2021. 04. 15.
Miért nem időben...?

“Egészségügyesként” az ember minden nap szomorkodik vagy éppen elborzad, hogy “az emberek többsége” miért nem időben lép... Csakhogy az “egészségügyes” az “emberek többségéhez” képest sokat tud a betegségek okairól.  Persze nem elég – de alapvetően szükséges – a megfelelő informáltság ahhoz, hogy cselekedni tudjunk.

Bővebben... Miért nem időben...?
 
Az élet fonala

Most ezt a mondatot vegye teljesen szó szerint. Minden egyes sejtünk tartalmazza életünk fonalát. Sejtjeink magjában 23 pár csomagban (kromoszóma) hihetetlen vékony szálként ügyesen feltekerítve, benne foglaltatik a belénk örökített információ, ami alapjaiban meghatározza pl. hogy milyen legyen a szemünk színe, mekkorára nőhetünk életünk során és azt is, hogy hányszor osztódhatnak, cserélődhetnek ki újra a sejtjeink (mert kevés kivétellel ezt teszik szakadatlan), tehát légyegében azt is hogy milyen sokáig élhetünk.

Bővebben... Az élet fonala
 
Esély és esélytelenség

Az értörténések zömét érelmeszesedés okozza. Úgy tűnhet, hogy az érbajok kritikus eseményei (szívinfarktus, szélütés...) váratlanul, a semmiből esnek a fejünkre, de ez nagyon nem így van. Azt persze nem tudjuk (ma még) megmondani, hogy kinél, pontosan mikor következik be egy helyzet, de azt, hogy 5 vagy 10 éven belül ennek mekkora az esélye, az ma már egész pontosan kiszámítható.

Bővebben... Esély és esélytelenség
 
Amiből sok van, vagy korán...

Ismeri a családját? Persze én most a család talán furcsának tűnő, de nagyon hasznos – olykor életbe vágó – egészségügyi vagy ha úgy tetszik kórtörténetét kérdezem. Vannak akik megdöbbentően keveset tudnak arról, hogy ki milyen kórral is küzdött vagy akár miért halt meg olyan korán, hogy emléke is alig maradt róla.

Bővebben... Amiből sok van, vagy korán...
 
Írja felül a genetikát!

Sokáig úgy gondoltuk ami a génjeinkben meg van írva az megváltoztathatatlanul megnyilvánul a mindennapi életünkben, hiszen a DNS-ben foglalt kód átfordítódik a szervezet működését meghatározó fehérjékké.
Fantasztikus felismerés, hogy ez a rendszer korántsem ilyen egyszerű.

Bővebben... Írja felül a genetikát!
 
Mult, jelen, jövő

Annak, aki nem (!) szeretne cselekvő részese lenne saját jövőjének, már nem is kell tovább olvasnia e sorokat. Viszont, ha szeretné életét biztonságosabbá tenni, az egészség felé kormányozni, érdemes végiggondolnia a következőket.
Szóval... az biztos, hogy cselekedni csak most, azaz a jelenben tud.

Bővebben... Mult, jelen, jövő
 
Az időnk folyása!

Nemrég még mi is gyermekek voltunk, aztán gyermekeink kacaját hallgatjuk, majd unokáink mosolyát várjuk. Ez a világ rendje. Azt, hogy öröklött, genetikai adottságaink milyen hosszú létre tesznek alkalmassá (egyelőre) nem befolyásolhatjuk, de az, hogy ezzel a lehetőséggel hogyan élünk, az nagyon is rajtunk múlik.

Bővebben... Az időnk folyása!
 
„Minden, ami bonyolult- emberi”

Az ember látszik a legeredményesebb és egyben legösszetettebb élőlénynek ezen a bolygón. Pedig meglepően fejletlenül jövünk a világra. Egy légy az élete során nem sok mindent tanul. Szinte minden, amit tesz örökletesen meghatározottan, genetikai kódja szerint teszi. A repülés bonyodalmára sem kell felkészíteni, egyszerűen tud repülni.

Bővebben... „Minden, ami bonyolult- emberi”
 
Javítsa genetikáját!

Genetikai állományunk testünk felépítésének és működésének tervrajza. Ez alapján  készülnek és dolgoznak sejtjeink, szöveteink. A térkép felét édesapánktól, felét édesanyánktól kaptuk, előre megjósolhatatlan kombinációban. Ettől leszünk egyediek, megismételhetetlenek. Csak az egypetéjű ikrek genetikai térképe azonos. Nagyon hasonlítanak egymásra, de nem teljesen egyformák.

Bővebben... Javítsa genetikáját!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>