2018. 12. 11.
Életmód? Terápia? Életmód-terápia!

Táplálkozásterápia és mozgásterápia

Elfelejtettünk élni. Pontosítok! Elfelejtettük, hogyan kell egészségesen vagy egészséget visszaszerzően élni. Tudom, környezetünk sem segíti, de mi magunk is elfelejtettük, mi az egészséges életmód. Mi, orvosok, legtöbbször csak beszélünk róla. Mondok egy példát. Dietetikus. Sokan azt sem tudják, mi az. Nem is találkoznak életükben élő dietetikussal.

Lefordítom: Dietetikus a táplálkozás-terápia szakembere. Figyelem! Dietetikus. Nem diétás, nem diétás nővér, nem diabetikus és nem a kosztos!

Vagy ott a gyógytornász. Mi jut róla eszünkbe? A fájós hát meg az ízület. Pedig a gyógytornász a mozgásterápia szakembere. Az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, prevenció alapja az életmód-terápia. Ennek a kettő lába a táplálkozásterápia és a mozgásterápia. Ha ezeket jól csináljuk, nem hízunk meg.

A betegség kezelésének kiinduló pontja is az életmód-terápia. Ennek lábai a táplálkozásterápia és a mozgásterápia. Bocsánat a szóismétlésekért. Ez eddig világos? Életmódunk által beteggé váltunk? Dohányzás. Elhízás. Elhízáshoz társult cukorbetegség. Mi a terápia? Persze! Életmód-terápia. Azaz: a betegséget okozó helyére egészséget visszaszerző életmód kialakítása. És mi az életmód-terápia két lába?   A táplálkozásterápia és a mozgásterápia. Akkor miért csodaszert, csodakúrát, csodapudingot akarunk venni? Mert ahhoz nem kell az életmódunkat megváltoztatnunk! Sokszor mi magunk is tudjuk, hogy ez csak pótcselekvés. Amennyiben nem, majd rájövünk – csak közben a saját időnk vész el –, hogy ilyen csodák nincsenek. A csoda a személyre szabott, szakemberek segítségével kialakított életmód-terápia… lenne, lehetne… LESZ! Próbálja ki!

Dietetika