2020. 01. 28.
Szűrési etika

Úgy látom divatos lett az egészségügyi szűrés. A szakszerű, célszerű és személyre szabott életkor, nem ill.családi terheltség alapján tervezett szűrések roppant fontosak. Ezek egyébként
NEAK által finanszírozott (tehát önnek semmilyen közvetlen kiadást nem jelentő) relatíve egyszerű vizsgálatok és családorvosa segítségével, irányításával mind elvégezhetők.
Ahhoz képest, hogy mekkora lenne ezek hozadéka, sajnos még mindig nagyon kevesen élnek ezekkel a lehetőségekkel.

Bővebben... Szűrési etika
 
Mindenki meggyógyítható!

Nos, ez a kijelentés (ma még) nem vonatkozik például minden érbetegségre, de... Abszolút igaz (2019-et írunk) a C vírus okozta fertőző májgyulladásra (hepatitis C fertőzésre). Ez a vírus tartós gyulladást okozva a májzsugor (cirrhosis) és a májrák egyik fontos oka.

Bővebben... Mindenki meggyógyítható!
 
Bizonyítékok alapján

Furcsa érzés, amikor valaki úgy tér vissza a rendelőbe, hogy azt mondja: Húúú... nagyon jól működik ez a a tabletta, milyen jól eltalálta. Persze örülök, mert látom, hogy örül és persze annak is, hogy működik, amit javasoltam, de azt hallani, hogy eltaláltam, kicsit mintha azt sugallná, hogy a terápiavalasztás találgatás alapján történt.  
Ma már minden gyógyszer alkalmazhatósága az aktuális tudományos bizonyítékok alapján történik.

Bővebben... Bizonyítékok alapján
 
Van-e ideális gyógyszer?

Ha egy tablettára gondol, ami mindig és mindenkinek ideális, akkor... aligha.
Vegyük pl.a véralvadásgátlás esetét. Egy vérrögképződést fokozó és ezzel az agyembólia rizikóját növelő ritmuszavar, vagy egy mélyvénás trombózis esetén, azért kell véralvadásgátlás, hogy ne legyen ezekből még nagyobb bajunk.

Bővebben... Van-e ideális gyógyszer?
 
Tudná mérni? És, méri?

A magasvérnyomásbetegség gyakori érrendszert terhelő rizikótényező. A legtöbbször egyszerűen otthoni önelleőrzéssel eldönthető nem vagyunk-e más magasvérnyomásbetegek.
Ha időszakosan, legalább néhány havonta, 5-5 napig (egymás utáni napokon) ellenőrzi a vérnyomását egészen jó képet kap  a vérnyomáshelyzetéről.

Bővebben... Tudná mérni? És, méri?
 
Az életbenmaradás szabályai...

tanulhatók. Sőt! Ahhoz, hogy a lehető legtovább és ami talán még ennél is fontosabb a lehető legjobb egészségben éljük életünket, bizony meg is kell tanulnunk, alkalmaznunk is kell/kellene ezeket a szabályokat. Ahogy senki sem születik a gépkocsivezetés tudásával és kezdetben mindenkit zavar, hogy két lába van “csak” arra a fránya három pedálra, úgy az élet szabályai sem maguktól érthetődőek.

Bővebben... Az életbenmaradás szabályai...
 
Eröltetni, a jót sem szabad

Mindenki önmaga sorsa kovácsa. Ez akkor is igaz, ha nem hisz valaki benne.
Így, amikor valakit felnőtt fejjel hoznak a rendelésre (és nem magától jön), akkor nehéz, nagyon nehéz helyzetben van az orvos és a pácienst kísérő hozzátartozó is. Lehet, hogy mindenki látja már a problémát, csak éppen az, akinek a megoldásáért tennie kellene, az nem látja, vagy éppen...nem akarja látni.

Bővebben... Eröltetni, a jót sem szabad
 
Szűrések értelme

Egészségügyi szűrés célja egy még panasz és tünetmentes személynél egy kórállapot (betegség) felderítése, a lehető legkorábban, lehetőleg annak még előalakjában, annak érdekében, hogy a betegség kialakulását megakadályozhassuk vagy legalább késleltessük ill. következményeit elkerüljük vagy enyhítsük. Olyan problémát szűrni, aminek a felismerése esetén sem tudunk semmit tenni, etikátlan. Amikor valaki panasszal jelentkezik és annak okát keressük az pedig már nem szűrés.

Bővebben... Szűrések értelme
 
Mi lesz holnap?

Persze, erre a kérdésre válaszolhatjuk azt is, hogy ki tudja azt, de... meglepő (vagy éppen nem meglepő) módon a jövőnk elég jól előrejelezhető. Emiatt lehet azt “orvosilag” megmondani, kiszámítani, hogy kit milyen betegség fenyeget leginkább, kinél mikor és mit érdemes szűrni vizsgálni ahhoz, hogy egy-egy probléma korán (legideálisabban akkor, amikor még nem is probléma!) kiderüljün. És... azt is elég jól meg lehet mondani, kinek mit érdemes tennie (és mi az amit teljesen felesleges) ahhoz, hogy egészséges maradjon, vagy visszaszerezhesse az egészségét, növelhesse a biztonságát.

Bővebben... Mi lesz holnap?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 29