2019. 12. 13.
Szívultrahang-ECHO

ImageSokszor kérdezik tőlem szívultrahang-vizsgálat során, hogy akkor ugye nincs semmi baja a szívemnek?

A szívultrahang vizsgálat sokat mutat, de nem mindent. Meg lehet határozni szív üregeinek méretét, a falak mozgását, látjuk a vért irányító billentyűk mozgását, betegségeit. Pontosan meg tudjuk határozni a szív pumpáló erejét szívultrahanggal, (tehát, hogy "hány lóerős" a motor) és azt is, milyen az izomzat merevsége.

Az egészséges szív rugalmas, mint egy jó gumilabda. Könnyen befogadja a vért, jó erővel nyomja az erekbe. A szívizom tartós magas vérnyomás, vagy tartósan magas cukorértékek miatt elmerevedik. Ilyenkor nem tudja jól befogadni a vért, és akkor is problémát, akár szívelégtelenséget okozhat, ha pumpáló ereje még jó. Az eltérések tehát, melyek folyamatosan megvannak, bármely szívultrahang vizsgálatnál láthatóak. Átmeneti mellkasi fájdalom szempontjából nagyon hasonló a probléma, mint amit az EKG kapcsán leírtam. A változások, melyek átmenetiek, legtöbbször a panasz alatt látszanak! Ha tegnap fájt a mellkasa, és ma készül szívultrahang, az negatív, attól Ön még lehet érbeteg. A koszorúereket a szív folyamatos mozgása és az erek kis mérete miatt nem látjuk. Hogy van-e érelmeszesedése, ezzel a vizsgálattal általában nem tudjuk megmondani.

A vizsgálóhelyiség félhomályos, hogy a szívultrahang készülék képernyőjén szívét jobban lássuk. Vizsgálathoz derékig kell levetkőzni, zselészerű anyaggal biztosítjuk a szívultrahang készülékfeje és mellkasa közti jó átláthatóságot. Az szívultrahangot ékszer, óra nem zavarja, ezeket nem kell levetnie. Vizsgálat során előfordulhat, hogy igyekezetünk ellenére egy-egy bordát megnyomva fájdalmat okozunk. Ilyenkor szóljon!

A szívnek vannak olyan "zugai", amelyeket a mellkasfalon keresztül nem jól látunk (például kisebb vérrögöt keresünk a szív üregében). Ilyenkor a nyelőcső felől vizsgálhatunk. Majdnem olyan, mint egy szokásos gyomortükrözés. A szívultrahang csövét a torok érzéstelenítése után enyhe bódító injekció hatásában viszonylag könnyű lenyelni.

érgondnok