2023. 02. 07.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Kisakkozhatóság

Persze senki nem örül, ha egy megszokott és megszeretett terméke hiányzik a bolt polcáról. Méginkább ez a helyzet, ha egy jól bevált gyógyszer válik akár átmenetileg hiánycikké. Plusz munka ez mindenkinek… minden (vagy majdnem minden) ilyen szituáció megoldható. A legegyszerűbb megoldás azon gyógyszereknél születik, amiknek van más gyógyszergyár által gyártott változata. Ilyenkor nagy általánosságban csak a név és a doboz változik, de a gyógyszerben lévő hatóanyag azonos.

Bővebben... Kisakkozhatóság
 
Szétaprózódás

Szomorú vagyok, hogy milyen mértékben hagytuk/hagyjuk szétaprózódni az orvosi, szakmai gondolkodásunkat. Persze értem, hogy a hatalmasra duzzadt tudományos ismeret miatt már igazán senki sem képes az egészség/betegség kérdéskörét egészében átlátni, de mégis szomorú, ahogy nem kevesen, hanem lassan biztosan a többség, teljesen lemond a teljesség igényének még a gondolatáról is.  
Szóban még hangoztatja a holisztikus gondolkodást, de a gyakorlatban már…

Bővebben... Szétaprózódás
 
Öngyógyítás hiánya?

Most sok orvoskollégámat kileli a hideg, ahogy a címet olvassa. Pedig öngyógyítás alatt nem azt kell/kellene (csak) érteni amikor valaki a szomszéd vagy az internet tanácsai alapján hülyeségeket csinál önmagával, hanem… Hanem azt a folyamatot amikor szakemberhez fordulva tisztázza mivel mit és hogyan tegyen aztán elkezdi, csinálja és az elért eredményt gondos és szakszerű további öngyógyítással meg is őrzi.

Bővebben... Öngyógyítás hiánya?
 
Vezetni vagy megvezetni

Első hallásra is világos e két szó döbbenetes különbsége. Ugyanakkor egy gyógyulni vágyó vagy egészségét megőrizni akaró ember roppant nehezen tudja megkülönböztetni a két nagyon különböző egészségügyi hozzáállást. Megvezetés esetén ugyanis általában pont az a becsapós, hogy mindig és minden úgy történik, ahogy azt a gyógyulni vágyó akarja. Ez amolyan igénykiszolgáló “ellátás”. Persze egyesek ezt fűszerezik azzal is, hogy ilyen-olyan “csomagot” ajánlva pusztán javaslatot tesznek erre vagy arra…

Bővebben... Vezetni vagy megvezetni
 
Rugalmas állandóság

Belátom, hogy első hallásra ez egy furcsa szóösszetétel. Pedig ezek a szavak egészségünk, életünk két egymással összeegyeztethető feltételét jelzik. Az állandósággal arra utalok, hogy azt szereti a testünk (és a lelkünk is), ha napról-napra a szokott mederben folyik az életünk. Ha van egy begyakorlott ritmusunk. Ideális az lenne ha az a természetes fényviszonyokhoz (hajnal-alkonyat) is illeszkedne, de ez lehet, hogy már tényleg elérhetetlen.

Bővebben... Rugalmas állandóság
 
Egymásrautaltság

Orvos és páciens szerencsés, ha egy malomban őröl. Szóval nagyon jó, ha az érdekeik, céljaik közösek. A páciens (pontosabban a páciensek zöme) szeretne nyilván minden panaszától megszabadulni és… remélhetőleg hosszútávon is a legnagyobb egészségügyi biztonságot elérni és fenntartani. Ha ez működik, tehát panaszmentes is és az elvárható legnagyobb hosszútávú biztonság is várható, akkor (legalábbis egészségügyileg) elérte a célját.

Bővebben... Egymásrautaltság
 
Elég a kiszámíthatatlan is

Egy hete bizony nem írtam semmit. Nem lustaságból, vagy feledékenységből, hanem azért, mert nem bírtam írni. ??? Orrbavágott egy kiszámíthatatlan betegség és kórházba kényszerített. Nem kellemes élmény.
Erről most az jutott eszembe, hogy teljesen elég lenne mindenkinek (!) legfeljebb az ilyen előre nem látható bajokkal bajlódni. Elég, sőt sok is! Sok betegségünk viszont előrejelezhető, sőt akár látható vagy egyszerű lépésekkel még egész kezdeti állapotában felismerhető és hatékonyan kezelhető.

Bővebben... Elég a kiszámíthatatlan is
 
1., megfejteni. 2., megoldani. 3., fenntartani

Amikor problémánk adódik (legyen az pl.egy egészségügyi gond) az első lépés, hogy megfejtsük annak az okát. Ugyanis a pontos és tényleges ok ismerete nélkül nem tudunk rá jó megoldást javasolni. Vagyis, ha nincs meg az ok, akkor lényegében csak a tüneteket befolyásolhatjuk (az se semmi, de mégsem az igazi!). Amikor pedig megoldottuk a problémát, nos akkor… Akkor sokszor elfeledkezünk arról, hogy az elért eredményt meg is kell őriznünk, fennt is kell tartanunk.

Bővebben... 1., megfejteni. 2., megoldani. 3., fenntartani
 
A döntés szabadsága

Amikor két felnőtt ember egy problémát vitat meg (úgy gondolom az orvossal való konzultáció egy ilyen helyzet) nem feltétlenül ugyanúgy látják a megoldást. Persze az orvosdoktor sokkalta többet tud a betegségről mint a páciens, de a páciens (vélhetően) mindenkinél többet tud önmagáról. Vannak esetek, hogy a két fél elképzelése nem hozható közös nevezőre. Ezt orvosként ugyan roppant nehéz megélni, de kényszerűen el kell fogadni.

Bővebben... A döntés szabadsága
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 35