2017. 07. 23.
A vérnyomásmérés hónapja!

A Nemzetközi Hypertonia Társaság 2017 májusára mozgalmat hirdetett. A cél, hogy legalább 100 országban, legalább 25 millió olyan ember vérnyomását megmérjék, akinél egy éven belül nem volt mérés.
A magasvérnyomás az egyik (ha nem a...) legfontosabb érbetegséget okozó rizikótényező.

Bővebben... A vérnyomásmérés hónapja!
 
Derüljön ki idejében!

A magasvérnyomásbetegség az egyik, ha nem a legfontosabb érrendszerünket veszélyeztető klasszikus rizikótényező. Létrejötte lassú folyamat. Egy komplex, hormonális és idegrendszeri zavar ami, ahogy kialakul, már egyben maga az érbetegséget is jelző állapot.

Bővebben... Derüljön ki idejében!
 
Pattogtassa meg a szívét!

Ez most nem egy sportfelhívás. Valóban a szív, a szívizomzat rugalmasságáról szeretnék írni. Képzelje el, hogy van egy szép pöttyös gumilabdája, de... amikor lepattintja, akkor az nem pattog. Hasonló helyzet alakulhat ki akár az elhízás, a magasvérnyomás vagy a cukorbetegség kapcsán és ez a szituáció gyakorlatilag a szívelégtelenség korai előfutára.

Bővebben... Pattogtassa meg a szívét!
 
A szem a lényeg tükre

A cím nem elírás. Nem, ha a lényegnek az összes szervünk és ha tovább gondolom, ezzel az összes sejtünk vérellátását biztosító érrendszert, hajszálereinket tartom. Márpedig az érrendszerünk épségétől igenis az egész testünk egészsége függ.
Egy korrekt, szakszerű szemészeti alapvizsgálat sosem „csak” a szemről szól. Azt meg ki kell jelenteni, hogy egyáltalán nem csak a látásunkról.

Bővebben... A szem a lényeg tükre
 
A jónál is lehet jobb?

Be kell vallani, hogy ma az emberek zöme még (csak) panasz esetén fordul orvoshoz. Pedig azért kellene menni, „hogy az embert ne vigyék”.
Öröm, ha valaki azért jön, hogy lássa, lenne-e, van-e teendője az egészsége megvédéséért. Ilyenkor kisebb- nagyobb bajok napvilágot láthatnak teljesen panaszmentesen is.
Így volt ez példabeszédem fiatal férfiújával is, kinek magasvérnyomás betegsége igazolódott néhány éve.

Bővebben... A jónál is lehet jobb?
 
Mi nyomja a... talpát?

Megdöbbentően nehéz a cukorbetegeket meggyőzni arról, hogy évente nem csak a szemüket, de a talpukat ill. nagy általánosságban az alsó végtagjaikat is meg kell szakszerűen vizsgálni. Ez a helyzet abból (is) adódik, hogy szinte egy egész generáció nőtt fel úgy, hogy szinte csak akkor fordult a figyelem a lábuk felé, amikor már panaszaik voltak.

Bővebben... Mi nyomja a... talpát?
 
Nincs, csak magasvérnyomás!

Nekem csak a vérnyomásom magas. Micsoda tévedés ezt így kijelenteni. Hiszen a magasvérnyomás-betegség az esetek többségében a szervezet egészét érintő és az erek állapotán direkt módon megmutatkozó, összetett szabályozási zavarnak a jele. Az, hogy feltekerünk a felkarunkra egy felfújható mandzsettát, majd ennek  segítségével megmérjük, milyen a vérnek az érfalra, azaz az érfalnak a vérre gyakorolt nyomása, az csak egy számérték.

Bővebben... Nincs, csak magasvérnyomás!
 
Akinek nem inge...

Több mint tíz éve írok (ahol erre módot adnak) azokról a problémákról, örömökről, érdekességekről amikkel orvosi munkám során találkozom.
Szuper, ha valaki ellenőrizni kezdi a vérnyomását és mert tudja, hogy 135 és/vagy 85 felett már magas, idejében lép. Szuper, ha leül dietetikussal, hogy cukorbetegsége miatt elkezdje étrendjét végre szakszerűen átalakítani.

Bővebben... Akinek nem inge...
 
Ér, ér, de milyen ér?

Lábainkban három érhálózat is működik és egy negyedik, a hajszálérrendszer, mindezeket összeköti a szövetek szintjén.
Az ütőerek viszik a végtagba a friss vért. Leggyakoribb betegségük az érelmeszesedés miatt kialakuló érszűkület. Ilyenkor fokozott vérigény (pl. járás) az izmokban fájdalmat provokál, mely pihenésre szűnik.

Bővebben... Ér, ér, de milyen ér?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>