2017. 11. 25.
Mi is az a dietetika?

A dietetika az orvosi táplálkozásterápia. A dietetika az orvostudomány része. Fontos, egyes betegségekben megkerülhetetlen terápiás eszköz az étrendi változtatás, mely az életmód átalakításának egyik sarkalatos pontja. Szakértője, művelője a dietetikus. A dietetikus, bár általában nem orvosdoktor, a táplálkozásterápia specialistája. Figyelem! A legtöbb orvosdoktor bizony nem dietetikus, tehát nem specialistája az étrendi kérdéseknek. Ez egy külön „szakma”!

Bővebben... Mi is az a dietetika?
 
Kenőmájas

Van, aki szereti és van aki nem. Az viszont biztos, hogy a zsírmáj betegség. Zsírmáj pl. a hízlalt liba mája. Azt ugyebár úgy „csináljuk”, hogy tömjük a libát kukoricával (szénhidráttal) azaz túletetjük és kis katrocba zárjuk, hogy ne tudja a felesleget lemozogni. Ez a zsírmájgyártás emberben is tökéletesen így működik. Túltáplálás + mozgáshiány = zsírmáj.

Bővebben... Kenőmájas
 
Lisztérzékenység

Hóbort, vagy betegség? Persze, hogy betegség! Csakhogy érdekes módon sokan, akik liszérzékenységben azaz glutén által indított immunológiai (un. autoimmun) gyulladásos bél és ezen keresztül a szervezet egészét támadó betegségben szenvednek, néha túlzott lazasággal viszonyulnak a bajukhoz. Pedig aki lisztérzékeny, még nyomokban sem fogyaszthat glutént, hiszen ez indítja be a folyamatot. A glutén számos gabonaféle elemi része, így teljes mentesség biztosítása nem egyszerű.

Bővebben... Lisztérzékenység
 
Ne sózza el az életét!

Amikor már minden orvostársaság egységesen rögzít 1-1 terápiás alapszabályt, menten mozgalom indul az aktuális ajánlással ellentétes ténykedésre buzdítva. Ez borzalmas.    
Klasszikus példa a sófogyasztás. Sajnos egyértelműen túl sok sót (értsd: NaCl, nátrium-klorid, kősó, tengeri só, himalája só...) eszünk.

Bővebben... Ne sózza el az életét!
 
A türelem rózsát terem

Ma már tudományos bizonyítékokkal is igazolható, hogy a hosszú élet (és egészség kulcsa) a mértékletesség (jó minőségű, de az energiaszükségletet éppencsak fedező táplálkozás), a szellemileg és fizikailag aktív életvitel és a rohanásmentes tempó. A türelem (csakúgy mint a relaxáció) tanulható.
Miről jutott mindez eszembe?

Bővebben... A türelem rózsát terem
 
Terápiás alaplépések (is) kellenek

Néha olyanok is tanácsot kérnek bajaik kezeléséhez akiket sosem vizsgáltam. Ilyenkor csak az általános terápiás lépésekről beszélhetek, de sajnos, sokszor pont ezek maradtak el. Ha túlsúlyos, vagy elhízott, akkor az energiabevitelt csökkenteni (étrend), az energialeadást (mozgás) növelni kell. Az étrend miatt forduljon dietetikushoz! „Sport” az egészségi állapot ismeretében tervezhető.

Bővebben... Terápiás alaplépések (is) kellenek
 
Dietetikus = éhezés?

Félünk mindentől ami számunkra ismeretlen, aminek nem látjuk át a működését az veszélyt rejtő valami. Ennél már csak akkor félünk jobban, ha mendemondák alapján alakítunk ki magunkban egy valósággal akár köszönőviszonyban sem álló, „tudom én azt” érzést.
Dietetikushoz nem megyek, mert akkor nem ehetek majd semmit.  Én kérem nem bírom az éhezést... Mindent tudok, tele van a polcom szakácskönyvvel (persze itt a félelem már az önbecsapással párosul!).

Bővebben... Dietetikus = éhezés?
 
Írni is, szedni is felelősség

Gyógyszert írni, javasolni nagy felelősség. Ez mindig csak a szakma szabályain alapulva a várható haszon és lehetséges mellékhatások mérlegelésével történhet. El kell felejtenünk az „így szoktuk” gyakorlatát, hiszen a világ változik, a tudomány halad és emiatt orvosi tudásunkat (is) folyamatosan csiszolnunk kell.

Bővebben... Írni is, szedni is felelősség
 
Vényegtelen?

Tudom, hogy nincs ilyen szó, de... mégis.
Egy patikában leegyszerűsítve két csoportba sorolhatók a megvásárolható szerek.
Vannak az un. vényköteles gyógyszerek. Ezeket csak orvosi javaslatra adhatja ki a patikus és emiatt vinnünk kell az orvos által a páciens részére felírt receptet.

Bővebben... Vényegtelen?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>