2018. 12. 13.
Megmérte a vérnyomását?

Csak egy a kérdés?

Lássuk! Hadd kezdjem egy kérdéssel! Megmérte a vérnyomását? 130/80 alatti? Na, akkor még egy kérdés. Elégedett volt vele? Akkor mérje rendszeresen! Ha otthon, nyugalomban „mindig” 130/80 alatti, akkor

nincs magasvérnyomás-betegsége, vagy - igen, igen(!) - esetleg Önnek jól kezelt magasvérnyomás-betegsége van. Én ez esetben is nagyon-nagyon örülök. Ön is örülhet, és örömmel ellenőrizheti tovább, hogy tökéletes marad-e a beállítása. Ha kezd az ideális fölé emelkedni, nosza, konzultáljon családorvosával, és „nyomják vissza” az ideális tartományba!
Persze, ha a vérnyomása „tökéletes”, attól még lehet vérzsír- vagy cukorbetegsége! Ha magasvérnyomás-beteg (akár ideálisan beállított vérnyomás mellett is), az átlagnál hamarabb számolhat vérzsír- vagy cukorgondokkal. Hogy bonyolítsam a helyzetet, ha cukorbeteg, akkor a vérnyomás- és a vérzsír-problémát kell keresnie! Sőt (érzem, már kitalálta), ha „csak” a zsírral van valami baj, akkor rögtön kezdje el a vérnyomását ellenőrizni, és a cukorhelyzetét tisztázni! Bizony-bizony, minden mindennel összekapcsolódhat! Ez a „sok minden” pedig nagyon gyakran túlsúllyal kapcsolódik össze. Sokszor a túlsúly előrehozza a „többi baj” megjelenését! Biztosan feltűnt már, hogy a dohányzásról még csak szót sem ejtettem. A dohányzás - ha „bármivel” problémája van (akár cukor, akár zsír, akár testsúly, akár vérnyomás) - valóban ostor az érelmeszesedés felé rohanó lovainak. Fékezze meg a lovait! Dobja el az ostort!

www.ergondnok.hu