2018. 10. 15.
Genetika az öröklődés tudománya

Rohamtempóban fejlődik a genetika, vagyis az öröklődés tudománya. Ma már rendelkezésünkre áll az emberi genetikai térkép. Csak idő (cirka egy hét) és pénz (persze nagyon sok pénz) kérdése, és akár Ön is elkészíttetheti a saját egyéni genetikai térképét. Ne sokallja az egy hetet! Az általános "térkép" összeállítása tíz évig (1996-tól 2006-ig) tartott.

Nem is csoda, hiszen tudományos szóval az emberi genomot mintegy 3 milliárd - tehát a 3-as után 9 (!) nulla - "építőkocka" alkotja. Ez a sok-sok elem mintegy harmincezer "tulajdonság-meghatározó" anyagot kódol. Ezek aztán meghatározzák, hogy fiúk leszünk vagy lányok, mekkorára nőhet az orrunk, vagy milyen színű a szemünk... FAA föld minden lakójának géntérképe különbözik a másikétól, emiatt csak az egypetéjű ikrek teljesen egyformák. A szüleinktől fele-fele arányban örökölt térkép miatt vagyunk leginkább szüleinkhez, meg persze rajtuk keresztül nagyszüleinkhez hasonlatosak.
Van betegség, amihez semmi köze, és van, amit 100%-ban meghatároz az öröklés. Jó hír, hogy az érelmeszesedést okozó betegségek, tehát az elhízás, a magas-vérnyomás, a cukorbetegség, a vérzsír-betegség csak részben örökletesek. Persze rossz hír, hogy részben örökletes! Szeretne saját genetikai térképet... ingyen? Rendben! Akkor írja össze a szülők, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik betegségeit! Készítsen családfát! Kinek, mikor lett magas vérnyomása, cukorbaja, infarktusa, szélütése? Aztán egy hét múlva találkozzunk!

www.ergondnok.hu