2019. 11. 15.
Keresse a vérzsír-leletét

ZsírHa olvasta az előző cikket, remélem, most egyik kezében az egeret, a másikban a legutóbbi vérzsír-leletét tartja! Ha „véletlenül” a vérzsír-lelet nincs kéznél, akkor se

lapozzon tovább! Határozott mozdulattal nyomtassa ki a cikket, és keresse fel családorvosát, hogy meghatározzák a „zsíreredményeit”!
Lényeges, hogy ne elégedjen meg egy-egy tényező - pl. a koleszterin – meghatározásával; kiindulásként „teljes” vérzsír-összetételt kell meghatároztatnia. Ilyenkor éhgyomorra, laboratóriumban történik a vérvétel. Figyelem! Előző este 8 óra után - vízen kívül - semmit nem fogyaszthat!

 

A laboratóriumi papíron legalább 3 adatot kell látnia. Ha kéznél van, vegye nyugodtan elő a leletét!

  • 1. Koleszterint (általában „chol” vagy „kol” rövidítéssel). Ez a vérben mérhető „teljes”, tehát valóban „össz”koleszterin értéke.
  • 2. HDL- koleszterint. Ez az úgynevezett érvédő, tehát a „jó” koleszterinrész. Értéke minél nagyobb, annál jobb. A sok HDL képes az érfalból a lerakódott koleszterint „kiszívni”.
  • 3. Trigliceridet (általában „Tg” rövidítéssel). Ez egy koleszterinen kívüli vérzsír-összetevő. Értéke erősen változik az étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk a vérvételre. Önmagában is érelmeszesedést okozhat, és sajnos, még agresszívebbé alakítja a koleszterint.
  • 4. Ha ezt a három értéket megtalálta, a továbblépéshez kezében a kulcs! Sok laboratóriumban egy negyedik értéket is feltüntetnek. Ez az LDL koleszterin. Ez a „rossz”, érelmeszesedést okozó koleszterinrész: ennek az alacsony szintje az Ön érvédelmének a kulcsa! Ha nem írták a papírra (de az első három érték megvan), vegyen elő egy számológépet! A számításhoz a trigliceridnek 4,5 alattinak kell lennie! Ossza el a triglicerid-értéket 2,2-del! A kapott értékhez adja hosszá a HDL értékét! Ezt a számot az „össz” koleszterinből kivonva megkapja a „rossz”, tehát az LDL koleszterinszintjét. Ha elsőre nem sikerül, kezdje újra! Hogy magas-e a magas (és kérem, ne a laborpapíron lévő csillagokat nézze!), az attól függ, hogy Ön érbeteg-e, ill. attól, mekkora Önnél az érbetegség rizikója.

www.ergondnok.hu