2023. 02. 07.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Lábban az igazság!

Gólyaláb :)A szélütés, az infarktus látszólag gyorsan jön. Persze, jelezhető a veszély, ha tisztázzuk érbetegségünk rizikóját. Magukat az ereket - a szívnél és az agynál is - nehézkes vizsgálni. Van azonban egy érszakasz, aminek a vizsgálata tényleg egyszerű. Ráadásul ezen a területen a szűkület általában fokozatosan fejlődik ki.

A probléma azonban korántsem kicsi, mert ezzel a lábunkat veszíthetjük el. És még valami! Ha "alul" (lábunkban) érszűkület kezdődik, bizony "felül"(agyunknál, szívünknél) is baj lehet! A "felső" problémák így megtalálhatók "alul", mert a lábakban az érszűkület könnyen "bemérhető".
Ha fekve megmérjük a páciens karján a vérnyomást, majd hagyományos vérnyomásmérő és egy kis kézi ultrahang segítségével megmérjük azt a bokáknál is, már "tisztán látunk". Mivel ugyanazon "csőrendszer" egy-egy szakaszáról van szó, ha lábunkban nincs érszűkület, úgy a bokáknál sem sokkal alacsonyabb a vérnyomás, mint a karunkban. A vérnyomások aránya pontosan mutatja, van-e, és ha igen, milyen mértékű a szűkület.

 

És ha "lent" baj van, akkor ugye "fent"...

Érbetegségek : 2009 Film az érbetegségről

www.ergondnok.hu