2020. 04. 03.
Mérni pedig kell(ene)

Nem szeretem azt a szót, hogy kell. Jobban szeretem, hogy érdemes, vagy hogy hasznos, vagy, hogy megéri... Az viszont igaz, hogy a kell egy rövid, tömör és mindent magábafoglaló szavacsaka, ha azt szeretném kifejezni, hogy a biztonsághoz, a jó hosszútávú eredmények eléréséhez miért is mérje valaki a vérnyomását, vagy miért mérje a vércukrát, ha cukorbeteg.

Bővebben... Mérni pedig kell(ene)
 
A hülyeség álruhában jár

Engedjét meg, hogy Stephen Hawkingtól idézzek: "A közvélemény viszonya a tudományhoz jelenleg ellentmondásos. Egyrészt természetesnek veszi az életszínvonal javulását, amelyet a tudomány és a technika újabb eredményei tesznek lehetővé, másrészt viszont bizalmatlan a tudománnyal szemben, mert nem érti azt."

Bővebben... A hülyeség álruhában jár
 
Edukáció!!!

Ne rémüljün meg, ha nem hangzik ismerősen ez a szó! Nem is maga a szó a fontos, hanem a jelentése: oktatás... nevelés... ismeretszerzés... készségépítés...  Szörnyű, de még egy jó csengő magyar megnevezésünk sincs az edukáció fogalmása, folyamatára.
Elmagyarázni se egyszerű, mit értünk, mit értsünk edukció alatt, pedig ha valamilyen betegséggel bajlódunk (és ez főleg a tartós, élethossziglan teendőt igénylő bajainkra igaz), akkor az alapkérdés az, hogy értjük-e egyáltalán mit jelent ez a helyzet és tudjuk-e világosan mit érdemes tennünk a kézbentartásáért (és mit nem!).

Bővebben... Edukáció!!!
 
Örüljünk együtt!

Minden orvos ugyanúgy szeret örülni mint Ön. Sőt, nekünk is az örömök jelentik az erőt, amivel túljutunk a mindennapi nehézségeinken. A legjobbak a közös örömök. Amikor látom, hogy örül, mert már nem fullad, vagy már nem ég a lába, elmaradt a köhögése, visszatért az étvágya, szépek a cukrai, szuperül alakul a súlya... Sokszor egészen kis dolgoknak is nagyon tudunk együtt örülni. Ezek mind közös “termékeink”. Az orvos elmondja mit tegyen, a páciens teszi és ha mindketten jól “dolgoztak”, akkor jön is az eredmény....

Bővebben... Örüljünk együtt!
 
Szűrési etika

Úgy látom divatos lett az egészségügyi szűrés. A szakszerű, célszerű és személyre szabott életkor, nem ill.családi terheltség alapján tervezett szűrések roppant fontosak. Ezek egyébként
NEAK által finanszírozott (tehát önnek semmilyen közvetlen kiadást nem jelentő) relatíve egyszerű vizsgálatok és családorvosa segítségével, irányításával mind elvégezhetők.
Ahhoz képest, hogy mekkora lenne ezek hozadéka, sajnos még mindig nagyon kevesen élnek ezekkel a lehetőségekkel.

Bővebben... Szűrési etika
 
Mindenki meggyógyítható!

Nos, ez a kijelentés (ma még) nem vonatkozik például minden érbetegségre, de... Abszolút igaz (2019-et írunk) a C vírus okozta fertőző májgyulladásra (hepatitis C fertőzésre). Ez a vírus tartós gyulladást okozva a májzsugor (cirrhosis) és a májrák egyik fontos oka.

Bővebben... Mindenki meggyógyítható!
 
Bizonyítékok alapján

Furcsa érzés, amikor valaki úgy tér vissza a rendelőbe, hogy azt mondja: Húúú... nagyon jól működik ez a a tabletta, milyen jól eltalálta. Persze örülök, mert látom, hogy örül és persze annak is, hogy működik, amit javasoltam, de azt hallani, hogy eltaláltam, kicsit mintha azt sugallná, hogy a terápiavalasztás találgatás alapján történt.  
Ma már minden gyógyszer alkalmazhatósága az aktuális tudományos bizonyítékok alapján történik.

Bővebben... Bizonyítékok alapján
 
Van-e ideális gyógyszer?

Ha egy tablettára gondol, ami mindig és mindenkinek ideális, akkor... aligha.
Vegyük pl.a véralvadásgátlás esetét. Egy vérrögképződést fokozó és ezzel az agyembólia rizikóját növelő ritmuszavar, vagy egy mélyvénás trombózis esetén, azért kell véralvadásgátlás, hogy ne legyen ezekből még nagyobb bajunk.

Bővebben... Van-e ideális gyógyszer?
 
Tudná mérni? És, méri?

A magasvérnyomásbetegség gyakori érrendszert terhelő rizikótényező. A legtöbbször egyszerűen otthoni önelleőrzéssel eldönthető nem vagyunk-e más magasvérnyomásbetegek.
Ha időszakosan, legalább néhány havonta, 5-5 napig (egymás utáni napokon) ellenőrzi a vérnyomását egészen jó képet kap  a vérnyomáshelyzetéről.

Bővebben... Tudná mérni? És, méri?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 30