2017. 10. 24.
Szélütés

ImageSzélütés vagy gutaütés (stroke) az agy hirtelen vérellátási zavara miatt kialakuló károsodás, egyes agyterületek elhalása.

A szélütés kialakulása sokszínűbb a szívinfarktusnál. Minden formára jellemző, hogy hirtelen (gutaütésként, szélütésként) éri az embert. Évekkel, évtizedekkel az érrobbanást megelőzően elkezdődött a betegség!

Kb. minden tizedik esetben vérzés az ok. Ilyenkor az ér fala megreped a magas vérnyomástól. Tízből fennmaradó kilenc, tehát az esetek többsége érelzáródás következménye. Lehet helyben kialakuló, mint az infarktusnál, vagy távolról érkező rög, úgy, hogy a beteg nyaki erek faláról leszakadó érmorzsalék vagy a szívüregben képződő alvadék sodródik fel az agyi érbe, és akad el szélütést okozva. Az eredmény mindhárom esetben ugyanaz: az ér által ellátott agyszövet elhalása, szélütés. Attól függően, hogy milyen agyi terület sérül érzészavar, bénulás, beszédzavar, forgó szédülés hányingerrel-hányással lehet a tünete a szélütésnek. Amennyiben néhány percre jelentkezik is ilyen tünet, akkor is veszélyben vagyunk, hiszen az átmenetileg megnyíló ér bármikor visszazáródhat. Késlekedés nélkül forduljunk a mentőkhöz (tel:104). Minél gyorsabban jut ilyenkor orvosi segítséghez, annál jobbak életben maradásának és gyógyulásának esélyei! A szélütés rizikóját az ideálisan alacsony vérnyomással csökkentheti leghatékonyabban. Az érhálózat olyan, mint egy nagy bérház vízvezetékrendszere! Ha a vízkőtől egy helyen csőtörés (szélütés) lett, a többi csővel is gond várható. Az ereket testünkben sajnos bonyolultabb cserélni, mint egy könyökcsövet a fürdőkád alatt!  Jobb, ha eleve nem hagyjuk, hogy bennünk pusztítson az érelmeszesedés!

érgondnok