2021. 07. 29.
Tudja a vérnyomását?

Magas vérnyomás. A leggyakoribb érelmeszesedést okozó rizikótényező. Tudta, hogy a 60 évesek között már jó eséllyel több a magasvérnyomás-beteg, mint akinek

gyógyszer nélkül is „jó” a vérnyomása? Tudta, hogy a magasvérnyomás-betegség is lassan, kis emelkedéssel indul, és évekig – sok esetben évtizedekig - nem okoz panaszt? Tudta, hogy ha szülei között van magasvérnyomás-beteg, Ön is veszélyeztetett? Tudta, hogy aki otthonában, nyugalomban mérve, ismételten 130/80-at elérő vérnyomást mér, nagy valószínűséggel magasvérnyomás-beteg? Tudta, hogy gyógyszeres kezeléssel el lehet és el is kell érni, hogy vérnyomásértékei ne különbözzenek az egészségesek vérnyomásértékeitől (otthon legalább 130/80 alá kell szorítanunk)?
Tudta, hogy ma egy-egy család összefogva már kis befektetéssel megbízható vérnyomásmérőhöz juthat/juthatna? Tudta, hogy ezzel idejében felfedezheti vérnyomásbetegségét, illetve hatékonyan ellenőrizheti/ellenőrizhetné kezelését? Tudta, hogy a magasvérnyomás-betegséghez gyakran társul vércukor-felhasználási zavar, vagy akár cukor- és vérzsír-betegség? Tudta, hogy ha testsúlyát csökkenti, vérnyomása is csökken? Tudta, hogy ha sok sóval készült ételt fogyaszt, az emeli a vérnyomását? Tudta, hogy vannak nagyobb és kisebb sótartalmú ásványvizek? Tudta…? Akkor azt is tudnia kell, hogy jól beállított, tartósan normál vérnyomással, alacsony vérzsír-értékekkel, a cukorbetegség elkerülésével vagy hatékony kezelésével - természetesen füstmentesen - Ön és hozzátartozói is aktívabban és tovább élhetnek! Ha mindezt tudta, és ennek megfelelően él, akkor elnézést, hogy e sorokkal raboltam az idejét!

www.ergondnok.hu