2022. 09. 27.
Egyedül nem megy...

Ez a mondatkezdés, ha egy egészségügyi probléma megoldása (vagy megelőzése!) a kérdés mind a páciensre, mind az “orvosra” igaz. “Orvos” alatt mindig az egészségügyben dolgozó összes szakembert értem, függetlenül, hogy a neve elött ott díszeleg-e a doktori cím! Most (joggal) mondhatja, hogy nehéz megbízható doktorra lelni, aki személyre szabottan, a szakma szabályai szerint és megértően, türelmesen fogja segíteni, de… Nem elfeledve, hogy az orvos is csak ember, s mint “ilyen” maga is pácienssé válik, “halkan” meg kell jegyeznem, hogy megértő és türelmes, a szakma szabályait elfogadó (megfogadó és követő) páciens sincs éppen sok.

Bővebben... Egyedül nem megy...
 
Iránytű-ember

Manapság sajnos kevés a fix kapaszkodó, kiindolópont sokak életében. Sokan, sokszor… sodródnak csupán. A jól megválogatott ismeret sokkalta nagyobb biztonság, mint a sok- sok (egymásnak nemegyszer ellentmondó) információ özöne. Attól döntésképtelenné válhat az ember, vagy hülyeségekben kezd hinni és abba akár… bele is halhat.
Pontosan így van ez akkor is, ha az egészsége megőrzéséért vagy visszaszerzéséért szeretne tenni valaki.

Bővebben... Iránytű-ember
 
Kardio-genetika

Az orvosi-genetika a betegségeink örökletességével foglalkozó tudomány. Persze az esetek zömében nem csak az határozza meg egy probléma kialakulását, hogy milyen géneket örököltünk (hanem sokkalta nagyobb súllyal, hogy hogyan élünk!), de vannak bizony kifejezetetten örüklődésssel létrejövő bajaink is. Olyanok is vannak amik – ha hordozzuk az örökletes meghatározottságot – biztosan létrejönnek bennünk idővel és olyanok is amik nem minket, de utódainkat fenyegethetik.

Bővebben... Kardio-genetika
 
Meddig várhat?

Az teljesen nyilvánvaló, hogy erre a kérdésre csak akkor lehet válaszolni, ha tudjon, hogy… mivel! Szóval a nagy kérdés, hogy... mivel meddig várhat?
Például (hogy a legszűkebb várakozás egyikével kezdjem), ha újreélesztés a kérdés, akkor ott alig van 10 percni időnk. Minden perc késlekedéssel úgy 10%-al csökken az újraélesztés sikere. Ha szívinfarktust kapunk (és nem halunk meg menten “hirtelen halállal”), úgy az első óra jelenti a szívizomzatunk jó életbenmaradási esélyét.

Bővebben... Meddig várhat?
 
Ha sok a vas

A címben nincs semmi elírás. Nem sav és nem kevés… Ha sok a vas a szervezetünkben az egy ritka, de roppant problémás állapot. Ritka, mert a szervezetünket alapesetben a túlzott vasterheléstől, túl sok vas bélből való felszívódásától ügyesen védi. Csak ennek a védelemnek (sok esetben genetikailag meghatározott) hibája esetén telítődhetünk túl vassal. A laborértékben nem csak a vas szintjét kell ennek megállapításához figyelni (ahogy a vashiány kimondásához sem elég csak a vas érték!), hanem legalább még két adatot.

Bővebben... Ha sok a vas
 
Felismerés, tisztázás, összerakás...

Ezek egy egészségügyi probléma rendezésének és rendbentartásának első lépései. A felismerés tekintetében messze a legjobb, ha célzott személyünkre szabott szűrés kapcsán (még minden panasz, károsodás nélkül) derül ki a probléma. Ezek a szűrések részben nemhez és életkozhoz kötötten, részben a családi háttér, betegségek ismeretében határozhatók meg. Tehát nem mindenkinél ugyanazt kell feltétlen keresni!

Bővebben... Felismerés, tisztázás, összerakás...
 
Naplóm, naplóm mond meg kérlek!

Tudom, hogy manapság nem divat a naplóírás, de… Ha a “tükröm- tükröm” segétségével, vagy egy mérleggel vagy pusztán a reális önkép alapján felismerjük, hogy elhíztunk, azzal igenis lehet kezdeni valamit. Sőt! Ha orvosi, egészségügyi szempontból nézem az elhízás problémáját akkor kell is kezdenünk valamit mert a plusz súlyunk idővel plusz betegségeket okoz (törvényszerűen!).

Bővebben... Naplóm, naplóm mond meg kérlek!
 
Lehetetlen küldetés?

Az ember napjának jó részét a munkájával tölti. Milyen érdekes, hogy ebbe a mondatba beleírtam, hogy “jó”. “Szerencsés” esetben, vagy írhatom egészséges helyzetnek is, ez a “jó” minőségi jelző is. Mert a munkánk akkor ér valamit, ha jól érezzük benne magunkat.
Sajnos, ha az ember nem talál már szépséget a munkájában, elvesznek a kihívások, eltűnik az érdeklődés akkor… akkor az adott személy mondhatjuk végveszélybe kerül, lelkileg kiég. Ennek az esélyét a nagy és tartós munkaterhelés, a rossz környezeti feltételek (a külső inspiráló ingerek hiánya) mind növeli.

Bővebben... Lehetetlen küldetés?
 
“Csillag- vizsgáló?”

Eddig sosem írtam az űrről. Most sem fogok. Arról a COVID időszak óta még gyorsabban terjedő gyakorlatról szeretném gondolataimat megosztani, ami a “magánlabor” és a “szeretném tudni”, hogy... kölcsönös egymásratalálásából kialakul.
Mint egy bevásárlócentrumban elkezdtek az emberek mindenfélét (esetünkben laborvizsgálatot) rendelni maguknak, mert az majd “megmutatja”.

Bővebben... “Csillag- vizsgáló?”
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 34