2021. 07. 29.
Kóros fehérjevizelés

Kóros fehérjemennyiség a vizeletben?

Az erek állapotáról is hasznos információt hordoz a vizelet. Ez nem is véletlen. Az érrendszerünk olyan "csőhálózat", melynek része a vese is. Ha az erek betegek (és ez legtöbbször az érelmeszesedés miatt van!), a "normális" parányi mennyiségen túl egyre több speciális fehérje (albumin) jelenik meg vizeletünkben. Egyszerűen; mint a sérült szita, több ilyen fehérjét rostál át a vese a vizeletbe. Önnek biztosan volt már vizeletvizsgálata, de... nem lehet nyugodt, ha a szokvány meghatározással nincs "fehérje" a vizeletében. Ez a módszer ugyanis csak nagy mennyiségű anyag kimutatására képes. Számunkra pedig a bajok kezdete a kérdés. Akkor kell megtalálnunk az elváltozást, amikor az még jól kezelhető!
Ezért speciális, kis mennyiségek kimutatására is alkalmas módszert kell választanunk. Lehet ez direkt erre a célra gyártott tesztcsík (amit vizeletünkbe lógatva gyors eredményt kapunk), de ha ez a gyorsteszt problémát jelez, feltétlenül kívánatos a laboratóriumi vizsgálat!
Első lépésben általában a reggeli vizeletmintából végeznek vizsgálatot, de ha ez is pozitív, szükséges lehet egy egész napi (tehát 24 órás) fehérjeürítés meghatározása is. Reggeli vizeletet adhat a laboratóriumban, de ha Önnek úgy kényelmesebb, tiszta üvegcsében otthonról is behozhatja a "mintát". Nagyon fontos, hogy tiszta üvegcsében! Fogjon - mondjuk - egy kisebb befőttesüveget, és tegye egy fazék vízbe. A vizet felforralva, otthoni körülmények között is "sterilizálhat". Ezután nincs más feladat, mint megvárni, hogy megszárad az üveg. Így nagy biztonsággal elkerülheti a szennyeződések miatti pontatlanságot.
Ha 24 órás vizeletből kell a meghatározás, keressen egy nagy befőttesüveget (legyen legalább 3 literes)! Tisztítsa ki! Figyelem! Azért kell nagy üveg, mert az egész napi vizeletmennyiséget egy edényben kell összegyűjteni! Ha reggel 7-8 között szeretné bevinni a mintát a laborba, a gyűjtés kezdete az előző nap reggel 6 óra legyen. Ekkor "üres hólyaggal" indítsa a napot (mindent pisiljen a WC-be)! Amikor ezután vizelnie kell, másnap reggel 6-ig minden vizelet az üvegbe menjen! Reggel 6-kor az "utolsó cseppet" is az üvegbe ürítse! Ezt követően a lehető legnagyobb pontossággal le kell mérni az összes vizelet mennyiségét. A gyűjtött vizeletből 1-2 decinyi mennyiséget vigyen a laboratóriumba! Az eredmények jelentőségét mindig beszélje meg kezelőorvosával!
A vizeletgyűjtés elkerülésére a vizelet albumin/kreatinin hányadost kell a vizeletből meghatározni a reggeli első vizeletmintából.

 

És ha tudom, hogy baj van, mihez kezdhetek?
A vizelet fehérjetartalma - kis túlzással - az egész érrendszerünk állapotát jelzi. Azaz... minél több a fehérje a vizeletünkben, annál nagyobb a baj.
De... minden olyan intézkedésünk, ami az érelmeszesedést lassítja, tehát... minden, amivel a "részbetegségeket" rendezzük, visszafordítja a vizelet kóros eltérését is.
Tehát: csökkentse testsúlyát!
Tehát: rendezze vércukrát!
Tehát: csökkentse ideálisra vérzsírját!
Tehát: tegye ideálissá vérnyomását!
Tehát: szedjen olyan gyógyszert, amely csökkenti a vizeletben lévő fehérje mennyiségét!

Ön már tudja. Minden mindennel összefügg! Ha a vizelet fehérjetartalmát visszacsökkenti a normál tartományba, ezzel valójában ereit "renoválja". Tehát: minden mindennel összefügg!

www.ergondnok.hu