2021. 07. 31.
Egyszerű önpusztítás - érelmeszesedés

Az önpusztítás, érelmeszesedés olyan mélységeivel szembesülök néha, ami kérdésessé teszi épelméjűségemet. Sokszor mondták: „Minek strapálod magad, hisz senki nem hallgat rád!” Örömmel tudatom, hogy ez nem így van.

eletmod-es-egeszsegszemlelet-100904.mp3

Néhány napja belgyógyászati-kardiológiai rendelésemre egy házaspár jelentkezett be. A középkorú úr biciklivel érkezett. Jó előjel. A „Miben segíthetek?” kérdésre a „Remélem, semmi bajom, de szeretném tudni, hogy is állok!” a válasz. Szívet melengető, mert, a hozzám fordulók többsége kész betegséghalmazzal érkezik. Örömömet csak fokozta, hogy az úr időszakosan ellenőrzi a vérnyomását, tisztában van a vérzsír- és vércukorszintek fontosságával ismeri saját adatait, az érelmeszesedés veszélyeit, és sosem dohányzott. Nem csoda, hogy a tervezett egy óránál jóval gyorsabban fejeztük be a vizitet.
Felesége is biciklivel jött, ő is megkerülte pár napja a Fertőt, ő is méri a vérnyomását, tudja vércukor, vérzsír-helyzetét, az érelmeszesedés veszélyeit, és sosem dohányzott. Ilyen egyszerű. Ki a következő?

érgondnok