2019. 11. 22.
Érbetegség megjelenése

Hogyan jelenhet meg az érbetegség? Látott már vízkőtől eldugult vagy repedezett vízvezetéket? Ha nem... segítek. Gondoljon a "vízkő így teszi tönkre a mosógépet" reklámokra! A helyzet ereinkkel hasonló. A különbség csak az, hogy nemcsak a vízkő, tehát nem csak egy tényező teszi, teheti tönkre ereinket. Mi, orvosok néha érthetetlen szavak mögé rejtjük ezeket a "betegséget okozó állapotokat vagy betegségeket". Pedig...

Sok esetben olyan állapotokról van szó, amelyek még nem betegségek, de együtt előfordulva, egymás kedvezőtlen hatását megsokszorozva már érelmeszesedést okozhatnak, vagy olyan betegségekről van szó, amelyek önmagukban, megfelelő kezelés mellett még nem jelentenének veszélyt, de együtt előfordulva vagy egymás után megjelenve nagymértékben növelik az érelmeszesedés kockázatát. Sem én, sem Ön nem érzi ezeket. Sőt! Az érelmeszesedést sem érezzük. Ha nem keressük az érelmeszesedésre hajlamosító állapotokat vagy betegségeket, sokszor csak akkor látjuk a bajt, amikor bekövetkezik a "csőtörés". Azaz; amikor infarktust, szélütést kapunk, olyan súlyos érszűkületünk lesz, hogy le kell vágni a lábunkat, vagy hirtelen meghalunk. Sajnos, egy ilyen érkatasztrófára gyakran semmi sem figyelmeztet. Nem biztos, hogy idejében "megérzi a bajt". De... az ok minden esetben érelmeszesedés. És... az érelmeszesedést ezek a "betegségokozó állapotok vagy betegségek" évek, évtizedek alatt váltják ki, és egyre jobban súlyosbítják, hogy... egyszer csak... pakk! Megrepedjen az érelmeszesedéses felrakódás, elzárja az életfontosságú szervek vérkeringését, és akkor attól függően, hogy  hol következik be és milyen súlyosságú az érelzáródás, szívinfarktust vagy szélütést kapunk, vagy levágják a lábunkat, vagy "egyszerűen" hirtelen meghalunk. Tehát ezeket a "betegségokozó állapotokat és hajlamosító betegségeket" kell sorra keresnünk, aztán ideálisan kezelnünk ahhoz, hogy az érelmeszesedést megállítsuk, vagy akár vissza is fordítsuk - és akkor jó eséllyel elkerüljük a szívinfarktust, a szélütést, az érszűkületet vagy a váratlan halálunkat.

 

Néha úgy tűnhet, hogy valakinek "csak" infarktusa vagy "csak" szélütése van, akár ismételten is. Mégis, legtöbbször a teljes érrendszerben érvényesülnek az ún. kockázati tényezőknek vagy hajlamosító betegségeknek a hatásai. Legtöbbször a hajlamon, az öröklött háttéren múlik, hogy melyik szerv károsodása jelentkezik a leghamarabb. Van olyan ember, akinél a szív rendetlenkedik először, de van olyan eset, ahol az első jel az alsó végtagok érszűkülete. Ha az egyik terület már betegség tüneteivel "jelez", akkor bizony fel kell mérnünk érrendszerünk többi lehetséges gyenge pontját is. Nem kell megvárni, míg nagyobb lesz a baj! A legtöbb ismert szív- és érrendszeri megbetegedés a szónak a szoros értelmében tulajdonképpen az erek megbetegedését takarja. Bár mi az egyes életfontosságú szervek károsodását éljük meg betegségként, az ok a szervek vérellátását biztosító erek súlyos betegsége, az érelmeszesedés.

www.ergondnok.hu

Címkék: