2019. 08. 24.
Esély és esélytelenség

Az értörténések zömét érelmeszesedés okozza. Úgy tűnhet, hogy az érbajok kritikus eseményei (szívinfarktus, szélütés...) váratlanul, a semmiből esnek a fejünkre, de ez nagyon nem így van. Azt persze nem tudjuk (ma még) megmondani, hogy kinél, pontosan mikor következik be egy helyzet, de azt, hogy 5 vagy 10 éven belül ennek mekkora az esélye, az ma már egész pontosan kiszámítható.

Bővebben... Esély és esélytelenség
 
Az időnk folyása!

Nemrég még mi is gyermekek voltunk, aztán gyermekeink kacaját hallgatjuk, majd unokáink mosolyát várjuk. Ez a világ rendje. Azt, hogy öröklött, genetikai adottságaink milyen hosszú létre tesznek alkalmassá (egyelőre) nem befolyásolhatjuk, de az, hogy ezzel a lehetőséggel hogyan élünk, az nagyon is rajtunk múlik.

Bővebben... Az időnk folyása!
 
„Minden, ami bonyolult- emberi”

Az ember látszik a legeredményesebb és egyben legösszetettebb élőlénynek ezen a bolygón. Pedig meglepően fejletlenül jövünk a világra. Egy légy az élete során nem sok mindent tanul. Szinte minden, amit tesz örökletesen meghatározottan, genetikai kódja szerint teszi. A repülés bonyodalmára sem kell felkészíteni, egyszerűen tud repülni.

Bővebben... „Minden, ami bonyolult- emberi”
 
Javítsa genetikáját!

Genetikai állományunk testünk felépítésének és működésének tervrajza. Ez alapján  készülnek és dolgoznak sejtjeink, szöveteink. A térkép felét édesapánktól, felét édesanyánktól kaptuk, előre megjósolhatatlan kombinációban. Ettől leszünk egyediek, megismételhetetlenek. Csak az egypetéjű ikrek genetikai térképe azonos. Nagyon hasonlítanak egymásra, de nem teljesen egyformák.

Bővebben... Javítsa genetikáját!
 
Megvalósult öröklődés

Amilyen betegségből több van a rokonságunkban, annak nagyobb bennünk is a kialakulási rizikója. Persze a gyakoribb betegségek (magasvérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint…) nem minden vagy semmi alapon öröklődnek. Ha mindkét szülőnk magasvérnyomásbeteg, még nem 100%, hogy mi is azok leszünk, de nagyobb az esélyünk rá, mintha csak egyikük lenne az és még nagyobb, mintha egyikük sem.

Bővebben... Megvalósult öröklődés
 
Amiből sok van, vagy korán...

Ismeri a családját? Persze én most a család talán furcsának tűnő, de nagyon hasznos – olykor életbe vágó – egészségügyi vagy ha úgy tetszik kórtörténetét kérdezem. Vannak akik megdöbbentően keveset tudnak arról, hogy ki milyen kórral is küzdött vagy akár miért halt meg olyan korán, hogy emléke is alig maradt róla.

Bővebben... Amiből sok van, vagy korán...
 
Írja felül a genetikát!

Sokáig úgy gondoltuk ami a génjeinkben meg van írva az megváltoztathatatlanul megnyilvánul a mindennapi életünkben, hiszen a DNS-ben foglalt kód átfordítódik a szervezet működését meghatározó fehérjékké.
Fantasztikus felismerés, hogy ez a rendszer korántsem ilyen egyszerű.

Bővebben... Írja felül a genetikát!
 
Epigenetika

Ízlelgesse ezt a lehet, hogy még idegen csengésű szót! E-pi-ge-ne-ti-ka. Pontosabban ismerje meg a jelentését, hiszen ez a mechanizmus (is) módja lehet annak, ahogy az életmódunkkkal elrontjuk a gyermekeinkbe átöröklődő (!) genetikai állományunk működését. Hogy micsoda?

Bővebben... Epigenetika
 
Időben, szakszerűen, rendszeresen

Néhány napja egy volt iskolatársam kérdezte, mit tegyen az egészségéért.
Meglepte, amikor mondtam, hogy kicsit késésben van, de megnyugtattam, hogy sosincs teljesen későn. A „biztosan időben” azt jelenti, hogy huszonévesen leülnénk a családunkkal, orvosunkkal és készítenénk egy személyes cselekvési tervet.

Bővebben... Időben, szakszerűen, rendszeresen
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>