2023. 06. 09.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Biztos, hogy megérzi?

Nem egyszerűen elbizonytalanítani akarom. Határozottan jelentem ki, hogy gyakorlatilag semelyik, az érelmeszesedés kialakulását fokozó, gyorsító, okozó, un.érrendszeri rizikótényezőt nem érzi meg időben. Még a látható problémák, mint az elhízás meg a dohányzás sem okoznak évekig, akár évtizedekig különösebb, érezhető panaszt. A magas koleszterinszintből egészen logikus, hogy semmit nem vehet úgy magától észre.

Bővebben... Biztos, hogy megérzi?
 
Megtágították és... kész?

Egy nagy fenét! Mióta felénk is, mint egész Magyarországon, a szívinfarktusellátás mindennapos része az azonnali koszorúérfestés és az infarktust okozó koszorúérszűkület tágítása, örvendetesen csökkent a halálozási esélyünk, ha... kórházba érünk.
Persze ehhez infarktus lehetőségekor, késlekedés nélkül értesítenünk kell a mentőszolgálatot. A  mentőszolgálatot!

Bővebben... Megtágították és... kész?
 
Száraz láb és beteg szív?

Hogy a manóban függhet össze a bőrünk (történetesen a lábunk) szárazsága a szívünk egészségével? Mert ugye az már világos, hogy ha a lábainkban érszűkület van, akkor a szívünket ellátó koszorúereink is betegek.  
Na, de mi köze a bőrt zsírosító faggyúmirigyek működési zavarának szívünk állapotához?

Bővebben... Száraz láb és beteg szív?
 
A nyomás a lényeg?

Érdekes, hogy ugyanaz a vér kering ütőereinkben, mint visszereinkben. A vér összetétele (pl. a cukor vagy koleszterin tartalma) sem drámaian különbözik a két területen. Az ütőereink mégis képesek elmeszesedni, míg visszereink nem.

Bővebben... A nyomás a lényeg?
 
Az érelmeszesedés megállítható

Ugye nagyszerű hírrel szolgáltam. De figyelte? Nem azt írtam, hogy megáll úgy magától, hanem megállítható, megállíthatja, megállíthatjuk! Függ attól, hogy idejében lépünk-e, meg attól, hogy az orvosa személyére szabja-e a terápiás lehetőségeket, de a legjobban bizony Öntől függ.

Bővebben... Az érelmeszesedés megállítható
 
Koleszterin? Csökkentés?

Az érelmeszesedés folyamatában a koleszterinnek kulcsszerepe van. Vannak olyan családok, ahol többen és nagyon korán érbeteggé válnak/válhatnak önmagában a genetikailag kórosan magas koleszterinszintjük miatt. Ez az un. familiáris hiperkoleszterinémia esete. Szélsőséges esetben akár 10-12 éves korban szívinfarktus, érelzáródás léphet fel, ha a gyermek mindkét szülői ágról magas koleszterinszintet eredményező géneket örököl.

Bővebben... Koleszterin? Csökkentés?
 
Elég jó a szimata?

Egy probléma megoldásának első lépése, hogy felismerjük magát a problémát. Biztos, hogy megérzi? Kiszimatolja? Nekem orvosként világos, hogy a „kövérség betegség”, a „cukorbetegség nem játék”, a magasvérnyomás a „néma gyilkos”, „koleszterin nélkül nincs érelmeszesedés”, sőt azzal is, hogy „a dohányzás káros az egészségre”.

Bővebben... Elég jó a szimata?
 
Önön múlik

Bizony. Rengeteg dolog Önön múlik. Lehet, hogy nem így érzi, de az egészsége, betegsége tekintetében rengeteg minden Önön (is) múlik. Persze nem akkor amikor cukorbetegként már a "le kell vágni, nem kell levágni" problémájához jut a lábával, vagy belerohan az első szívinfarktusába. Jóval korábban. Akkor, amikor még "semmi bajom", de... Az a fránya de!

Bővebben... Önön múlik
 
Mérni pedig kell

Érelmeszesedés. Mi okozza, mi fokozza? Sok minden. Viszont öt olyan klasszikus tényezőre kell csak figyelnünk, amit befolyásolni tudunk. Elhízás, cukorbaj, vérnyomás, koleszterin, cigi. Ha ezt az ötöt kézben tartjuk, nagyot nem tévedünk. Mind az ötöt mérni kell. A testsúlyunkat kontrollálva nem szalad-e el.

Bővebben... Mérni pedig kell
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>