2021. 04. 15.
Koleszterin problémák

Magas koleszterin- vagy vérzsír-szintjének kóros változása?

Nehéz dió! Ne a csillagokat nézze a laborpapíron, de nézze a laborpapírt!

Ne elégedjen meg egy-egy tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként teljes vérzsír-összetételt kell meghatároztatnia. Ugye, éhgyomorra, laboratóriumban történt a vérvétel? A laboratóriumi papíron legalább 3 adatot kell látnia. Vegye nyugodtan elő a leletét!

 

  1. Koleszterint (általában "chol" vagy "kol" rövidítéssel). A vérben mérhető teljes, összes koleszterin értéke.
  2. HDL koleszterin. Ez az úgynevezett érvédő, tehát a "jó" koleszterin-rész. Értéke minél nagyobb, annál jobb. A sok HDL koleszterin képes az érfalból a lerakódott koleszterin nagy részét kiszívni.
  3. Triglicerid (általában "Tg" rövidítéssel) koleszterin kívüli vérzsír-összetevő. Értéke erősen változik étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk a vérvételre. Főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál, metabolikus szindrómában emelkedik meg. Önmagában is érelmeszesedést okozhat, még agresszívebbé alakítja a koleszterint.
  4. A három értéket megtalálva, kezében a kulcs! Sok laboratóriumban negyedik értéket is feltüntetnek. Az LDL koleszterin. Rossz, érelmeszesedést okozó koleszterin rész. Ha nem írták a papírra (de az első három érték megvan), vegyen elő számológépet! A számításhoz a trigliceridnek 4,5 alattinak kell lenni! Ossza el a triglicerid-értéket 2,2-vel! A kapott értékhez adja hosszá a HDL értékét! A számot az összes koleszterin értékéből kivonva megkapta a rossz, LDL koleszterin szintjét. Ha elsőre nem sikerül, kezdje újra!

Hogy magas-e a magas ( koleszterin ), attól függ, hogy Ön érbeteg-e, és attól, mekkora érbetegség rizikója. Kérje családorvosa segítségét!

érgondnok

 

Címkék: