2017. 07. 24.
Ragadjuk magunk tökön!

Férfitársaim! Ez egy – lehet, hogy életmentő – felhívás. Ha 16-18 éves korunktól havonta 1-2 percet szánunk arra, hogy heréinket áttapintsuk és valahogy „nem akkora”, vagy valahogy „nem olyan”, vagy „mintha lenne benne valami” érzésünk támad, akkor korán, nagyon idejében urológushoz fordulhatunk az esetleges bajunkkal.

Bővebben... Ragadjuk magunk tökön!
 
Saját apját ne!

Manapság mindenki gyógyít. Szinte mindenki tanácsol valami „okosat”. Arról nem is szeretek beszélni, hogy tegnap még ingatlanügynök hölgyek és urak, ma már életmódtanácsadással fogalkoznak „hivatásszerűen”. Az egyszerű népbecsapós varázsingalengetés mellett a legborzongatóbb persze az orvosdoktor részesedésorientált, „szer árulós” eltévelyedése. Mi a fenének írok megint erről, mikor szinte hasztalan?

Bővebben... Saját apját ne!
 
Majdnem minden mérhető, de...

Digitális világot élünk. A neten minden egészségügyi információ (és annak az ellentéte is) megtalálható. Ráadásul szinte minden mérhető. Például akár oldalakon át listáztathatjuk vérünk összetevőit, vezethetünk hőmérséklet vagy vérnyomásnaplót, a nap minden percében óránkra pillantva pulzusunk idejétmúlt érintése nélkül követhetjük szívverésszámunkat. Ez csak néhány ötlet a hatalmas kavalkádból, de...

Bővebben... Majdnem minden mérhető, de...
 
Bátran kérdezzen!

Egy továbbképzésen szembesültem a ténnyel, hogy „mi orvosok” is félszegen állunk a „nem értem, hát megkérdezem” szituációhoz. Kiscsoportos foglalkozáson (összesen voltunk 14-en, a három profi oktatóval együtt), a két napban többet kérdeztem, mint a többiek együtt. Már kezdtem úgy érezni, csak én vagyok tudatlan, de a vacsoránál egy „egyetemi kollégám” további kérdésekre bíztatott és nekem tett fel kérdéseket.

Bővebben... Bátran kérdezzen!
 
Egyszerűsödünk

Ezt most nem rossz értelemben mondom. Egyszerűsödnek az orvosi terápiás (és diagnosztikus) lehetőségeink. Nagy előny ha valamit nem háromszor, hanem csak egyszer kell bevenni. Az se hátrány, ha azt a valamit mindegy, hogy reggel, vagy este és mindegy, hogy evés előtt, után vagy közben kell lenyelni. Amikor pedig szúrni kell, akkor logikus, hogy sokkal egyszerűbb hetente, mint mondjuk naponta négyszer, de...

Bővebben... Egyszerűsödünk
 
Az egész

Az elmúlt hetekben számos szervünk fontosságáról, betegségéről, vizsgálatáról írtam. Fontos kérdések ezek, de az embert legfeljebb önkényesen lehet egy-egy kérdés tisztázásához így szétdarabolni. Az egészség mint kifejezés sem véletlen, hogy az egészről, teljes valónkról, testi és lelki jólétünkről szól.

Bővebben... Az egész
 
Pisis ügyek... 2

Remélem, még időben írok, hogy elkerülje a nehézséget, amivel a jámbor ember küzdött amikor a rendelő udvarára lovaskocsijáról legurgatta a hordót, amibe orvosdoktora bíztatására a következő vizsgálatára gyűjtött vizeletét vitte.
Szóval, van olyan, hogy egy vizsgálatot gyűjtött vizeletből kell elvégezni. Ilyenkor általában 24 órás vizeletgyűjtésről van szó. A gyűjtést reggel kezdje!

Bővebben... Pisis ügyek... 2
 
A vese

Pontosabban fogalmazva: vesék. A vese ugyanis páros szerv. Deréktájon, kétoldalt helyezkedik el. Nem a hasunkban, hanem beleinktől a hashártyánkkal elválasztva a hasüregünk mögött találhatók.
Sokkal bonyolultabb a szerepe mint a vizeletgyártás. A méregtelenítésen, só és vízháztartásunkon, sav-bázis (pH) viszonyainkon túl, a vérképzés, csont, immunrendszer, cukorháztartás jó működéséhez is nélkülözhetetlen.

Bővebben... A vese
 
Pisis ügyeink

A vérvételek értékelése mellett vizeletünk vizsgálatával tudhatunk meg a legtöbbet szervezetünk egészséges vagy beteg működéséről. Ne csak a vese betegségeire gondoljon! Vizeletmintánk utal, utalhat májműködési vagy akár csontanyagcsere helyzetünkre, cukorbetegségünkre sőt még általanos érrendszeri állapotunkra is.

Bővebben... Pisis ügyeink
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 21