2018. 02. 17.
Életmód / ételmód

Furcsán hangozhat, de szerves, meghatározó eleme az étkezésünk az életmódunknak. Energiabevitelünket az étkezésünk adja. Ezt még azok se nagyon tagadhatják akik 120-130 kilósan vagy afeletti testsúllyal csodálkoznak azon, hogy miért is híztak el. A probléma ezzel az, hogy a miért nem fogyok kérdést teszik csupán fel és nem is keresik magának az elhízásnak az okát.

Bővebben... Életmód / ételmód
 
Mozgás!

Nemrég (szeptemberben) jelent meg az első nagyobb összefoglaló a majdnem tíz évig folytatott, 5 kontinens, több mint 100.000 lakójának halálozását és érrendszeri betegségeinek alakulását, az életmód tükrében vizsgáló adatgyűjtésről. Most világosabban látszanak az alap összefüggések a táplálkozás és mozgás tekintetében.

Bővebben... Mozgás!
 
Idén is „lenyomtuk”!

Mi az? Mindig május utolsó vasárnapján indul. Soproni starthelyről Sopronkőhidát, Fertőrákost és Balfot érintve ugyanazon a ponton ér véget. Évről- évre többen „nyomjuk le”. Idén a legifjabb bringás 5, a legidősebb 89 éves volt (és ő immár 9. alkalommal teljesítette).
Hát persze, hogy a „Vasvilla” családi kerékpártúra! Szóval... idén is „lenyomtuk”.

Bővebben... Idén is „lenyomtuk”!
 
Mozogni kell!

Persze könnyű ezt a kijelentést megtenni, de nehéz a rendszeres mozgást elkezdeni. Főleg, ha már elszoktunk tőle. Nagyon igaz, hogy az egészség megőrzése vagy visszaszerzése elképzelhetetlen a nagy izomcsoportjaink rendszeres, dinamikus átmozgatása, mozgás, járás, kocogás, úszás, biciklizés... vagy valami hasonló nélkül. Szekrénnyi az irodalma, hogy mit és mennyit és hogyan és miért, miközben egyre kevesebbet mozgunk, egyre többet ülönk.

Bővebben... Mozogni kell!
 
Elsatnyulásaink

Tudta, hogy amely részünket nem használjuk az elsatnyul, elsorvad, lepusztul?
Jó példa az izomzatunk. Ha valaki – hogy egy szélsőséges esetet mondjak – kómába esik és hónapokig csak fekszik az intenzív osztályon, durván sorvadni kezd az izomzata. Nem használja ezért sorvad. Olyannyira, hogy - „felébredve” -  csak hosszas tréning árán lesz ismét járóképes. Ráadásul a testi izmok leépülése jeleket ad és pl.mérhetően legyengíti a szívizomzat erejét is. Puff neki!

Bővebben... Elsatnyulásaink
 
Az edzetlenek edzése

A sport, a fizikai tréning jó és egészséges, de... Ha jelentősen elhízott, magasvérnyomás vagy cukorbeteg, esetleg – ne adj isten - tartósan dohányos volt, akkor a sport megkezdése vagy újrakezdése előtt elengedhetetlen a biztonsága érdekében egy korrekt egészségi állapotfelmérés. Persze ilyenkor is fokozatosan kell felépíteni az edzéstervet, különben...

Bővebben... Az edzetlenek edzése
 
Szeretne sokáig élni?

Persze testileg és szellemileg fitt állapotban gondolom! Nos, szeretne jó kondícióban és sokáig élni? Ha igen, akkor fogjon hozzá! Ne várja, hogy a „sülthal a szájába repül”! Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy semmi, de semmi teendője nincsen.
Képzeljen el egy hosszú, vagy kicsit rövidebb mérőszalagot (centit). Genetikai, öröklött adottságai ilyen élettartamra teszik alkalmassá. Meghosszabbítani?

Bővebben... Szeretne sokáig élni?
 
Ne (csak) akarattal akarja!

A kisgyerekek precízen sorolják mit tehetnek az egészségükért:
-Mozogjunk, sportoljunk sokat! Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és ne sok nasit meg cukros üdítőt! Ne cigizzünk!
Amikor megkérdezünk egy felnőttet, akkor ugyanúgy felsorolja ezeket, csak...

Bővebben... Ne (csak) akarattal akarja!
 
Félmaraton az életre

Fantasztikus érzés egy rendelőben ülve, az “itt is fáj - ott is fáj” panaszhalmaz helyett “a jól  érzem magam és elhoztam az érmet, amit a félmaratonon kaptam” ,választ hallani. Nagyszerű egy harmadik helyezés – példának okért - így a...60 év feletti kategóriában.
Nem, ez nem mese, ez (is) valóság.

Bővebben... Félmaraton az életre
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>