2020. 11. 25.
Két ellenség egy nyeregben

Manapság, korai halálunkat “várhatóan” valamilyen szív-érrendszeri (lényegében “idő elötti” érelmeszesedés) vagy rosszindulatú daganat okozza. Elgondolkodtató (kellene, hogy legyen), de életvitelünk, életmódunk nagyon gyakran meghatározó ezen bajok korai megjelenésében.

Bővebben... Két ellenség egy nyeregben
 
Célok és utak

Nem vagyunk egyformák. Emiatt a céljaink sem ugyanazok és persze az azokhoz vezető utak is sokfélék. Amikor az orvos-beteg kapcsolatról beszélünk, akkor annak a kulcsfigurája egyáltalán nem az orvos. Tudom, hogy ez így, első hangzásra – főleg egy orvos tollából – nagyon furcsán “hangzik”, de… igaz.

Bővebben... Célok és utak
 
Magyarul kell mondani és... írni!

Mindig elszomorít, amikor azzal szembesülök, hogy valaki a bajáról azt sem tudja, hogy van. Mondjuk, amikor az orvosi papírjain már 8-10 éve szerepel, egy kódszmám, meg az, hogy NIDDM, de az illető nem tudja, hogy cukorbeteg. Honnan is tudná, ha nem mondták el számára érthetően!

Bővebben... Magyarul kell mondani és... írni!
 
...tik-tak-tik-tak...

Ha valamire létezik egyszerűbb megoldás, akkor azt érdemes alapban választani. A szívverésszámunkat a mindennapokban például a legegyszerűbben a pulzusunk tapintásával ellenőrizhetjük. Ezt bárki megtanulhatja (és jó lenne, ha mindenki meg is tanulná). A csuklónkon, annak hüvelykujjunk felőli részén, ha tenyerünket felfelé fordítjuk és a másik kezünk második és harmadik ujjával elég kitartóan keresgélünk... egyszercsak... érdekes lüktetést érzünk.

Bővebben... ...tik-tak-tik-tak...
 
Ezerszer két-kerék

Biciklizni jó. Kell a mozgás testnek és léleknek és ennek élvezetes eszköze a kerékpár. Csapatban tekerni, lezárt útszakaszokon suhanni (ahol, mint most hétvégén Sopronban, ezer kétkerekű is halad) felemelő érzés, igazi kerékpáros ünnep.

Bővebben... Ezerszer két-kerék
 
Életmód.

Napnál világosabb, hogy életmódunk összetettebb „valami”, mint pusztán az étrendünk, vagy a fizikai tevékenységeink összessége. A táplálkozásunk és mozgásunk azonban két olyan jól körülírható része az életmódnak, melyek alapjaiban határozzák meg az egészség- betegség esélyeinket. Az életmódunk „mi magunk” vagyunk, de legalábbis életmódunk az egész életünk.
Persze vannak örökletesen meghatározott alaptulajdonságaink. Kár lenne tagadni.

Bővebben... Életmód.
 
Mult, jelen, jövő

Mindenre (de egészségügyi helyzetünkre nagyon!) igaz, hogy a jelen állapotunkat a multunk, jövőnk alakulását pedig jelen cselekedeteink határozzák meg. Ha bármelyikünk őszintén végiggondolja, mit, mikor tehetett volna másként, hogy ne abban a helyzetben (hanem jobban!) legyen most, mint amiben ténylegesen van... hát... Na, ez az amin nem érdemes tépelődni, de a tanulságok miatt érdemes elgondolkodni rajta.

Bővebben... Mult, jelen, jövő
 
Minden nap tegyen...

Minden nap tegyen valamit önmagáért! A testi, lelki, szellemi egészségéért a legtöbbet önmaga teheti. Dobja sutba a török időkből ránkragadt kesergést és... cselekedjen.
Először talán állítson össze egy amolyan leltárt! Vizsgálja meg, akár írja össze, hogyan eddig mi minden történt Önnel! Határozza meg a céljait! Figyelje meg, hogyan telnek a napjai!
Kezdheti pl. azzal, hogy hogyan alszik és alszik-e egyáltalán eleget?

Bővebben... Minden nap tegyen...
 
Ébresztő!

A tudomány hatalmas dolgokra képes. Mi emberek alkottuk meg évezredek alatt azokat a vívmányokat melyeket a mindennapokban használunk és azokat is melyeket nem használunk megfelelően. Persze sokszor nem értjük, hogy mi, mitől is működik és balga teóriákkal magyarázzuk (vagy félremagyarázzuk!) az önmagunk által már felfoghatatlan technikai vagy éppen biológiai „csodákat”. Csodák vannak! Egy része a csodáknak éppen a tudományos haladás. A másik csoda azonban mindig bennünk lakik.

Bővebben... Ébresztő!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>