2017. 09. 25.
Hitviták?

A ó, közép és újkor boldogabb (egymást nem rögvest megégető) időszakaiban kis és nagy vallások neves tudósai nem egyszer heteken, hónapokon át hitvitáztak azzal a céllal, hogy a „másik oldalnak” bizonyítsák vallási hitük cáfolhatatlan és megdönthetetlen igazságát, felsőbbrendűségét. Persze kivételes eset, hogy ilyen hitvitában az egyik fél legyőzte a másikat, hiszen a hit nem vita tárgya. Vagy van, vagy nincs. A hit nem tudományos kategória.

Bővebben... Hitviták?
 
Ebben ne barkácsoljon!

Barkácsolni jó. Fantasztikus érzés valamit sajátkezüleg összerakni aztán használni, ha... használható. Az nem is zavarja az embert, ha kicsit billeg, vagy dudoros, itt-ott egyenetlen, ha... használható, hiszen „én magam, ezze a két kezemmel készítettem”  
Érdemes-e egészségügyi és főleg már betegségügyi dolgainkban barkácsolnunk?

Bővebben... Ebben ne barkácsoljon!
 
Az öt leg...

Nehéz feladat – talán lehetetlen is – kiválasztani az elmúlt századok öt legnagyobb hatású orvostudományi felfedezését. Semmelweis kézmosása, az aspirin kifejlesztése, az inzulin felfedezése és előállítása, a penicillin „megtalálása” és... szerintem a védőoltások, helyet érdemelnek az emberiség jótevőinek ezen listáján.
Ezek közül kétségtelen, hogy a legmisztikusabb valami a védőoltás.

Bővebben... Az öt leg...
 
A máj

Ne legyen rosszmájú! Ezt a mondatot a mindennapokban átvitt értelemben használjuk, de én most a szószerinti jelentésére helyezném a hangsúlyt! Ne legyen rossz a mája!
A máj a szervezet – automatikus – méregtelenítő rendszerének egyik kulcsszerve.

Bővebben... A máj
 
Jó ismeret, fél egészség

Állítólag információs társadalomban élünk. Az az érzésem, hogy inkább az információözön és félreinformálás társadalma a miénk. Gyakorlatilag bárki, bármilyen témában véleményformálóvá, hírforrássá válhat. Ez a helyzet az egészségmegőrzés, betegségkezelés területén is. Pedig a jó ismeret, fél egészség, a torz ismeret meg...

Bővebben... Jó ismeret, fél egészség
 
A megtalálhatók

A magasvérnyomás, a cukorbetegség (sőt, annak már előalakjai), a vérzsír-problémák, az emlőrák, a méhnyakrák (sőt, előalakjai), a vastagbél rák (sőt, annak már előalakja a vastagbél polip), a prosztatarák, a bőrdaganatok, a szájüregi daganatok... nem is beszélve a túlsúlyról és elhízásról, ami látható is, (!) mind egyszerű módszerekkel megtalálhatók, szűrhetők.

Bővebben... A megtalálhatók
 
Igazat mondani nehéz?

Manapság állandó hírözönben élünk. Csakhogy nagy kérdés a hírekből mennyi az igaz. Az egészségünk védelmével, betegségek kezelésével kapcsolatos hírekről beszélek. Az üzleti érdek vagy akár a tudatlanság segítőszándékkal való kombinálódása sok esetben eltorzítja a valós információkat is. Így ezek a hírek, tanácsok már egyenesen károsak.

Bővebben... Igazat mondani nehéz?
 
Az agy

Összes szervünk közül agyunk épségét féltjük a legtöbben a leginkább. Nem véletlen. Agyunk, azaz központi idegrendszerünk egészsége, nem csak a mozgásunk, beszédképességünk, látásunk, tapintásunk... (és egyéb érzékelési rendszereink), légzésünk, gyomor-bélműködésünk, vérnyomás és pulzus (szív) szabályozásunk,

Bővebben... Az agy
 
Boldog új életet!

A cím nem elírás. Amikor az újévi jókívánságokat olvasgattam, abban sokszor visszatért az „egészséget” kifejezés. Sokan úgy fogalmaznak, „csak egészség legyen” a többiért meg megdolgozunk valahogy. Szerintem az egészségért, az egészség megőrzéséért és pláne az egészség visszaszerzéséért nagyon-nagyon lehet(ne) tennünk.

Bővebben... Boldog új életet!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 Következő > Utolsó >>