2023. 06. 09.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Cukorbetegség

ImageA cukorbetegség kérdése mindig összekapcsolódik az inzulinnal. Alapvetően kétfajta cukorbetegség létezik.

Egyik cukorbetegség, daibetes (1-es típusúnak hívjuk), amit régen fiatalkori cukorbetegségnek neveztek. Oka, a hasnyálmirigy (gyomor és máj mellett hasüregben lévő szervünk) hirtelen kevés inzulint termel. Sejtjeink inzulin nélkül nem tudják a cukrot (glükózt) hasznosítani, cukorbetegségben szenvedünk. Vércukrunk hamar (néhány nap alatt) magasra emelkedik. A magas cukor gyorsan jelez.  Panaszt okoz, fogyást, mert a sejtek éheznek, gyakori vizelést, a kipisilt cukor sok vizet visz magával, szájszárazságot és szomjazást, a sok vizelet miatt folyadékhiányunk lesz, cukorbetegség. A betegség óriási előnye, hogy gyorsan kiderül, és az első évtizedben csak a cukoreltérés az egyetlen megoldandó feladat. A cukorbetegség a kezdetétől inzulinadagolást tesz szükségessé. Inzulin nélkül a beteg rövid időn belül meghalna.
A másik fajta cukorbetegség (2-es típusúnak hívjuk), amit régen időskorinak cukorbetegségnek neveztek, teljesen más módon alakul ki. Lassan indul, és évtizedekig nem okoz panaszt. Ilyenkor sejtjeink betegek, nem tudják a normál mennyiségű inzulinnal megfelelően hasznosítani a cukrot. Sejtjeinket sokszor magunk betegítjük meg azzal, hogy elhízunk. Hasüreg zsírmasszája folyamatosan apró zsírcseppekkel bombázza a szervezetet. Tulajdonképpen a zsír-túlkínálattól lebénul sejtjeink inzulinhasznosítása, fellép a cukorbetegség. A hasnyálmirigy sokáig (évtizedig is) túltermeli az inzulint, a sejtek ne éhezzenek. Mint egy libikóka, aminek a két ülését egyre jobban megterheljük. Amennyiben nem fogyunk időben, és nem tehermentesítjük a sejteket, az egyensúly előbb-utóbb felborul. Lesznek időszakok, kezdetben főleg étkezések után, amikor már több inzulin sem elég a vérből a cukorfelvételhez. Ilyenkor a vércukorszint túlemelkedik. További évek telhetnek el, hogy éhgyomorra se legyen elégséges a cukorhasznosítás, ezért az éhgyomri vércukor évekkel később kezd emelkedni. Hosszú idő telik el a panaszok megjelenéséig. Ez nagy baj! A cukorbetegség nem mutatja meg magát.

A cukorbetegség lényegéből ered, hogy van egy bevezető időszaka, amikor tulajdonképpen még nem is nevezhetjük cukorbetegségnek. Cukorterheléssel igazolható a kezdődő cukorfelhasználási zavar. Laboratóriumban éhgyomorra meghatározzák a cukorértéket, egységnyi cukros folyadék (cukorszirup) megivása után 2 órával is vesznek vért. Éhgyomrihoz hasonlóan (6,1 alatt) a kétórásnak is van normál értéke (7,8 alatt), kis emelkedés is jelezheti a cukorbetegség bevezető szakaszát. Ekkor kapcsolnánk és több mozgással, étrendünk átalakításával csökkentenénk a hasüregünkben ketyegő zsírbomba aktivitását, az esetek jelentős részében el is kerülhetnénk a cukorbetegséget. Valakinek kialakult a cukorbetegsége, érrendszere általában olyan rossz, mintha cukorbetegség nélkül elszenvedett volna egy szívinfarktust! Oka, hogy a cukorbaj nagyon gyakran társul vérzsír-betegséggel, magas vérnyomással, illetve hasra való hízással. Az egyik probléma ismert (hasát Ön is meg tudja mérni), kezdődik a többi? A betegségeket idejében felfedezve, hatékonyan kezelve - az érelmeszesedés megállítható.

érgondnok