2021. 04. 15.
Koszorúérgörcs

ImageA koszorúérgörcs a szívizom átmeneti vérellátási zavara.

A koszorúérgörcs tünete az infarktushoz hasonló, 10-15 percen belül spontán vagy gyógyszer hatására szűnő, hirtelen fellépő, abroncsszerűen szorító, súlyként nyomó mellkasi fájdalom. Koszorúérgörcsre kell gondolnia, amennyiben már ismert volt érbetegsége, vagy Önnél az érbetegség rizikója nagy!

A fájdalom kezdetekor (élete első ilyen fájdalma) sosem tudhatja, mi lesz a folytatás! Első koszorúérgörcsnél semmiképpen se késlekedjen, és kísérletezzen! Hívja a mentőket!
Amennyiben mellkasi fájdalma hátterében koszorúérbetegség, koszorúérgörcs lehetőségét véleményezi az orvos, első lépésben a szívinfarktus lehetőségét fogják kizárni! Szívizomsérülést (azaz kis szívizomelhalást) sem találnak (vérvétellel), a vizsgálatai már nyugodtabb tempóban folytatódnak! Nem kell ágynyugalomban maradnia, de kezelőorvosa határozza meg. Kérdése van a vizsgálatokkal, koszorúérgörccsel kapcsolatban? Kérdezzen!

Minden tényezőt sorra vesznek, ami érbetegséget okozhat. Dohányzás, elhízás, magas vérnyomás, vérzsír-betegség, cukorfelhasználási zavar vagy cukorbetegség. Többször mérik a vérnyomását, szív ultrahang, EKG, terheléses EKG, vagy szív izotóp vizsgálat készül. Meghatározható, hogy milyen súlyos fokú szűkületek lehetnek szívkoszorúér-rendszerén. Szükség esetén, ezt koszorúérfestés követi, olyan szívgyógyászati centrumban, ahol ebből specialisták naponta több tucatot végeznek.

érgondnok