2023. 02. 07.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Eltunyolás ellen

Be kell, hogy lássam, roppant tunya életmódot folytatok. Szerintem (sajnos) sokan vagyunk ezzel így. Pörgök és ellustulok. Mintha ebben az állandó rohanó világban a mozgással (is) spórolni szeretnék. Úgy tűnhet időt nyerek, ha beülök az autóba és cipeltetem a se… -et. Aztán ettől sem érem utol magam, sőt tovább fokozódik bennem a stressz. Az autózás ugyanis a gyaloglással, mozgással szemben nem lazít el. A stressztől meg eszünk (ez is elég gyakori jelenség)!

Bővebben... Eltunyolás ellen
 
Lábtechnikus

Vannak az egészségügyi ellátásnak olyan specialistái, akikkel túl ritkán találkozik az emberfia pedig… Néha még a megnevezésük is... kicsavarodik.
Régi “kedvencem” a “kosztosnővér”. A helyes megnevezés: dietetikus. A dietetikus étkezési, étrendi specialista. Nem egyszerűen “tanácsadó”, mert manapság tanácsadós papírost egy hétvégi “okítással” is be lehet szerezni pecsétes színes papíron, hanem ténylegesen az egyénre szabott étrendi tervezés “művésze”.

Bővebben... Lábtechnikus
 
Célok és utak

Nem vagyunk egyformák. Emiatt a céljaink sem ugyanazok és persze az azokhoz vezető utak is sokfélék. Amikor az orvos-beteg kapcsolatról beszélünk, akkor annak a kulcsfigurája egyáltalán nem az orvos. Tudom, hogy ez így, első hangzásra – főleg egy orvos tollából – nagyon furcsán “hangzik”, de… igaz.

Bővebben... Célok és utak
 
Magyarul kell mondani és... írni!

Mindig elszomorít, amikor azzal szembesülök, hogy valaki a bajáról azt sem tudja, hogy van. Mondjuk, amikor az orvosi papírjain már 8-10 éve szerepel, egy kódszmám, meg az, hogy NIDDM, de az illető nem tudja, hogy cukorbeteg. Honnan is tudná, ha nem mondták el számára érthetően!

Bővebben... Magyarul kell mondani és... írni!
 
...tik-tak-tik-tak...

Ha valamire létezik egyszerűbb megoldás, akkor azt érdemes alapban választani. A szívverésszámunkat a mindennapokban például a legegyszerűbben a pulzusunk tapintásával ellenőrizhetjük. Ezt bárki megtanulhatja (és jó lenne, ha mindenki meg is tanulná). A csuklónkon, annak hüvelykujjunk felőli részén, ha tenyerünket felfelé fordítjuk és a másik kezünk második és harmadik ujjával elég kitartóan keresgélünk... egyszercsak... érdekes lüktetést érzünk.

Bővebben... ...tik-tak-tik-tak...
 
Két ellenség egy nyeregben

Manapság, korai halálunkat “várhatóan” valamilyen szív-érrendszeri (lényegében “idő elötti” érelmeszesedés) vagy rosszindulatú daganat okozza. Elgondolkodtató (kellene, hogy legyen), de életvitelünk, életmódunk nagyon gyakran meghatározó ezen bajok korai megjelenésében.

Bővebben... Két ellenség egy nyeregben
 
Életmód.

Napnál világosabb, hogy életmódunk összetettebb „valami”, mint pusztán az étrendünk, vagy a fizikai tevékenységeink összessége. A táplálkozásunk és mozgásunk azonban két olyan jól körülírható része az életmódnak, melyek alapjaiban határozzák meg az egészség- betegség esélyeinket. Az életmódunk „mi magunk” vagyunk, de legalábbis életmódunk az egész életünk.
Persze vannak örökletesen meghatározott alaptulajdonságaink. Kár lenne tagadni.

Bővebben... Életmód.
 
Mult, jelen, jövő

Mindenre (de egészségügyi helyzetünkre nagyon!) igaz, hogy a jelen állapotunkat a multunk, jövőnk alakulását pedig jelen cselekedeteink határozzák meg. Ha bármelyikünk őszintén végiggondolja, mit, mikor tehetett volna másként, hogy ne abban a helyzetben (hanem jobban!) legyen most, mint amiben ténylegesen van... hát... Na, ez az amin nem érdemes tépelődni, de a tanulságok miatt érdemes elgondolkodni rajta.

Bővebben... Mult, jelen, jövő
 
Minden nap tegyen...

Minden nap tegyen valamit önmagáért! A testi, lelki, szellemi egészségéért a legtöbbet önmaga teheti. Dobja sutba a török időkből ránkragadt kesergést és... cselekedjen.
Először talán állítson össze egy amolyan leltárt! Vizsgálja meg, akár írja össze, hogyan eddig mi minden történt Önnel! Határozza meg a céljait! Figyelje meg, hogyan telnek a napjai!
Kezdheti pl. azzal, hogy hogyan alszik és alszik-e egyáltalán eleget?

Bővebben... Minden nap tegyen...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>