2021. 04. 15.
Szívelégtelenség

Image A szívelégtelenség a szív munkájának összetett működészavara.

Két formában jelentkezhet Önnél szívelégtelenség. Vagy hirtelen kezdődő fulladás formájában (olyankor nem tud fekve maradni, csak felülve könnyebbedik a lélegzet), vagy lassan, hetek, hónapok alatt romolva.  A gyors kezdetű szívelégtelenséget nevezik "akutnak".

Ilyenkor nem kell sokat töprengeni, hívják közvetlenül a mentőket (telefon: 104). A lassú szívelégtelenséget (idegen szóval krónikus) gyors kifáradás, terhelésre (pl. lépcsőn járva) fulladásérzet, időszakos éjszakai nehézlégzés (mely felülve gyorsan szűnhet) jelezheti. Hatékony kezelés nélkül állapotunk biztosan romlik, tehát érdemes megkeresni a baj okát. Fontos, hogy nem csak a szívelégtelenségtől fulladhat az ember, és főleg nem csak a szívelégtelenségtől dagadhat a lába! Ha panasza van, mindig kérje ki kezelőorvosa tanácsát!
Betegségre az alapot általában lassan kialakuló bajok (pl. magas vérnyomás vagy cukorbetegség) teremtik meg. Ezek a leggyakoribb tényezők, melyek növelik a szívelégtelenség esélyét. Veszélyeztetett szívelégtelensége természetesen akkor is, ha egyébként már ismert érbeteg, különösen, ha szívinfarktust vészelt át. Inkább legyen a vizsgálatok végeredménye negatív, mint az állandó halogatás miatt elkeserítően rossz! Azért mondom, mert nem mindegy, hogy mikor kezdődhet el Önnél a korszerű, korrekt kivizsgálás és szükség esetén kezelés!

érgondnok

Címkék: