2018. 02. 23.
Nekem cukrász-doki kellene

A negyed század alatt, mióta orvosdoktorkodom, neveztek már sok mindennek. Diabetológusként azonban cukrász-doki (eddig) még nem voltam. Persze ettől az illető cukorbeteg még sokat tudhat a betegségéről és működtetheti is akár eredményesen az önmenedzselési rendszerét, de...

Bővebben... Nekem cukrász-doki kellene
 
Legyen végre őszinte!

Az őszinteséget nem velem, mint orvosdoktorral kell kezdeni. Legyen először önmagával őszinte! Ez sem mindig egyszerű. El kell felejtenie, az „engem a  levegő ís hízlal”, az „én ilyen fajta vagyok”, a „jöttem volna már, de...” és hasonló mondatokat! Szembe kell nézzen a valósággal, mert ha nem, akkor lehet, hogy belepusztul! A génjeit nem változtathatja meg, de az életmódját bizony igen. A szűréseket és védőoltásokat ne ócsárolja, hanem használja ki!

Bővebben... Legyen végre őszinte!
 
Ne kipipálja, hanem tegye!

Sokat tehetnénk az egészségünkért, azaz önmagunkért. A legjobb az lenne, ha még akkor kezdenénk el tenni, amikor semmi bajunk. Kevés hiteles információval rendelkezik egy „átlag magyar” az egészségismeretek terén. Sok a hír, ötlet, tanács, reklám de kevés az érthető és tudományosan is megalapozott ismeret.
Hamarabb is leszünk betegek mint feltétlen kellene és a betegségeinkkel se nagyon boldogulunk.

Bővebben... Ne kipipálja, hanem tegye!
 
Fényképezze le!

Manapság is előfordul, hogy orvosi vizsgálatnál valamelyik szedett gyógyszernek egyszerűen „nem ugrik be” a neve. Ha van okos telefonja, akkor a problémát egy kattintással megoldhatja. Tegye maga elé az asztalra az összes szedett gyógyszerének dobozát és... fényképezze le!

Bővebben... Fényképezze le!
 
Hiszek az igaz szó erejében

Már idén is megjegyezte valaki, hogy „látom még mindig írja”.... Igen, még mindig.
Hiszem, hogy lassan - persze nem csak ezek miatt a kis írások miatt – változik a világunk. Ráébredünk, hogy fontos az életünk és alakíthatjuk is a sorsunk. Vigyázhatunk az egészségünkre és eredményt érhetünk el, ha szakszerűen tesszük a tennivalóinkat.

Bővebben... Hiszek az igaz szó erejében
 
Több igazság van?

Ez nagyon furcsa kérdés, hiszen kapásból rávághatja, hogy igazság csak egy van. Azt is mondhatja a TV-s sorozat alapján, hogy „az igazság odaát van”. Aztán, nyilván mindenkiben, szinte mindenről (arról is amiről nem is nagyon tudja mi is az!) él egy saját elfogadott vagy számára elfogadható magyarázat, amit igazságnak gondol, annak fogad el.

Bővebben... Több igazság van?
 
Ne kelljen (mindent) kérdezni!

Minden panasz fontos. Minden, ami zavaró, kellemetlen, korlátozó vagy hirtelen megváltozott, nem úgy volt, nem tudja mitől lett... minden ilyesmi – legyen - panasz.
Mondja el a „nyűgeit” orvosának amikor konzultálnak a helyzetéről. Egyszerűbben azt is mondhatom, hogy tényleg konzultáljanak és ne csak elmenjen egy vizsgálatra vagy kontrollra, mert „kell”.

Bővebben... Ne kelljen (mindent) kérdezni!
 
Nézzük végre egészben, de...

Orvostudomány. Az orvoslás tudománya. A tudományos gondolkodás mindig egy komplex, részeiben is egymással összefüggő és ezzel egységes szemléletű, eredményeiben megismételhető, modellezhető, kontrollálható dolog. Ugyanakkor az emberi szervezet rendkívül összetett egész. Egészként is kell, kellene megközelíteni, de – ha a tévedések zömét el kívánjuk kerülni – akkor szigorúan a tudományosan igazolható „tények” alapján állva.

Bővebben... Nézzük végre egészben, de...
 
Latinba csomagolva?

Rossz nyelvek szerint azért van minden szakmának szaknyelve, hogy csak a bennfentesek, a beavatottak értsék, mit is üzennek egymásnak a „mesterek”. Nem véletlen tehát, hogy az orvosi dokumentumokban is nyüzsögnek a latin, görög, német vagy éppen az angol gyökerű, eredetű szavak, vagy „szótorzulatok”.

Bővebben... Latinba csomagolva?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 22