2021. 01. 26.
Vérzsír-betegség

Még nem történt vérzsír-meghatározása? Nem tudja, hogy vérzsír-betegség gyötri?

Keresse fel családorvosát! Ne elégedjen meg egy-egy tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként teljes vérzsír-összetételt kell meghatározni, ha tudni akarja, hogy vérzsír-betegség. Ilyenkor éhgyomorra, laboratóriumban történik a vérvétel. Előző este 8 óra után vízen kívül semmit nem fogyaszthat! A laboratóriumi papíron legalább 3 adatot kell látnia. Vegye elő leletét!

  1. Koleszterin (általában chol vagy kol rövidítéssel) a vérben mérhető teljes, valóban összes koleszterin érték.
  2. HDL koleszterin. Úgynevezett érvédő, jó koleszterin rész. Minél nagyobb, annál jobb. A sok HDL képes az érfalból a lerakódott koleszterint kiszívni.
  3. Triglicerid (általában „Tg” rövidítéssel). Egy koleszterinen kívüli vérzsír-összetevő. Értéke erősen változik étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk vérvételre. Szintje főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál, metabolikus szindrómában emelkedik meg. Önmagában is érelmeszesedést okozhat, sajnos még agresszívebbé alakítja a koleszterint.
  4. Ezt a három értéket megtalálta, a továbblépéshez, vérzsír-betegség meghatározásához kezében a kulcs! Sok laboratóriumban negyedik értéket is feltüntetnek. Az LDL koleszterin. Rossz, érelmeszesedést okozó koleszterin rész. Amennyiben nem írták a papírra (első három érték megvan), vegyen elő számológépet! Számításhoz a trigliceridnek 4,5 alattinak kell lenni! Ossza el a triglicerid értéket 2,2-vel! A kapott értékhez adja hosszá HDL értékét! A számot az összes koleszterinből kivonva megkapta a rossz, tehát LDL koleszterin szintjét. Amennyiben elsőre nem sikerül, kezdje újra!

Magas a vérzsír? Vérzsír-betegség? (ne a laborpapíron lévő csillagokat nézze) Attól függ, hogy Ön érbeteg, vagy mekkora Önnél az érbetegség rizikója.

érgondnok