2017. 07. 23.
Megvalósult öröklődés

Amilyen betegségből több van a rokonságunkban, annak nagyobb bennünk is a kialakulási rizikója. Persze a gyakoribb betegségek (magasvérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint…) nem minden vagy semmi alapon öröklődnek. Ha mindkét szülőnk magasvérnyomásbeteg, még nem 100%, hogy mi is azok leszünk, de nagyobb az esélyünk rá, mintha csak egyikük lenne az és még nagyobb, mintha egyikük sem.

Bővebben... Megvalósult öröklődés
 
Időben, szakszerűen, rendszeresen

Néhány napja egy volt iskolatársam kérdezte, mit tegyen az egészségéért.
Meglepte, amikor mondtam, hogy kicsit késésben van, de megnyugtattam, hogy sosincs teljesen későn. A „biztosan időben” azt jelenti, hogy huszonévesen leülnénk a családunkkal, orvosunkkal és készítenénk egy személyes cselekvési tervet.

Bővebben... Időben, szakszerűen, rendszeresen
 
Szorong(at)va

Családi halmozódás, főleg ha pánikzavar is jellemzi, gyakori. A hajlam bizony örökletes is lehet. Kialakulásában szerepet játszhat gyermek vagy fiatalkori életesemény vagy aktuális pszicho-trauma. Az akaratunktól független szervi szabályozás zavara szinte minden szervi betegség tünetét, panaszát létrehozhatja, leutánozhatja.

Bővebben... Szorong(at)va
 
A példakép

Vannak példaképeink. A legfontosabbak – tetszik vagy sem - a szüleink. Tágabb értelemben a család, melyben nevelkedtünk. Nem csak génjeiket, de valósággal az életfelfogásukat is visszük magunkkal, és.. És, ha tudatosan, nagyon tudatosan nem korrigálunk, a hülyeséget is utánuk csináljuk.

Bővebben... A példakép
 
Felesleges halál

Alig 25 éves volt. Meghalt álmában egy éjszaka. Sokan élnek minden panasz nélkül, hirtelen halálra hajlamosító betegséggel. Az Ő halála mégis más…
2 éve találkoztunk. Riasztó, szerteágazó panaszait nem a halált hozó kór magyarázta. Pánikbetegségtől szenvedett. Az EKG-n viszont WPW, Wolff- Parkinson- White szindróma képe látszott.

Bővebben... Felesleges halál
 
Genetika mindenekfelett?

Egyes betegségek öröklődnek. Ezek egyáltalán nem a leggyakoribb betegségek.
Egyes betegségek kialakulásának rizikója örökletes. Ezek pedig szinte a leggyakoribb bajok.
Az, hogy a betegség maga elkerülhetetlenül öröklődik (akár több generációt kihagyva!), vagy a betegség kialakulásának az átlagosnál nagyobb, akár jóval nagyobb a rizikója, nyilván egészen más helyzet.

Bővebben... Genetika mindenekfelett?
 
Tiszta lappal?

„Olyan jó újrakezdeni.” Ezt nemrég mondta valaki, akit sikeresen újraélesztettek.
Az ő gondolatait szeretném most megosztani, mert sokkal több tapasztalata van életről és halálról, mint amit én valaha könyvekből megszerezhetek.
Azt mondta: „egészen más volt ez a karácsony, mindennek tudtam örülni”.

Bővebben... Tiszta lappal?
 
Párhuzamos sorsok

Minap megrendítő e-mailt kaptam. Olvastam a … Az én kislányom volt...
Zavarban voltam, hiszen a közelmúlt kis lélekforgácsaiból nem emlékeztem egyetlen ifjú hölgy történetére sem. És mégis, ugyanúgy… hirtelen halál, mint annál a fiúnál.
Párhuzamos sorsok? Párhuzamos tragédiák!

Bővebben... Párhuzamos sorsok
 
Életmentő az öröklődés családfája

A leszármazás, öröklődés, genetika, a családi kapcsolatok évezredek óta mind a közösség, mind az egyén számára fontosak. Ma is így van (vagy kellene, hogy legyen). Sőt! Lehet, hogy meglepi, de saját esetleges érkatasztrófájának elkerülésében is a legfontosabb és legegyszerűbb kiindulási állomás a „mi történt a családunkban”, az öröklődés kérdésének korrekt körüljárása (lenne).

Bővebben... Életmentő az öröklődés családfája
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>