2019. 10. 19.
Betegvizsgálat

Az orvos is kíváncsi ember. Amit kérdez betegvizsgálat közben, azért kérdezi, mert bizonyos információk nélkül nem lehet az betegségét gyorsan és egyszerűen megtalálni.

A panasz, például a mellkasi fájdalom jellege (élesen szúr, tompán nyom, éget stb.) jelentkezésének körülményei, időtartama, megszűntének módja mással nem helyettesíthető információt jelenthet betegvizsgálat során.

Idegesítő lehet, ha kérdezgetünk betegvizsgálat közben,  látszólag nem teszünk még semmit, de információk kellenek, hogy ne ártsunk, segítségére legyünk. Igyekezzen megjegyezni (egyszerűbb, ha felírja), mikortól ismert egy-egy betegsége (magas vérnyomás, cukorbetegség stb.). Mikor volt műtétje és miért? Ismert-e gyógyszerérzékenysége (volt-e gyógyszertől kiütése, viszketése, fulladása, rosszulléte)? Volt-e gyógyszer, amit valamiért nem tudott tartósan szedni? Az orvos feje sem káptalan, a számítógépből is hiányozhatnak adatok. Ha nem működik a számítógép, mit sem használ. Tudja, mikor és milyen gyógyszereket szed, hogy bevette-e azokat.

Kicsi fehérből 4813 fajta van, kis sárga, lapos, 132 féle. Hosszúkás, pirosas: 32 különböző! Az orvos feje nem számítógép! A betegvizsgálatra egy kis papír és egy kevés tinta! Írja fel gyógyszerei nevét! Pontos információ az életét mentheti meg! Ön tudja (és nagyon fontos), szed-e recept nélkül kapható gyógyszert (fájdalomcsillapítót, vitamint stb.), írtak-e gyógyszerei mellé vagy helyett új gyógyszert rendelésen más orvosnál? Patikában, ha recept nélküli gyógyszert vesz indokolt, hogy a gyógyszerészt rendszeresen szedett gyógyszereiről tájékoztassa! Sok bajt tud megelőzni. Ön tudja, hogy szüleinek, testvéreinek milyen betegségei vannak, voltak? Ne feledje, betegségekre való hajlam öröklődhet! Betegvizsgálatra hozza magával ezeket az információkat.

Betegvizsgálat közben az orvos kézi hallgatózó készülékével, fonendoszkópjával meghallgathatja tüdejét, szívét, hasát, ereit is.

Ez információkkal szolgál az állapotáról. A készülék felerősíti az Önben hallható hangokat, zörejeket. Minden hangot felerősít! Amikor a cső vége az orvos fülében, másik vége az ön mellkasán van, Ön beszélni kezd, az olyan, mintha kisebb bölénycsorda robogna végig az orvos dobhártyáján. Kérem, a hallgatózás ideje alatt ne beszéljen, az orvos kéréseit pl. sóhajtson, most ne lélegezzen teljesítse! A mellkas, has kopogtatásával fontos információt kaphatunk betegvizsgálat során egy szerv méretéről, vagy például a mellhártya lemezei között kórosan felhalmozódó folyadékról. Általában ilyenkor lesznek kéréseink, sóhajtson mélyet stb. Kérem, segítsen, hogy segíthessünk! A tapintás nagyon hasznos és az előzőekhez hasonlóan gyors vizsgálómódszer. Ön is tapinthatja csuklójánál a pulzusát (a szívverés lökéseinek levezetődése az éren)! Próbálja ki! Gyakorolja, sikerülni fog! Ha elkezdi számolni pulzusát (elég fél percig számolni és kettővel megszorozni), automata vérnyomásmérő nélkül is bármikor megszámolhatja szívverését.
Ha csiklandós és a has tapintása kellemetlen, kérje orvosát, hogy betegvizsgálat közben egy vékony szövetet (inget, pólót) terítsen hasára. Segíteni fog.

érgondnok

Címkék: