2019. 10. 19.
Nincs rá(m) időm

Egyre gyakrabban hallom, amikor megkérdezem, hogy miért nem lép, amivel világos (és már régóta az!), hogy lépnie kellene, hogy... “nincs rá időm”.
Érdekes válasz. Ez lényegében azt jelenti, hogy nincs ideje önmagára. Ha most nincs ideje az egészsége, élete védelmére, akkor sok esetben egyszerűen nem lesz... holnapja. Persze ezt úgy, hogy még akár nincsen semmi panasza, nehéz lehet elhinni, de sajnos mégis igaz.

Bővebben... Nincs rá(m) időm
 
Nem tudom

Szerintem olyan ember nincs, aki mindig és mindenre tudja a választ. Amikor valaki ezt hiszi magáról bizonyosan téved. Az orvos is csak ember. Már ebből is logikusan következik, hogy az orvos sem tudhatja mindig és mindenre a választ. Az ismeretek rohamos bővülése miatt egyébként is nehéz még akár “csak” egy-egy nagyobb szakterület aktuális lehetőségeit követni, de... az embert mindig a maga egészében, teljességében kell segítenünk.

Bővebben... Nem tudom
 
Struccpolitika

Életünk felfogható döntéseink sorozataként is. Persze, a döntéseknek jó része nem is tudatos döntés, de attól még perdöntően befolyásolhatja jövőnket.
Amikor véletlenül kiderül egy betegségünk - példának okáért teljesen panaszmentesen egy apró-cseprő dolog miatt készült laborvizsgálat során, hogy cukorbetegek vagyunk – akkor is rögvest döntés elött állunk. Tisztázzuk a helyzetünket, vagy...

Bővebben... Struccpolitika
 
Nem szabad hazudni

Ez első hallásra kicsit hideg, de igaz mondat, különösen, ha egy egészségügyi probléma tisztázásáról, vagy annak megoldásáról, kezeléséről van szó.
Az egészségügyi törvény szerint “mindenkinek joga van olyan ismeretek megszerzéséhez, amelyek lehetővé teszik számára az egészsége megőrzésével és fejlesztésével kapcsolatos lehetőségei megismerését, valamint megfelelő tájékoztatáson alapuló döntését az egészséggel kapcsolatos kérdésekben”.

Bővebben... Nem szabad hazudni
 
Vegye komolyan... magát!

Néha egészen furcsa helyzetek adódnak egy orvosi rendelőben. Amikor a pácienssel beszélgetni kezdünk, első körben mindig a panaszokat, az összes a mindennapokban zavaró (jó lenne, ha az nem lenne, vagy nem úgy lenne) érzést igyekszünk összegyűjteni. Hihetetlen, hogy sokan a panaszaikat már olyan régen cipelik, hogy nem is élik meg problémának, hanem úgy tekintik, “ez mindig így volt”.

Bővebben... Vegye komolyan... magát!
 
EKG fontossága és pontossága

Az EKG (elektrokardiogram) elsősorban (de nem csak!) a szívvel kapcsolatos belgyógyászati vizsgálómódszer, több mint 100 éves multra tekint vissza. Ma már minden családorvosi praxis alapfelszerelése. Nem szabad túlmisztifikálni, de lebecsülni sem a fontosságát és pontosságát.

Bővebben... EKG fontossága és pontossága
 
Ne várjon a panaszokra!

Orvoshoz azért kellene mennünk, hogy megtanuljuk, mit és hogyan tegyünk ahhoz, hogy ne legyünk betegek! Persze akkor is menni kell, ha panaszunk van, de korántsem csak az lehet probléma ami már panaszt okoz. Sőt! Furcsa, de a tartós betegségeink zöme sokáig, akár nagyon sokáig nem okoz panaszt.

Bővebben... Ne várjon a panaszokra!
 
Egy adat nem adat

Az emberi szervezet egy bonyolult (egészségesen nagyrészt precízen önszabályozó) a külső (és saját belső) környezetének ingereire dinamikusan reagáló rendszer. Nem véletlen, hogy ha a működését jelző adatokból egyet-egyet kiragadunk, az legtöbbször semmitmondó vagy akár megtévesztő az adott helyzet, körülmény ismerete nélkül.

Bővebben... Egy adat nem adat
 
Mit is együnk?

Persze, mielőtt erre a kérdésre megadhatnánk a választ, számos, még egyszerűbbnek tűnő kérdésre (is) választ kellene kapnunk. Ilyenek pl. a hogyan, mikor, mennyit....
Amíg szűkében volt az emberiség (és annak alapeleme az ember!) a tápláléknak, addig nem sok értelme volt ezeknek a kérdéseknek vagy... egészen más íze volt ugyenezeknek a kérdéseknek. Gondolja csak végig, hogy ez mennyire megdöbbentően igaz.

Bővebben... Mit is együnk?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 28