2021. 10. 22.
Lehet-e változtatni?

Szerintem lehet. Persze az első kérdés nem is ez. Akar-e az ember változtatni a helyzetén? Sokszor van, hogy érezzük, hogy nem stimmel valami és… mégsem változtatunk. Hozzá sem fogunk. Miért van ez? Az ok roppant egyszerű. Változtatni a megszokott dolgokon mindig nehéz, munkás, erőfeszítést igénylő dolog.

Bővebben... Lehet-e változtatni?
 
Személyes felelősség

Nekem elegem van a COVID-ból. Szerintem Ön is szeretné már a régi megszokott életét élni. Nos, hogy így legyen, ahhoz megfertőződésünk és megbetegedésünk esélyét hatékonyan csökkentenünk kell. Ez bizony rajtunk (is) múlik. Elvileg (és én bízom benne, hogy gyakorlatilag is) társadalomban, közösségben élünk. Egy közösségben az ember nem csak magáért, de a közösség többi tagjáért is felelősséggel tartozik. Nem, nem csak közvetlen szeretteiért, hanem mindenkiért!

Bővebben... Személyes felelősség
 
Haszon - kockázat

Minden orvosi lépést - legyen az akár vizsgálat, akár terápia – a várható haszon és lehetséges kockázat mérlegelése alapján kell megtervezni. Ez azt jelenti, hogy fel kell mérnünk, hogy az adott, konkrét páciens esetén, mondjuk egy gyógyszer szedésétől mekkora előny várható (rövid, közép és hosszú távon) és a gyógyszer szedésének milyen és mekkora a lehetséges mellékhatásrizikója (rövid, közép és hosszú távon). Ezt sokat át sem gondolják és egy-egy patikai szert, vagy méginkább gyógyhatású vagy csak annak gondolt készitményt ha kell, ha nem bekapkodnak.

Bővebben... Haszon - kockázat
 
Út a cselekvés felé

Minden cselekvés változtatás. Tudományosan most a változtatás felé vezető út lépéseiről (is) beszélhetünk. Ezzek a fázisok minden cselekvéshez vezető döntésünk előtt lezajlanak bennünk legyen szó akár a dohányzás elhagyásáról, akár a COVID elleni oltásról. Közben folyton mérlegelünk. Mi szól a cselekvés mellett és mi ellene?
Pontosabban a dolog ott indul, amikor még nem is fontolgatunk, mert a probléma számunkra nem probléma.

Bővebben... Út a cselekvés felé
 
Pisiügyek

Egészségesen a vizelet színe szalmasárgától a borostyánsárgáig terjed, áttetsző, frissen ürítve pedig nem bűzös. Ha sokat iszunk hígabb és emiatt világosabb vizeletünk lesz. Viszont pl.ha a  szokásos folyadékfogyasztás mellett sötétedik meg a vizeletünk, az már betegség jele lehet. Mindenképpen kóros, ha szabad szemmel is véres, vagy zavaros, vagy frissen ürítve bűzös a vizeletünk.

Bővebben... Pisiügyek
 
Vezérlőközpont

Szervezetünkben minden fontos. Persze mindig az a terület, szerv, funkció látszik a legfontosabbnak, ami éppen nem megfelelően működik. Logikus, hiszen az fog panaszokat okozni, annak a működését, pontosabban a nem vagy nem megfelelő működését vesszük észre. Addig amíg minden O.K. teljesen természetesnek vesszük, hogy minden O.K. Pedig akkor tehetnénk a legtöbbet, hogy rendben is maradjanak a dolgaink.

Bővebben... Vezérlőközpont
 
Tanulni! Tanulni! Tanulni!

Olyan gyorsan változik körülöttünk a világ, hogy manapság tényleg az “élethossziglan tanulás” korszakát éljük. Ez az orvosi munka esetén egészen világos, sőt “központilag” is szervezett, számonkért, ellenőrzött tanulás. Iújra és újra papíron is igazolnunk kell, hogy haladunk a korral.
Szükséges-e páciensként vagy hagyományosabb szóval betegként is tanulni? Abszolút!

Bővebben... Tanulni! Tanulni! Tanulni!
 
Ön sokszor kérdez?

Rossz jel, ha egy megbeszélésen, egyeztetésen nincs kérdés. Ritka, hogy ez a “mindent értek” jele. Sokkalta gyakoribb, hogy az “inkább nem kérdezem meg, nehogy még butának tűnjek” leplezése a látszólagos egyetértő bólogatás. Ennél már csak a “nem kérdezem meg, mert még bajom lesz belőle” verzió a rettenetesebb.
Bizony én sokszor, sok helyen és a “szokásosnál” többet kérdezek.

Bővebben... Ön sokszor kérdez?
 
Meddig lehet nem hinni?

Amit nem akarunk látni azt sokáig nem látjuk. Megdöbbentem, amikor néhány napja egy páciens a “miben segíthetek” kérdés után előadta, hogy… nincs is COVID, ez csak egy nagy átverős játék. Sokkolt! Ennél már csak az volt megdöbbentőbb amikor azt mondta, hogy “itt most magunkközött vagyunk, hát levehetjük már ezeket a szarságokat”. A “szarságok” a szájmaszkja és a szájmaszkom…
Nekem azzal, hogy ki mit hisz nincs bajom. Szerintem, felnőtt emberként mindenki azt tesz magával, amit csak akar.

Bővebben... Meddig lehet nem hinni?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 32