2021. 04. 15.
Öröklődésünk sejtjei

KromoszómaAz öröklődés képzeletbeli utazására hívom Önöket. Egész életre szóló utazás a genetika. Az útra nem mi, hanem szüleink csomagoltak. Elég sok bőröndünk lesz. Sejtenként 23 pár, azaz 46 darab. 23-at édesanyánk, 23-at édesapánk adott, ezt örököltük - hogy a helyzet ne legyen ilyen egyszerű - egy-egy adott bőröndpár tartalmát fogantatásunk pillanatában még jól össze is keverték.

Emiatt - ha pontosan akarok fogalmazni - a dolgaink felét kaptuk édesanyánktól és másik felét édesapánktól, azaz 1-1 negyedet nagyszüleinktől, még pontosabban 1-1 nyolcadot dédszüleinktől - és így tovább. Emiatt minden holmink amolyan igazi "családi darab". A nagy "családi készlet"-ből kaptuk meg a "ránk eső részt", és emiatt persze nem véletlen, hogy sok a közös "szennyes".
Ma már ki is tudjuk "nyitni" a bőröndöket. Kezdjük tudományosan számba venni, hogy mi, mire való, mit örököltünk. Az biztos, hogy a "bőröndökbe" - kromoszómákba - csomagolt "holmik" - gének - meghatározzák sejtjeink alaptulajdonságait. Figyelem! Alaptulajdonságait. Sejtjeink pedig meghatározzák szervezetünk, tehát végső soron szívünk, májunk, vesénk, agyunk, ereink stb. alapadottságait. Figyelem! Alapadottságait. Tehát sokat, nagyon sokat, de korántsem mindent!

www.ergondnok.hu