2017. 09. 23.
Elhízós zsírok

Próbáljunk rendet teremteni a zsírok első látásra kusza családjában. Ha azt halljuk: zsír, először talán egy nagy klasszikus nagyanyai zsírosbödön képe jelenik meg a szemünk előtt. Ez kiindulópontnak meg is felel. Kezdjük akkor a zsírokkal, mint ételeink egyik meghatározó összetevőjével. Ez napjaink elhízós viszonyai között azért is lényeges, mert ha energiáról van szó, akkor is a „zsír a király".

A zsírok energiatartalma messze a legnagyobb. 1gramm 9,3 kilokalória (kcal). Ennyi energia szabadul fel, ha lombikban égetjük el, meg akkor is, ha megesszük. Zsírokból „az utolsó grammig" lesz valami. Vagy építőelem (bár ebből a típusból elég kevés kell), vagy energia (akkor nagyon sok izommunkához elég), vagy tartalék. Ha a szükségesnél kicsivel is többet eszünk zsírból, akkor az eleve bekerül a „spájzba". Ezt a raktárat a testünkben is úgy hívják, hogy... zsír, azért, mert tényleg... zsír. A raktárból meg csak akkor használjuk fel, amikor nagyon „nincs már más", vagyis manapság „úgy magától" lehet, hogy soha. És persze, ha a vérünk zsírtartalma" magas, akkor bőven - és akár nagyon gyorsan - jut ereinkbe is.

www.ergondnok.hu