2018. 11. 13.
Hirtelen halál, szívinfarktus, szívizom elhalás

Hirtelen halál | A szív a vérkeringés motorja

Ha szívünk leáll, vérkeringésünk is megáll. Meghalunk. A koszorúerek hirtelen fellépő és szívizompusztulás, elhalás eredményével járó keringési zavara a szívinfarktus. Ha az ér hirtelen elzáródik, vagy kritikus mértékben beszűkül, az ér által ellátott szívizomterület vérellátása megszűnik, vagy kritikusan megromlik.

Sem oxigént, sem táplálékot nem kap. Amennyiben tartós, az izomsejtek elhalnak. Ez az infarktus. Vérellátási zavar során a szívizomzatban bármikor - akár még tényleges szívizom elhalás előtt – rosszindulatú ritmuszavar léphet fel, megállítja a szívet.  Akár még szívinfarktus előtt meghalhatunk. Ez a – koszorúér-betegség okozta - hirtelen halál. Magyarországon félóránként valaki hirtelen halál áldozata! Nem csak koszorúér-betegség okozhatja, de a 35 év felettieknél 70%-ban  szívizom vérellátási zavar az ok.

A megelőzés nagyrészt a klasszikus befolyásolható érrendszeri rizikótényezők - mint a dohányzás, elhízás, magas vérnyomás, vérzsír-betegségek, cukorbetegség - elkerülésén, ill. korai felismerésén, és személyre szabott kezelésén áll vagy bukik.

Soproni kardiológiai szakrendelés