2019. 01. 17.
Globális betegség rizikó

Érrendszeri rizikó. Ki a beteg? Beteg vagy egészséges? Mitől beteg a beteg?

Honnan számítsuk a betegséget? Akinek „csak” átmenetileg volt agyi keringészavara (ez a TIA), az kicsit beteg? Akit maradandóan megütött a guta (ez a stroke), az már nagyon? Mi van azzal, aki „csak” cukorbeteg, vagy „csak” magas a vérnyomása? Az kicsit se beteg? Vagy csak kicsit-kicsit?

Majd infarktust, szélütést kap, egyszerre nagyon-nagyon beteg? És olyan pechje van, hogy nem is éli túl (minden második infarktus ilyen!)? Úgy temetik el, hogy a saját gondolkodása szerint előtte nem is volt beteg? Valaki azt gondolja, hogy amíg nem fáj, nem viszket, addig nem is betegség, majd úgyis megérzem amikor magas, meg eddig nem volt semmi bajom, meg nem is volt soha magas, aztán meghal… azt bizony eltemetik! Emberek! Ébredjetek!

 

A magas vérnyomás betegség, a cukorbetegség betegség, a magas koleszterin betegség, a kövérség betegség, a dohányzás betegség!

Csak egyik sem fáj. Tisztázza, mekkora a sok, kicsi, nem fájó együttesének teljes, globális, érrendszert terhelő, azaz érrendszeri rizikója. Amikor nagy? Már bajban van. De amennyiben tudja, tehet ellene. Pontosabban: Tegyen ellene!

Belgyógyászat, kardiológia, lipidológia, diabetológia