2019. 10. 22.
Ne (csak) méresse, mérje!

A vérnyomásra ez abszolút igaz. A vérnyomás ugyanis egy dinamikusan változó élettani paraméterünk. Ha pl. felidegesítem, akkor megemelkedik, sőt kifejezetten probléma, ha stresszhatásra sem megy fel. Szóval, érdemes egy-két-három havonta legalább 5 napig (egymás utáni napokon) ellenőriznie a vérnyomását.

Bővebben... Ne (csak) méresse, mérje!
 
Magasvérnyomás-gének

A magasvérnyomás (de pl. a 2-es típusú cukorbetegség is) un. sok gén eltéréses (polygénes) betegség. A vérnyomás szabályozásában, az érfali szerkezetben és működésben szerepet játszó sok tucatnyi „alap” (szakmai néven vad) géntípustól való eltérés (azaz mutáció) együttese a betegség genetikai alapja.

Bővebben... Magasvérnyomás-gének
 
Mérni pedig kell(ene)!

Igen, a vérnyomás önellenőrzésről beszélek ismét. Aki magasvérnyomásbeteg, annak azért, akinek pedig nagyobb rá az esélye, hogy az legyen, (pl.cukorbeteg, vagy elhízott vagy a családjában többen magasvérnyomásbetegek) annak azért kellene mérni.

Bővebben... Mérni pedig kell(ene)!
 
Nyáron lemegy!

Itt van a nyár. Ráadásul, most amikor ezeket a sorokat írom kifejezetten izzasztó a hőség. Nem kell azonban ahhoz kánikulának lenni, hogy lemenjen a vérnyomásunk. Nyáron a vérnyomásunk alacsonyabb, télen magasabb. Persze a változás mértékében nagyok az egyéni különbségek (mint a hidegfrontnál jelentkező emelkedésben is), de... fontos, hogy a vérnyomásunkat időről- időre, az évszakos hullámzás miatt legalább évszakonként szisztematikusan kövessük.

Bővebben... Nyáron lemegy!
 
Derüljön ki idejében!

A magasvérnyomásbetegség az egyik, ha nem a legfontosabb érrendszerünket veszélyeztető klasszikus rizikótényező. Létrejötte lassú folyamat. Egy komplex, hormonális és idegrendszeri zavar ami, ahogy kialakul, már egyben maga az érbetegséget is jelző állapot.

Bővebben... Derüljön ki idejében!
 
Nyáron lemegy?

Itt van a nyár. Meleg van, sőt akár hetekig igazi kánikula.  Aki rendszeresen ellenőrzi a vérnyomását (és ez szinte minden magasvérnyomásbetegnek javasolt!) pontosan látja, hogy a vérnyomása akár jóval a megszokott tartomány alá csökken.

Bővebben... Nyáron lemegy?
 
Mérje ÉRnyomását!

A címben nincs elírás. A vérnyomásunk lényegében az érfali nyomásunk. Sőt! Kicsit riasztó, de igaz, hogy ha magasvérnyomással élünk, az általában már ereink betegségét jelző helyzet.
Szisztematikusan, pl. legalább évszakonként  5 napig ellenőrizze a vérnyomását!

Bővebben... Mérje ÉRnyomását!
 
A vérnyomásmérés hónapja!

A Nemzetközi Hypertonia Társaság 2017 májusára mozgalmat hirdetett. A cél, hogy legalább 100 országban, legalább 25 millió olyan ember vérnyomását megmérjék, akinél egy éven belül nem volt mérés.
A magasvérnyomás az egyik (ha nem a...) legfontosabb érbetegséget okozó rizikótényező.

Bővebben... A vérnyomásmérés hónapja!
 
Mi nyomja a... talpát?

Megdöbbentően nehéz a cukorbetegeket meggyőzni arról, hogy évente nem csak a szemüket, de a talpukat ill. nagy általánosságban az alsó végtagjaikat is meg kell szakszerűen vizsgálni. Ez a helyzet abból (is) adódik, hogy szinte egy egész generáció nőtt fel úgy, hogy szinte csak akkor fordult a figyelem a lábuk felé, amikor már panaszaik voltak.

Bővebben... Mi nyomja a... talpát?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>