2019. 12. 13.
Legfontosabb cukorproblémák

Mi kell ahhoz, hogy tisztázzam: cukorbeteg vagyok-e? Laboratóriumi vércukor-meghatározás. Esetlegesen vércukorterhelés.

Mikor kell különösen tartanom a cukorbetegség kialakulásától? Ha a "részbetegségek" közül valamelyikről tud, miért ne lehetne cukorbeteg? Vagy ha családjában többeknek van vagy volt cukorbetegségük...

Mit tegyek, ha kiderült, hogy cukorbeteg vagyok? Vegye sorra, és tisztázza, hogy fennáll-e a többi lehetséges "részbetegség"!

  • Túlsúly?
  • Magas vérnyomás?
  • A vér zsírszintjének kóros változása?
  • Fehérjevizelés?

Mi a cukorbetegség kezelésének alapja? Az étrend. Feltétlen egyeztesse étrendjét táplálkozási szakemberrel, tehát dietetikussal vagy legalább családorvosával! Ne sajnálja erre az időt, a fáradságot! Valószínűleg át kell alakítania eddigi étrendjét, de így azt, akkor és annyit fog enni, amit, amennyit, amikor mindenkinek egészséges lenne. Nem tévedés! A legtöbb esetben a feladat: visszatérés az ideális étrendre! Ha túlsúlya van, a testsúly csökkentésével jelentősen javulni fog a cukra!

És ha gyógyszer is kell? Pontosan beszéljék meg, melyik gyógyszerből mennyit és mikor (étkezés előtt, közben, után?) szedjen!

És ha a gyógyszer panaszt okoz? Szóljon kezelőorvosának! Beszéljék meg a problémát!

Elhagyhatom a gyógyszert, ha már "jó" a cukrom? Nem! Gyógyszerét csak akkor hagyhatja el, ha azt orvosával egyeztette. A gyógyszer nem meggyógyítja, csak segíti céljai elérését.

Milyen a jó cukorérték? Alacsony. Éhgyomorra laboratóriumban 6,5 alatt, étkezés után 9 alatt.

Mi az a HBA1c (hemoglobin A-1-C)? Durván az "átlag-cukor" mutatója. Értékét 6,5 alá kell szorítania! Ha nem használ inzulint, akkor is évente kétszer ellenőriztesse az értéket!

Milyen legyen a vérnyomásom? Alacsony! Rendelőben is maradjon 130 és a "per-érték" 80 alatt. Otthon mérve feltétlen legyen 130 és a "per-érték" 80 alatt!

Milyen legyen a vérzsírom? Alacsony. A koleszterin-értékére figyeljen leginkább! Legyen legalább 4,5 alatt! Ez azt jelenti, hogy a "rossz koleszterinje" (LDL) legyen 2,6 alatt! Ehhez jó cukorszintek és általában vérzsír-csökkentő gyógyszer is szükséges. Évente legalább két alkalommal ellenőriztesse zsírértékeit!

Milyen legyen a vizeletem fehérjetartalma? Alacsony. Pontosabban: speciális (kifejezetten erre a vizsgálatra kifejlesztett!) vizelet-vizsgálattal se lehessen kimutatni benne fehérjét, vagy legfeljebb nyomokban!
Ha cukorbeteg, évente ellenőriztesse speciális vizsgálattal vizeletét!

És mit tegyek még? Évente ellenőriztesse szeme ereit (szemfenéki vizsgálat)!

És mit tegyek még? Amiket felsoroltunk, azt folyamatosan... és...amit orvosa javasol!

www.ergondnok.hu