2019. 10. 22.
A jó vérnyomás

Ha a vérnyomásértékekkel kapcsolatban tesszük fel a kérdést, sajnos nem elég egyetlen számadatot megjegyeznünk. Kezdjük talán ott, hogy a

vérnyomásértéknek van egy felső (a legmagasabb) és egy alsó (tehát legalacsonyabb) értéke. Minden szívösszehúzódásnál - amikor a szív ereinkbe nyomja a vért - a vérnyomás megemelkedik, és az alatt az idő alatt, amíg a szív magába gyűjti a következő adag kipumpálandó vért, a vérnyomás csökken. Ha egy automata vérnyomásmérővel megmérjük vérnyomásunkat, az először két számot mutat. Az első a maximális (orvosi szóval szisztolés), a második a minimális (orvosi szóval diasztolés) vérnyomásérték. A legtöbb készülék ezután kiírja a pulzusszámunkat is.
Nagyon fontos, hogy vérnyomásértékeinket -  összehasonlíthatóságuk érdekében -  nyugalomban, panaszmentesen, ülő helyzetben, megbízható, pontos készülékkel, megfelelő méretű vérnyomásmérő mandzsettával mérjük! Legtöbbször több mérés és hosszabb időszakok mérési adatai alapján dönthető el, hogy jó-e a jó, vagy magas-e a magas.  A konkrét számokról jövő héten „számolok be”.

 

www.ergondnok.hu