2021. 07. 31.
Szívünk sorsa - az öröklődés

Szívünk sorsaTalán már Ön is mondta: Hiába minden, nem kerülhetem el a sorsom, az öröklődésem. Ilyen a genetika, hisz „nálunk a családban” mindenki kövér, vagy mindenki cukorbeteg, vagy mindenki szélütést kapott, vagy mindenki infarktusban halt meg, vagy mindenki…. Jó, jó! Lehet, hogy „mindenki”, de akkor azt ajánlom, mondja azt: „Nevem Senki!”

Persze a probléma, ha egészségünkről, illetve betegségünkről van szó, túl komoly ahhoz, hogy viccet csináljunk belőle. Félre tehát a tréfát! Elő a tényeket!
Amikor megszületünk – sőt, amikor még meg sem születtünk, de már ott vagyunk a „pocakban”-, azokat az öröklött tulajdonságokat hordozzuk magunkban, amiket szüleinktől, sőt nagyszüleinktől, esetleg dédszüleinktől örököltünk. Ezek a tulajdonságok az első örökségünk. És tényleg vannak, amelyek biztosan olyanok lesznek, ahogy az az öröklött könyvünkben meg vagyon írva. Lássunk egy példát! Ha édesapám és édesanyám vércsoportja is „0”-s, akkor ezeket összetéve az én vércsoportom is csak „0”-s lehet. Ez tuti! És így is lett!
És most jöjjön egy ellenpélda! Ha tegyük fel: édesapám 58 évesen infarktust kapott és meghalt, édesanyám pedig - mondjuk 64 évesen -szélütést kapna, akkor én 58+64/2=61 évesen vagy infarktust vagy szélütést kapok? Nem! Illetve attól függ! Gondolom, most kicsit elbizonytalanítottam. Akkor tisztázzuk tovább a kérdést! Ha apám túlsúlyos, cukorbeteg, vérzsír- és magasvérnyomás-beteg volt, és az infarktusa előtt csak 4 évvel hagyta abba a dohányzást - de előtte 30 évig dohányzott -, akkor Ön szerint miket örökölt, és mit gyűjtött az élete során? Ha édesanyám magasvérnyomás-beteg már harminc éve - és tudja is -, de sem  gyógyszert nem szed, sem ellenőrzésre nem jár… akkor ebből mennyit örökölt, és mennyit szerzett magának?
A példánál maradva: valószínű, nekem, az utódnak előbb-utóbb magas vérnyomásom lesz. Tehát jó, ha rendszeresen mérem a vérnyomásomat, hogy idejében észrevegyem! A példánál maradva: ha elhízom, valószínűleg cukorbeteg leszek. Tehát jó, ha megnézem, mit és mennyit eszem, s persze rendszeresen mozgok!
Kapaszkodjon! 30%-át az „érbaj” esélyének megöröklöm! 60%-ot „hozzágyűjthetek”, 10% pedig az „orvoson” múlik! És ezzel Ön sincs másként…

www.ergondnok.hu