2020. 02. 18.
Miért pont a koleszterin?

Mostanában egyre többször hallom, hogy „magas a koleszterinem”, vagy „nekem mindig jó volt a koleszterinem”… de nem vagyok biztos benne, hogy mindig tudjuk, mi a „magas” és mi a „jó”. Múltkorában az

utcán szaladt oda hozzám valaki egy hosszú laborpapírt lobogtatva, hogy megtudja, „jó-e a koleszterinje”, mert bizony „csillag” van mellette.
Sajnos, a kérdés nem ilyen egyszerű. Sajnos, nem elég a számadatot tudni. Sőt, lehet, hogy „csillag nélkül” is magas, ami másnak már ideális lenne! Ahhoz, hogy megmondjam, elég alacsony-e személy szerint az Ön koleszterinszintje, pontosan tudnom kell, hogy milyen az Ön „érbetegségi rizikója”.
Már hallom: ezzel nem jutott túlságosan előre. Akkor próbálom kicsit érthetőbben. Minél nagyobb az érbetegség kialakulásának az esélye, illetve minél előrehaladottabb az érbetegsége, annál alacsonyabb koleszterinértéket kell elérni ahhoz, hogy az érelmeszesedés megálljon. Na, most örüljünk közösen a nagy hírnek!
Tehát; ha elhagyja a dohányzást (vagy el se kezdi), lead a súlyából (vagy meg se hízik), felhagy a tespedéssel (vagy eleve rendszeresen mozog), ideálisan beállított a magasvérnyomás-betegsége (mintha nem is lenne), ideálisan kezelt a cukorbetegsége (mintha nem is lenne) és kellően alacsony a koleszterinértéke, az érelmeszesedés megállítható! Először is nagyon fontos lenne, hogy mindenki megtudja, milyen a koleszterinértéke (pontosabban nem csak a koleszterinérték, hanem még néhány „más” zsírérték ismerete is szükségeltetik). Ha történt emiatt laboratóriumi vizsgálata, hát keresse elő annak dokumentumait!
Vérzsír-betegség : 2009 Film a vérzsír-betegségről

www.ergondnok.hu