2017. 09. 22.
Ami biztosan kell

Ha Ön érbeteg, nem csak át kell gondolnia eddigi életét, de lehet, hogy markáns és szakszerű változtatásokat is igényel az életmódja. Két gyógyszerféleséget pedig – mint minden érbetegnek – valamilyen hatékony formában gyakorlatilag élethossziglan érdemes lesz szednie. Az egyik valamiféle aszpirinszerű gyulladás és vérrögképződés-gátló. A másik fegyver pedig a koleszterinszintjét markánsan csökkentő gyógyszer, hiszen az érelmeszesedés folyamatában a koleszterinnek kulcsszerepe van.

Bővebben... Ami biztosan kell
 
Tudományos fuvallat ellenszélben

A koleszterinszint meghatározó része a szervezet (elsősorban a máj) saját koleszterintermelésétől (és annak felhasználásától) függ. Emiatt a koleszterintermelés gyógyszeres gátlásával, az ún. statin készítményekkel akár 30-50%-os LDL csökkenés is elérhető. Személyre szabottan kell megválasztani, hogy várhatóan kinek melyik lesz a legmegfelelőbb. Ezek az anyagok képezik ma a koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelés alapját.

Bővebben... Tudományos fuvallat ellenszélben
 
Már megint a koleszterin

Érvédelem: koleszterin. Gyógyszerlobbi: koleszterin. Kedvelt a téma.
Terjed egy “leleplező” cikk, mely szerint nem is a koleszerin a lényeg az érelmeszesedésben. Korrekten leírják, hogy az érelmeszesedés egy lassú, parázsló gyulladás az érfalban, aztán jön a következtetés, hogy lám, akkor nem is a koleszterin a lényeg.
Az, hogy a gyuladás koleszterint “ragaszt” az érfalba, az oda került koleszterin meg gyulladást provokál, valahogy kimaradt a “tudományos cikkből”.

Bővebben... Már megint a koleszterin
 
Ez már sokk!

Bevallom, minden héten hallok, vagy olvasok az érvédelem területéről valami zöldséget. Ezek zöme világmegváltó praktika, de… ez már sokk.
„Az érrendszer épségét többek között egy csodálatos kenőanyag biztosítja. Ha ez a "gépzsír" nem lenne, a véráram hamar cafatokra szaggatná az érrendszert.” „Minden kenőanyagok öregapja: a koleszterin!” Ezt írják és terjesztik!

Bővebben... Ez már sokk!
 
Beveszi? Nem veszi? Koleszterincsökkentő gyógyszerek

Koleszterin, koleszterincsökkentés, statin, statinterápia, perziztencia, terápiahűség

Csak az a gyógyszer hat, ami hatékony. Persze, ha beveszi. Minek írok ilyen ostobaságot? Magyarországon egy évvel a kezelés elkezdése után a koleszterincsökkentőt a betegek 22%-a váltja ki. Finnországban ez az arány 75%. Ez nem nyomdahiba. Ez tény.

Bővebben... Beveszi? Nem veszi? Koleszterincsökkentő gyógyszerek
 
Hemoglobin A1c

Rövidítve: HbA1c. Labor adat, melyből látható hogy a vérvétel előtti ca.3 hónapban milyen átlagos cukorhelyzettel éltünk. Vérünkben úszkálnak a vörösvérsejtek és a bennük hordott hemoglobinnal szállítják az oxigént. A vörösvérsejtek folyamatosan cserélődnek, (halnak el és születnek újak) így időről- időre az egész állomány lecserélődik.

Bővebben... Hemoglobin A1c
 
A javasolt és a szükséges

Elnézést, ha hétköznapinak tűnő fogalmak tisztázásával untatom, de orvosdoktorként úgy érzem, van itt néha kavarodás.
Amikor pl. azt mondom, „omega-3 zsírsav szedése javasolt”, az azt jelenti, hogy van szakmai értelme, érdemes szedni

Bővebben... A javasolt és a szükséges
 
Hájgombóc szindróma

Minap egy termetes úr, terhelésre jelentkező, szorító mellkasi fájdalmak miatt keresett meg. A panasz sajnos koszorúér betegség típusos jele, bár ő határozott öniróniával a következőket mondta:
doktor… szerintem benőtte a háj a szívemet. Nevet is adott a kórképnek: hájgombóc szindróma.

Bővebben... Hájgombóc szindróma
 
A koleszterin ragad

Ragadós koleszterin

Koleszterin nélkül nincs érelmeszesedés. Az érelmeszesedés kezdeti lépéséhez kell, hogy az érfalba koleszterin jusson be, és maradjon ott. Minél nagyobb a koleszterinterhelés, magasabb vérünk koleszterinszintje, annál aggasztóbb a helyzet. Minél inkább bejutásra hajlamos a koleszterin – az összes (össz) koleszterinből több a kártékony ún.

Bővebben... A koleszterin ragad
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>