2023. 06. 09.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Mi az érelmeszesedés?

Mi az érelmeszesedés?Az erek olyanok, mint a locsolócső. A valóságban falukat különböző rétegek alkotják. A legbelső felszín egy csodálatos vékony hártya. Ha nem terheljük túl károsító tényezőkkel (nem feszítjük túl

nagy vérnyomással, nem „karcoljuk fel” a dohányfüst anyagaival, nem „itatjuk túl” zsírral, és nem „áztatjuk” a kelleténél több cukorba), az eret megvédi az „érelmeszesedéstől”. Ha a belső hártya működésében zavar támad, az egész ér „megbolondul”. Ilyenkor átereszt felesleges zsírcseppeket és vérsejteket az ér falába, s azok ott lerakódnak. Ezek a vékony zsírcsíkok az érelmeszesedés első, mikroszkóppal már látható jelei. A zsírcsíkok megvastagodásával az ér fala egyre torzul. A zsíros felrakódás - a cső belsejébe domborodva - elkezdi beszűkíteni az eret.
Ha a beemelkedés felszíne bereped (gondoljunk ismét az érfalat feszítő magas vérnyomásra, vagy a felszínt „karcoló” dohányfüstre), vagy maga a növekvő „zsírpacni” túl puha (például ha nagyon sok zsírból áll, vagy a cukorba áztatottság miatt gyenge), bekövetkezik a „robbanás”. Az ér belső hártyáján seb keletkezik, és ha ezt szervezetünk nem tudja elég gyorsan begyógyítani, az ércsövet részben vagy egészben elzáró véralvadék (trombózis) rakódhat rá. Az ér gyors elzáródása miatt az eddig ellátott terület (pl. szívizom) nem kap elég vért. Ha nem jut az izom vérhez (tehát ha nem tudjuk időben gyógyszerrel vagy értágítással kinyitni az elzáródott eret), a szívizom elhal. Így jön létre a szívinfarktus. Sokszor nem is a nagy szűkületek „robbannak”, hanem inkább a puha, zsír-dús érfelrakódások. Tehát a szívinfarktusnál nem kell, hogy sok évtizedes elmeszesedett szűkületeket lássunk.
Figyelem!
Senkibe nem lehet belelátni! Az első mellkasi fájdalom is torkollhat infarktusba! Keresse a magas-vérnyomás, a cukor- vagy zsírbetegséget! A hatékony kezelés az életét mentheti meg! Mérje meg has-körfogatát! Uram! Ha 100 centi felett van, forduljon orvoshoz! Hölgyem! Önnél 90 centi felett már nagy a veszély! A kövérség betegség! Keresse a bajok forrását! Ne várja ölbe tett kézzel saját infarktusát!

 

www.ergondnok.hu