2019. 08. 25.
Víz, víz, tiszta víz...

Dr.Forgács Attila gasztropszichológus. Mi a fene, hát ilyen is van? Igen, ő az evés (és ivás) pszichológiai hátterét kutatja. Nemrég, egy újabb kísérlete elgondolkodtató eredményéről számolt be. 250 egyetemista tesztelte és rangsorolta három palack, különböző márkájú szénsavmentes ásványvíz ízélményét. Az eredmény egészen meglepő. A mindannyiunk által ismert, vezető márka messze a legfinomabb. A harmadik, senki által sem ismert pedig az összehasonlításban szabályosan elvérzett (volt aki kérte, had köpje ki, mert dohos). Mi ebben a meglepő? Az, hogy előzőleg mindhárom palackot ugyanazzal az egyszerű csapvízzel töltötték meg.  
Ennyire átvernek vélt ismereteink? Ennyire az orrunknál fogva vezet minket a pszichénk? Ennyire. És ez a mindennapi – nemegyszer a halálos elhízás csapdába ejtő - evési szokásaira is igaz.