2023. 06. 09.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Stressz… evés

Sok a stressz. Minden nap hallom. Naponta többen is mondják. Ez a stressz, amit ilyen egyszerűen, tömören megfogalmaznak, egyértelműen a rossz, pusztító, életünket felforgató, összetörő distressz. Tudományos értelemben minden hatás amire szervezetünk egyfajta általános készenléti állapotba kapcsol stressz.

Bővebben... Stressz… evés
 
“Borban az igazság…” ???

Minden régi mondásban van (lehet) valami igazság, de ha az egészségünkről van szó, akkor ez a mondás roppant megtévesztő. Azért is írok erről, mert a neten már minden nap beleakadok egy idézetbe, mely szinte mindenre (természetesen szívbajainkra is) ősi gyógyírként javasolja a borfogyasztást. Hogy finoman fogalmazzak ez egyénreszabott ajánlásként elég durva gondolat. Sarkosabban pedig bátran kijelenthető, hogy szó szerint értelmezve sokak idő előtti halálát eredményező kijelentés.

Bővebben... “Borban az igazság…” ???
 
Megesszük, vagy mi gyártjuk?

Mivel a kérdés a koleszterinre vonatkozik, a válasz: is- is. A vérünkben keringő koleszterin nagyobb részét mi magunk készítjük és a mindennapi “vegyes” táplálkozás mellett kb. a harmada származik csak táplálékainkból. Emiatt, ha valaki vegán étrendet tart (és így semmilyen állati eredetű terméket és ezzel koleszterint sem fogyaszt), még élhet magas koleszterinszinttel.

Bővebben... Megesszük, vagy mi gyártjuk?
 
Víz, víz, tiszta víz...

Dr.Forgács Attila gasztropszichológus. Mi a fene, hát ilyen is van? Igen, ő az evés (és ivás) pszichológiai hátterét kutatja. Nemrég, egy újabb kísérlete elgondolkodtató eredményéről számolt be. 250 egyetemista tesztelte és rangsorolta három palack, különböző márkájú szénsavmentes ásványvíz ízélményét.

Bővebben... Víz, víz, tiszta víz...
 
Rendszeres rendszertelenség?!

Minden ember egyedi és megismételhetetlen csoda. Ugyanakkor testi és lelki működésünknek vannak olyan élettani törvényeken alapuló szabályai, melyeket tartósan, önmagunk károsítása nélkül nem szeghetünk meg.

Bővebben... Rendszeres rendszertelenség?!
 
Étvágy

A magyar nyel 1862-es szótára alapján: „A gyomor azon állapota, midőn az eledelt kívánja.”
Nos, ezen műves megfogalmazás azért több sebből vérzik. Ugyanakkor, az is biztos, hogy éhségérzésünkkel, gyomor teltségünkkel (is) összefügg az étvágyunk, de... ennél lényegesen több.

Bővebben... Étvágy
 
Egészséges öregedést!

Aki megszületik az meg is hal. A boldogság mellett az áhított emberi cél a hosszú, de egészséges élet. Ennek lehetőségeit (is) kutatja a gerontológia, az öregedés folyamatát vizsgáló tudomány. Sokan gondolják, hogy sejtjeink (és ezzel magunk) öregedése csupán öröklött tulajdonságainktól, genetikai adottságainktól  függ, de...

Bővebben... Egészséges öregedést!
 
Velünk élő bacihegyek

Az, hogy a beleinkben (is) számos baktérium él, nem újdonság. Amikor pl. egy antibiotikum mellé probiotikumot (spéci baktérium-tenyészet-konzerv) is javaslunk, a megvédésük a célunk. Ők (a baktériumok) többen vannak mint „mi” (saját testi sejtjeink). Számuk mintegy 100.000 billió (milliószor- millió, ami még 12 nullát jelent) Nagyon sokfélék (több mint 1000 típusuk ismert) és az össz tömegük 1-2 kiló.

Bővebben... Velünk élő bacihegyek
 
Mit vesz be?

Magyarországon sok gyógyszer fogy. Úgy is írhatom, mert igaz, hogy nagyon sok. Sajnos azokra a bajokra, problémákra is valami patikai szerben, gyógyhatású vagy annak gondolt készítményben keresik sokan a megoldást aminek egyértelműen életmódunk, benne étrendi rendszerünk és/vagy kifejezett mozgáshiányunk az oka. Már- már szinte mindent beszednek egyesek a reklámok és „jó hírek”, hallomások buzdítására.

Bővebben... Mit vesz be?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>