2023. 03. 23.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Érfestés

ImageHa egy érterületen (koszorúerek, nyaki erek, hasi erek, láb erei) jelentős, életét veszélyeztető szűkületre van gyanú, az orvos érfestést (angiográfia) fog javasolni.

Általában az ágyékhajlatban (ritkábban a kar ere felől), érzéstelenítő injekció után (mint foghúzásnál) egy vékony tűvel megszúrják az eret. Figyelmesen tapintva Ön is érezheti az ér lüktetését!

A szúró tűn keresztül vékony (mint egy tollbetét) csövet vezetnek ahhoz az érhez, amit meg szeretnének festeni. A csövön érfestéket (kontrasztanyagot) fecskendeznek az érbe, ami kirajzolja az ér belsejének alakját. Röntgenkészülékkel fényképezve a festett eret, annak szűkületei pontosan láthatók. Így történik például koszorúérfestésnél, amit másképpen coronarográfiának nevezünk. Amikor az érfestéket érbe fecskendezik, enyhe melegségérzet öntheti el mellkasát. A vizsgálat nem fájdalmas és általában nem hosszadalmas. Figyelheti, hogyan rajzolódnak ki erei a röntgenképernyőn.

 

Az érfestés négyféle eredményt adhat. Legkedvezőbb, ha nincs szükség értágításra, érműtétre. Ez nem jelenti azt, hogy nincs betegsége. Gyógyszeres kezelés, rendszeres orvosi ellenőrzés, életmódjának átgondolása, szükség esetén módosítása elengedhetetlen, hiszen az érelmeszesedés romlását meg kell állítania. Amennyiben olyan helyen van szűkület (lehet több is), ami megtágítható, akkor Önnél értágítást javasolnak. Sok esetben érfestéssel egy időben, mikor a szűkület helye és mértéke már látható elvégezhetik. Máskor mérlegelve, hogy tágítással vagy műtéttel érhető-e el hosszútávon kedvezőbb eredmény végeznek értágítást. Ha a tágítás nem lenne biztonságos, koszorúérműtét lehet a megoldás. Az értágítás, érműtét segítség, hogy a szívizomzat (vagy nyaki érnél agyunk, láb ereinél a láb) ismét rendesen kapjon vért. Ne felejtse, ha nem teszünk meg mindent az érelmeszesedés megállítása érdekében, akkor a betegség romlik tovább. Tönkreteszi a tágítás-műtét eredményét, más érszakaszokon is szűkületeket fog gyártani. Az érelmeszesedés romlását kell megállítani! Ehhez pontos, hatékony gyógyszeres kezelés, rendszeres orvosi ellenőrzés és életmódjának módosítása szükséges!
Szerencsére nagyon ritkán, de előfordul, hogy olyan kiterjedt az érelmeszesedés, hogy a szűkületeket sem tágítani, sem operálni nem lehet. Ekkor is végsőkig ki kell használni a gyógyszeres kezelésből és életmód-változtatásból eredő lehetőségeket. Hogy Önnél mire lesz szükség és lehetőség, csak az érfestés ismeretében lehet megmondani.

érgondnok