2019. 10. 22.
Terheléses EKG

ImageHa Önnél koszorúér-betegség lehetőségét vetették fel, nagy biztonsággal terheléses EKG-vizsgálatot is javasolni fognak.

Vizsgálattal a koszorúereken fennálló jelentősebb szűkületeket lehet szóra bírni.  Ahogy a láb érszűkületénél leírtuk, nyugalomban nagy szűkület sem okoz sokáig panaszt, mert annyi vér átfolyik a kis lyukon, hogy az izom nyugalmi vérellátását biztosítja.

A panasz (szívnél a mellkasi fájdalom) akkor jelenik meg, amikor a szívizom nem kap elég friss vért. Terhelésnél, szobabiciklin vagy futószőnyegen terheljük magunkat, a szívizom vérigényét növeljük meg. Ha jelentős szűkület van egy nagyobb éren vagy több éren, a terhelés adott szintjén már nem tud annyi vér átfolyni, hogy elég legyen a szívizomzatnak. Ilyenkor a szív elektromos jelei megváltoznak, és ezt EKG-val rögzíthetjük. Szabályozott körülmények között, orvosi felügyelet mellett szeretnénk rövid időre koszorúérgörcsöt provokálni, hogy a betegség megmutassa magát. A vizsgálat során az EKG-t, pulzust és vérnyomást folyamatosan követjük. Mindezek ellenére, ha panasza jelentkezne vizsgálat közben, azt azonnal jelezze! Ez az Ön biztonsága érdekében elengedhetetlen. A "férfias", szőrös mellkas sokszor szinte lehetetlenné teszi a pontos EKG-felvételt. Javasolhatjuk az EKG "tappancsai" alatt borotválja ki a szőrzetet. A terheléses vizsgálattal jó eséllyel kizárható jelentős kemény koszorúér-szűkület,  meghatározható indokolt-e koszorúérfestést végezni.

Ha gondosan átolvasta az érelmeszesedésről írtakat, Ön már tudja, hogy infarktust az esetek zömében az érfalban lévő lágy, sokszor kicsi zsírpacni robbanása okozza. Nem elégedhet meg a negatív terheléses eredménnyel! Ha az érbetegség rizikója nagy, minden betegséget fokozó rizikóelem (vérnyomás, cukor, vérzsír, testsúly) kezelendő! A dohányfüst-mentességÖnnek is természetes!?

érgondnok