2018. 12. 11.
Egy szám vagy rizikó?

Magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, túlsúly, érbetegség a családban - és persze a már jól ismert magas koleszterinszint, mind-mind a korai érelmeszesedésre hajlamosító

betegségek, tényezők. A jól ismert magas koleszterinszint? De milyen magas a magas? Vigyázzon! A laborpapíron ne a „csillagot” nézze!
Bizony változó, és mindig a többi rizikó is befolyásolja, mennyi a magas! Például: ha cukorbetegségünk vagy érelmeszesedésünk ismert, 4,6 felett biztosan magas. Ez alá „nyomni” persze hatékony gyógyszeres kezelés nélkül lehetetlen. A magyar átlag valahol 6,2 magasságában (és valóban magasságában!) áll. Ha ehhez akár csak egy rizikótényező (!) (pl. túlsúly, dohányzás, magas-vérnyomás, akár „enyhe fokú” cukor-felhasználási zavar vagy férfiaknál csupán 45, hölgyeknél 55 év feletti életkor) is társul, a gyógyszeres kezelés általában elengedhetetlen. És itt van a híres 8-as! Mert „hiába” a tökéletes testsúly, vérnyomás, stb; ha koleszterinszintünk 8 vagy 8 feletti ez önmagában „felpörgeti” az érelmeszesedést!
Az elmúlt fél évben a kórházi labor adatai szerint négyszázhuszonhármunknak lett ismert 8 vagy 8 feletti koleszterinszintje. Ön, vagy családtagja nincs köztük? Lehet? És alkalmaz hatékony gyógyszeres koleszterincsökkentést? Nem? Mire vár?
Ha akár csak egy vér szerinti rokonánál is ismert a 8 feletti koleszterinszint, Önnek nagy eséllyel magas értéke lehet! A 8 önmagában nagy érrendszeri rizikó! Önnek ne legyen 8! Forduljon idejében családorvosához! Határoztassa meg a szív-érrendszeri betegség teljes rizikóját!
Tegyen erei védelmében!

 

www.ergondnok.hu