2021. 04. 15.
Az én történetem
Írta: Devecsery László   

Sokat tűnődtem, milyen címet adjak e szösszenetnek.

Eszembe jutott a Butaságom története…, bár a cím nem jogvédett, nem illik foglalt címet választani… Pedig a butaság igaz, felelőtlen voltam, megfizettem érte… Leírom: okulásul…

Akkor is július elejét mutatott a naptár. Végre rászántam magam, orvoshoz mentem. Ugyanis, kb. 1 hónapja, minden reggel, a bal mellkasom felett olyan érzés jelentkezett, mintha megpattant volna valami. Ez a fájdalom 10-15 percig tartott. A különös érzés, esetenként, napközben is jelentkezett.
2009. július 1-jén beléptem a rendelő ajtaján. Dr. Tschürtz Nándor elképesztő alapossággal megvizsgált. Természetesen a cigarettáról, aminek nagy kedvelője vagyok, szintén szót ejtettünk.

 

- Le kellene tenni…!

Tudom: józan ésszel mindig felmértem, mekkora ostobaság…: árt az egészségemnek, s a pénztárcámnak sem tesz jót! Próbáltam is mérsékelni; ez többé-kevésbé, de inkább kevésbé… sikerült.
Közben izotópos vizsgálat Sopronban, coronarographia Zalaegerszegen…, meg még néhány kontroll; a legutolsó 2009 novemberében… Jól éreztem magam. Tényleg. Szedtem a gyógyszereket, majd azokra is fittyet hánytam. Jól éreztem magam. Tényleg! Cigiztem is rendesen!
Jól éreztem magam… Jól? Tényleg? Én is azt hittem! Már tudom:  felelőtlen voltam…
2011 márciusában, a Weöres Sándor Színházban, a Varázskendő című gyermekdarabomat rendeztem. Élveztem a munkát, a feladatot, a kihívást: interaktív színházi előadás nem nő minden bokorban, akarom mondani minden színházban… Biztosan szeretni fogják a gyerekek.
Éppen a színházból indultam haza, de a kocsiban már éreztem, olyan „furcsa” a mellkasomban valami! Megérkeztem, beálltam a parkolóba…, a lakásban már nagyon-nagyon rosszul éreztem magam:
rettenetes mellkasi nyomás és fajdalom,
zsibbadt és izzadt az egész testem,
remegett minden porcikám,
fájdalmas érzés a felkaromban…
Ebből egy is elegendő, de így, együtt: elmondhatatlan! A sürgősségin tényleg
figyelnek rám. A Nitrolingual segített is, azaz enyhítette a kellemetlen/!/ érzéseket, de meg nem szűntette azokat… A Cardial Troponin normál értéke: 0.00 és 0.11 között. Úgy látszik kutya bajom, nem is értem, mit szórakozik a mellkasom, mert az én eredményem: 0.08. Ez egyenesen remek. Igaz, nem telt el még ama bűvös 12 óra… Az egyik belgyógyászatra visznek, ahol az egyik lelkes orvos, bizonyára refluxra gyanakodva, feltétlen szükségét érzi a gastroskopia nevű, általam is ismert, végtelenül kellemes tükrözésnek. Nem egyezik a véleményünk: ő tükrözni szeretne, én nem! S úgy mellesleg: a mellkasi fájdalom fokozódik közben…
Újabb vérvétel. A Cardial Troponin értékem: 3.34/!!!/ Most aztán kitettem magamért… Némi kapkodás kövekezik: infúzió, Nitrolinguallal fűszerezve, s irány a coronaria őrző. Még ezen az estén coronarographia…
Dg.: infarctus myocardii susp.
Azóta jól vagyok! NEM DOHÁNYZOM! Szedem a gyógyszereket, ahogy illik. Rendszeresen járok ellenőrzésre!

Majdnem elfelejtettem, a Varázskendőt is bemutattuk.
Tényleg szeretik a gyerekek!