2018. 07. 18.
Írja felül a genetikát!

Sokáig úgy gondoltuk ami a génjeinkben meg van írva az megváltoztathatatlanul megnyilvánul a mindennapi életünkben, hiszen a DNS-ben foglalt kód átfordítódik a szervezet működését meghatározó fehérjékké.
Fantasztikus felismerés, hogy ez a rendszer korántsem ilyen egyszerű.

Bővebben... Írja felül a genetikát!
 
Javítsa genetikáját!

Genetikai állományunk testünk felépítésének és működésének tervrajza. Ez alapján  készülnek és dolgoznak sejtjeink, szöveteink. A térkép felét édesapánktól, felét édesanyánktól kaptuk, előre megjósolhatatlan kombinációban. Ettől leszünk egyediek, megismételhetetlenek. Csak az egypetéjű ikrek genetikai térképe azonos. Nagyon hasonlítanak egymásra, de nem teljesen egyformák.

Bővebben... Javítsa genetikáját!
 
Megvalósult öröklődés

Amilyen betegségből több van a rokonságunkban, annak nagyobb bennünk is a kialakulási rizikója. Persze a gyakoribb betegségek (magasvérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint…) nem minden vagy semmi alapon öröklődnek. Ha mindkét szülőnk magasvérnyomásbeteg, még nem 100%, hogy mi is azok leszünk, de nagyobb az esélyünk rá, mintha csak egyikük lenne az és még nagyobb, mintha egyikük sem.

Bővebben... Megvalósult öröklődés
 
Genetika mindenekfelett?

Egyes betegségek öröklődnek. Ezek egyáltalán nem a leggyakoribb betegségek.
Egyes betegségek kialakulásának rizikója örökletes. Ezek pedig szinte a leggyakoribb bajok.
Az, hogy a betegség maga elkerülhetetlenül öröklődik (akár több generációt kihagyva!), vagy a betegség kialakulásának az átlagosnál nagyobb, akár jóval nagyobb a rizikója, nyilván egészen más helyzet.

Bővebben... Genetika mindenekfelett?
 
Tiszta lappal?

„Olyan jó újrakezdeni.” Ezt nemrég mondta valaki, akit sikeresen újraélesztettek.
Az ő gondolatait szeretném most megosztani, mert sokkal több tapasztalata van életről és halálról, mint amit én valaha könyvekből megszerezhetek.
Azt mondta: „egészen más volt ez a karácsony, mindennek tudtam örülni”.

Bővebben... Tiszta lappal?
 
Epigenetika

Ízlelgesse ezt a lehet, hogy még idegen csengésű szót! E-pi-ge-ne-ti-ka. Pontosabban ismerje meg a jelentését, hiszen ez a mechanizmus (is) módja lehet annak, ahogy az életmódunkkkal elrontjuk a gyermekeinkbe átöröklődő (!) genetikai állományunk működését. Hogy micsoda?

Bővebben... Epigenetika
 
Időben, szakszerűen, rendszeresen

Néhány napja egy volt iskolatársam kérdezte, mit tegyen az egészségéért.
Meglepte, amikor mondtam, hogy kicsit késésben van, de megnyugtattam, hogy sosincs teljesen későn. A „biztosan időben” azt jelenti, hogy huszonévesen leülnénk a családunkkal, orvosunkkal és készítenénk egy személyes cselekvési tervet.

Bővebben... Időben, szakszerűen, rendszeresen
 
Szorong(at)va

Családi halmozódás, főleg ha pánikzavar is jellemzi, gyakori. A hajlam bizony örökletes is lehet. Kialakulásában szerepet játszhat gyermek vagy fiatalkori életesemény vagy aktuális pszicho-trauma. Az akaratunktól független szervi szabályozás zavara szinte minden szervi betegség tünetét, panaszát létrehozhatja, leutánozhatja.

Bővebben... Szorong(at)va
 
A példakép

Vannak példaképeink. A legfontosabbak – tetszik vagy sem - a szüleink. Tágabb értelemben a család, melyben nevelkedtünk. Nem csak génjeiket, de valósággal az életfelfogásukat is visszük magunkkal, és.. És, ha tudatosan, nagyon tudatosan nem korrigálunk, a hülyeséget is utánuk csináljuk.

Bővebben... A példakép
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>