2019. 12. 08.
Legfontosabb szív és érvédelem

Milyen a jó vérnyomásmérő? Megbízható és pontos. Ezért leginkább gyógyszertárban vagy orvosi műszerboltban vásárolja. Lehetőség szerint felkaron mérő legyen. Fontos a megfelelő méretű mandzsetta kiválasztása. Ehhez kérje a boltos segítségét!

Mikor magas a vérnyomásérték? Ha nyugalomban, a nap bármely szakában mérve értékei tartósan meghaladják a 130 vagy a "per-érték"-ben a 80-as értéket, kérje orvosa tanácsát! Ön már magasvérnyomás-beteg lehet, vagy ha ismert a betegsége, akkor vérnyomása nincs ideálisan beállítva.

Milyen gyakran és mikor mérjek? Ha tud betegségéről, vérnyomás-önellenőrzéssel tudja követni, ideális-e a vérnyomás-beállítása. Ehhez heti 3-4 alkalommal, mindig nyugalomban, de nem mindig ugyanabban a napszakban mérjen vérnyomást, és jegyezze fel adatait! Sokat segít magának és orvosának, ha értékeit időszakosan megbeszélik.

Mit tegyek, ha kiderült, hogy magasvérnyomás-beteg vagyok? Vegye sorra a többi lehetséges "részbetegséget" is!

Mi a magas vérnyomás kezelésének alapja? A testsúly és a só-bevitel csökkentése. Nézze meg, mit eszik, és mit iszik!

És ha gyógyszer is kell? Legtöbb esetben bizony szükség van gyógyszerre! Pontosan beszéljék meg, melyik gyógyszerből mennyit és mikor szedjen!

Mit tegyek, ha a gyógyszer panaszt okoz? Szóljon kezelőorvosának! Beszéljék meg a problémát!

Mindegy, milyen gyógyszert szedek? Nem! Hogy az Önnek legmegfelelőbb gyógyszert, gyógyszer-kombinációt kapja, ahhoz ismerni kell az érelmeszesedésre hajlamosító minden állapotot és betegséget, az erei aktuális állapotát, sőt, korábbi gyógyszerszedésének eredményét is.

Elhagyhatom a gyógyszert, ha már "jó" a vérnyomásom? Nem! Gyógyszerét csak akkor hagyja el, ha azt orvosával egyeztette! A gyógyszer sajnos, nem meggyógyítja, de segíti céljai elérését, és elengedhetetlen a betegsége kordában tartásához. Emiatt, ha gyógyszert javasolnak, annak folyamatos szedése lesz szükséges.

Ne kísérletezzen! A gyógyszer kihagyása akár hirtelen "vérnyomáskiugrást" is okozhat. Ez pedig "robbanthatja" a gyenge pontokon az erét. Azaz: a gyógyszer elhagyását előbb-utóbb vérnyomás-emelkedés követi, ami infarktust, szélütést okozhat.

Milyen a jó vérnyomásérték? Alacsony. Otthonában, önellenőrzéssel, nyugalomban 130 és a "per-érték" 85 alatti. Rendelőben is legalább 140 és a "per-érték" 90 alatti (de ha cukorbeteg, 130/80 alatt!)

Milyen legyen a vércukrom? Alacsony! Ideálisan éhgyomorra 5,6 alatt. Legalább 6,1 alatt (mert innen felfelé már emelkedett cukorról beszélhetünk), de mindenképpen 7 alatt (mert ismételt 7 vagy 7 feletti laboratóriumi érték cukorbetegséget igazol)!

Milyen legyen a vérzsírom? Alacsony! De hogy mennyire alacsony, az az érrendszeri rizikójától függ. Emiatt teljesen fel kell mérni az Önt veszélyeztető "részbetegségeket" és erei aktuális állapotát.

Milyen legyen a vizeletem fehérjetartalma? Alacsony! Pontosabban speciális (kifejezetten erre a vizsgálatra kifejlesztett!), vizelet-vizsgálattal se lehessen kimutatni benne fehérjét, vagy legfeljebb nyomokban!
Ha magasvérnyomás-beteg, évente ellenőriztesse speciális vizsgálattal vizeletét!

És mit tegyek még? Évente ellenőriztesse szeme ereit (szemfenéki vizsgálat)!

És mit tegyek még? Amiket felsoroltunk, azt folyamatosan... és...amit orvosa javasol!

Mi történik, ha mégis elhagyom a gyógyszert?
Most tényleg futkos a hátamon a hideg! Azt akarja mondani, hogy végre tisztázta, van-e magasvérnyomás-betegsége, és végre el is kezdték azt kezelni, sőt végre sikerült ideálissá tenni a vérnyomását, és ... most hagyja el a gyógyszert? Őrület! Bocsánat a kifejezésért! Nekem most tényleg egy nagydarab afrikai futómadár jut erről a történetről eszembe. Igen, a strucc! Állítólag a fejét a homokba dugja, és arra gondol; akkor nem történhet vele baj. Kapaszkodjon! Még az is előfordulhat, hogy elveszíti a fejét! Ha kihagyja a gyógyszert, vérnyomása előbb-utóbb visszaemelkedik a kezelés előtti szintre. Ezzel többet árt magának, mind gondolná. Több mint duplájára emelkedik annak a kockázata, hogy kórházba kerül a magasvérnyomás-betegség okozta problémával, mintha pontosan szedné gyógyszereit!

www.ergondnok.hu

Címkék: