kérem, adja tovább a hírt! 1-2 (de legalább 3) havonta, 4-5 napig ellenőrizzen!  Mindig nyugalomban, részben a reggeli, részben a délutáni órákban mérjen, pihenés után, ülő helyzetben, megtámasztott háttal, felkaros mérővel. Ha az érték 135 és/vagy 85Hgmm feletti, akkor 1/2-1 perc után mérjen vissza! Ha ismételt mérésekkel sem csökken 135 és 85Hgmm alá az érték, akkor az bizony magasnak látszik.

Bővebben... Segítsen „nekem”!
 
Igény a bólogatásra

Volt idő amikor, ha az orvos mondott valamit, akkor a beteg gondolkodás nélkül, menten tette/ette. Nem sírom vissza azt az időt. Meggyőződésem, hogy a páciensnek értenie kell, hogy mit és miért javaslunk és nem csak azért, mert az egészségügyi törvény a korrekt tájékoztatást elő (is) írja. Persze ez a módszer időigényes és mindkét féltől (!) gondolkodási hajlandóságot és képességet igényel.
Nem a csík húzza a repülőt.

Bővebben... Igény a bólogatásra
 
Akasztják a hóhért

Persze nem túl ízléses hasonlat, de leginkább mégis így jellemzi a közhangulat azt a helyzetet amikor egy orvosdoktor páciensként kerül az egészségügy rendszerébe. Ez történt velem amikor egyik percről a másikra riasztó erősségű felhasi, bal vállba sugárzó fájdalmat éreztem. Kardiológusként persze rögvest az infarktus lehetősége jutott eszembe (és ilyenkor mindenkinek ezt ajánlom első gondolatként!) és párom menten EKG-t készített.

Bővebben... Akasztják a hóhért
 
Szűrésre (f)el!

A szűrés egy olyan célzott egészségügyi vizsgálat, mely egy még panaszt nem okozó betegség korai (vagy lehetőleg még előalakjában való) felismerését teszi lehetővé. Nagyon nem mindegy, hogy mikor „találjuk meg” a bajt. Gondoljon pl. a klasszikus emlő vagy a méhnyakrákra, a prosztatarákra, a vastagbél daganatokra, de ide tartozik a rendszeres fogászati (és szájüreg) vizsgálat vagy a szemészeti vizsgálat, a cukorbetegség, a magasvérnyomás vagy a magas koleszterinszint szűrése is.

Bővebben... Szűrésre (f)el!
 
Több mint szolgáltatás

25 éve orvosdoktorkodom és most egy kicsit megint... megnyílok... valamiért. Manapság szinte minden árucikké válik. A legtöbb dolog már a netről is beszerezhető. Megvesszük és kész. Legfeljebb kidobjuk vagy sarokba tesszük ha nem működik. Az orvoslás azonban nem ilyen. Nem lehet ilyen. Pontosabban ha már ilyen, akkor meghal a lényege.

Bővebben... Több mint szolgáltatás
 
Nem tudom mi baja, de...

Szokatlan, ha megdicsérik az embert, mert nem tud valamit. Nemrég egy általam nagyon tisztelt kollégával futottunk össze. Simon Kornél professzor úrral mindig örülök a találkozásnak. Rögvest egy betegről érdeklődött. A név nekem megint nem mondott semmit, de a történetének néhány eleme után már világos volt, kiről is beszél oly lelkesen.
„Nem tudom mi a baja,” mondtam őszintén. Tudom, láttam, írtad...

Bővebben... Nem tudom mi baja, de...
 
A tudományos megismerés

A világ, amiben élünk és önmagunk is, akik ebben a világban élünk, rendkívül összetett, bonyolult „valamik” vagyuk. Ha elfogadjuk, hogy részeiként élünk a minket körülvevő világnak, akkor azt is vállalnunk kell, hogy ugyanazok a törvények vonatkoznak ránk is, mint minden másra. Egyébként ez, ha nem fogadjuk el, ez akkor is így van. A biológiai rendszer, ami maga a testi és lelki világunk, hihetetlen bonyulult.

Bővebben... A tudományos megismerés
 
Mondja el! Adja tovább!

Az az érzésem, még mindig a rossz hírek terjednek igazán. Pedig lehetne ez másként és akkor sokaknak minden... másként lehetne. Ilyesmikre gondolok:  Képzeld, én már 10 éve szedem a koleszterincsökkentőmet és megállt a nyakamban az érszűkület. Ui.: mert így az érbetegség tényleg megállítható.

Bővebben... Mondja el! Adja tovább!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 23