2019. 10. 22.
130/80 Megérzi?

Hányszor hallom az évek alatt - még akár több évtizede ismerten magasvérnyomás- betegségben szenvedőktől is: „nem kell mérnem, én megérzem, ha magas”.
Hülyeség! Vagy finoman kifejezve: sajnos,

ez nem igaz.
Ha eddig esetleg arra gondolt, ha fáj a feje - és megmérve vérnyomását, azt magasnak találja -, az biztosan a magas vérnyomástól fáj. El kell, hogy keserítsem, nem biztos! Egyszer mérje meg úgy is a vérnyomását, ha a lába, vagy a foga fáj erősen! Valószínű magas lesz! Ugye nem gondolja, hogy a magas vérnyomástól fáj a - mondjuk - lába?!
Ez a betegség is lassan, fokozatosan alakul ki. Vérnyomásunk legtöbbször évek alatt emelkedik a magas tartományba. Ezt csak rendszeres méréssel, leginkább önellenőrzéssel lehet idejében észrevenni. Szerezzen hát be egy megbízható (!), lehetőség szerint felkaron mérő (!), megfelelő méretű mandzsettával (!) ellátott vérnyomásmérőt, és több héten át (!), nyugalomban (!), panaszmentesen (!) mérje a vérnyomását! Ha értékei tartósan elérik a 130 vagy a „/”-ben a 85Hgmm-t, Önnek már magasvérnyomás-betegsége lehet!

 

www.ergondnok.hu