2018. 10. 18.
LDL és HDL koleszterin

Ha még nem történt vérzsír-meghatározása, javaslom, keresse fel családorvosát! Lényeges, hogy ne elégedjen meg egy-egy tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként „teljes" vérzsír-összetételt kell meghatároztatnia. Ilyenkor éhgyomorra laboratóriumban történik a vérvétel. Figyelem! Előző este 8 óra után vízen kívül semmit nem fogyaszthat! A laboratóriumi papíron pedig legalább 3 adatot kell látnia. Vegye nyugodtan elő a leletét!

1. Koleszterint (általában „chol" vagy „kol" rövidítéssel). Ez a vérben mérhető „teljes", tehát valóban „össz"koleszterin értéke.

2. HDL- koleszterin. Ez az úgynevezett érvédő, tehát a „jó" koleszterinrész. Értéke minél nagyobb, annál jobb. A sok HDL képes az érfalból a lerakódott koleszterint „kiszívni".

3. Triglicerid (általában „Tg" rövidítéssel). Ez a koleszterinen kívüli legfőbb vérzsír-összetevő. Értéke erősen változik az étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk a vérvételre. Szintje főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál és elhízás esetén emelkedik meg. Önmagában is érelmeszesedést okozhat, és sajnos agresszívvé alakítja a koleszterint.

4. Ha ezt a három értéket megtalálta, a továbblépéshez kezében a kulcs! Sok laboratóriumban egy negyedik értéket is feltüntetnek. Ez az LDL koleszterin. Ez a „rossz", érelmeszesedést okozó koleszterinrész. Ha nem írták a papírra (de az első három érték megvan), vegyen elő egy számológépet! A számításhoz a trigliceridnek 4,5 alattinak kell lennie! Ossza el a trigliceridértéket 2,2-vel! A kapott értékhez adja hosszá a HDL értékét! Ezt a számot az „össz" koleszterinből kivonva megkapta a „rossz", tehát az LDL koleszterin szintjét. Ha elsőre nem sikerül, kezdje újra!

Hogy magas-e a magas (és kérem, ne a laborpapíron lévő csillagokat nézze!), az attól függ, hogy Ön érbeteg-e, ill. attól, mekkora Önnél az érbetegség rizikója. Puff neki. Mintha elakadtunk volna. Akkor mennyi is legyen az annyi? Az elv egyszerű. Minél betegebbek ereink, illetve minél nagyobb a rizikónk arra, hogy az összes érkárosító tényezőt (rendszeres dohányzás, elhízás, magas vérnyomás, cukoreltérések, örökletes hajlamunk) figyelembe véve érbetegek legyünk, annál alacsonyabbra érdemes, pontosítok: kellene, sőt kell csökkentenünk elsősorban a „rossz"koleszterin (LDL) értékét. Miért? Hogy megállítsuk a koleszterin érfalba rakódását, hogy megállítsuk magát az érelmeszesedést! Tanácskozzon kezelőorvosával! Tisztázzák, mekkora az Ön érbetegség rizikója! Ehhez a rizikószinthez tartozik egy maximálisan elfogadható koleszterin, ill. elsősorban egy maximálisan eltűrhető LDL, tehát rossz koleszterinérték. Ez után már csak azt kell megnéznie, hogy az eddigi, megszokott életmódjával és gyógyszerelésével alatta van-e ennek a szintnek. Ha igen: szuper. Nem kell változtatnia, „csak" időről- időre kontrollálni a helyzetet. Figyelem, nem csak a saját koleszterin, de a saját érrendszeri rizikóhelyzetét is. Mindkettő változhat! Ha koleszterinértéke a kívánt tartomány feletti, de csak mintegy 10, maximum 15%-kal haladja azt meg, étrendi módosítással, koleszterinszegény étrend folyamatos tartásával elérhető (lehet) a kívánt érték. Persze ellenőrzés ekkor is kell. Ha még messzebb van a pillanatnyi valósága az elérendő céltól, biztosan érdemes az étrendi módosítás mellett hatékony, biztonságos orvosi javaslat szerinti gyógyszeres támogatást is alkalmaznia. Persze ez esetben különösen fontos a rendszeres laboratóriumi orvosi ellenőrzés.

www.ergondnok.hu