2017. 11. 25.
Panasz, tünet, betegség

E három fogalom nyilván gyakran összetartozó, de sajnos (és ezt komolyan mondom) nem szépen egymás után jelentkeznek. Ha így lenne, akkor elég lenne csak a panaszainkkal orvoshoz fordulni és mindig időben lépnénk. Panasz minden, amit akár rövid ideig, akár tartósan, akár vissza- visszatérően érzünk és „nem jó”. Panaszainkba olyan dolgok is benne foglaltatnak, amiknek akár közük sincs betegséghez. A tünetek megfogható, objektivizálható eltérések, tapintható, hallható, megmérhető eltérések.

Bővebben... Panasz, tünet, betegség
 
Kombinációké a...jelen

A érrendszeri betegségeket ritka, hogy egyetlen kóros eltérés okozza, fokozza. Olyan rendkívül gyakori betegségek mint a magasvérnyomás vagy a cukorbetegség, (annak zöme) eleve nagyon összetett, sok ponton egymást is rontó szabályozási zavarok eredménye. Így a hatékony gyógyszeres lépések is gyakran összetettek. Egy-egy részbetegségnél is két, három, akár több hatóanyaggal kell beavatkoznunk.

Bővebben... Kombinációké a...jelen
 
És, és, és...

Ha egészségesek szeretnénk maradni, rengeteg sok mindenre kellene figyelnünk és ezzel a sok mindennel sok mindent kellene tennünk. Tényleg? Nem. Csak annyi lett volna a dolgunk, hogy ne rontsuk el ami általában jól működik. Maradtunk volna aktívak, nyitottak a világra, mozogtunk volna sokat, éltünk volna mértékletesen... és... időnként nézettük volna át, tényleg minden rendben van-e.

Bővebben... És, és, és...
 
A „vérhígító” gyógyszerem

Amikor gyógyszert szedünk, jó ha tudjuk a gyógyszer mit csinál. Nem egyszer hallom, hogy „az a vérhigítóm”. Eleve két, nagyon különböző gyógyszercsoportnál is elhangzik ez a szó és egyik sem a vér sűrűségét változtatja, tehát nem hígítja a vért. Az egyik a vérlemezkéink összecsapzódási képességét csökkenti és ezáltal a beteg ütőeres érszakaszainkon a hirtelen vérrögképződés ellen (infarktus, szélütés...) igyekszik védeni.

Bővebben... A „vérhígító” gyógyszerem
 
Szívinfarktus gyermekkorban

Rögvest szögezzük le, hogy ez nagyon ritka probléma. Viszont van, létezik. Genetikailag meghatározott extrém magas koleszterinszintet eredményező betegség esetén szinte törvényszerű. Ez a: familiáris homozigóta hiperkoleszterinémia. A kis beteg mindkét szülőjétől koleszterin „lebontást” gátló tulajdonságot örökölve, nagyon magas (akár 20-as) koleszterinszinttel él. Az ereket sújtó extrém koleszterinterhelés érelmeszesedéshez, törvényszerűen érelzáródásokhoz vezet. Az előfordulási esély: 1: 1.000.000.

Bővebben... Szívinfarktus gyermekkorban
 
Részek egésze

Mi emberek – tetszik vagy sem – biológiai rendszerek vagyunk. A biológiai rendszerek egyik fontos alapismérve, hogy részei bonyolult hálózatba rendezetten, összehangoltan, önkorrekcióra, amolyan automatikus javítási programra képesek. Persze, ha.... nem a nagyon- fő elemei, vagy nem kritikusan sok eleme romlik el. Nem lehet egy öreg autóhoz hasonlóan apró részekre szedni és minden egyes részt megtisztítva, ha kell kicserélve újra összerakni szervezetünket.

Bővebben... Részek egésze
 
Legalább infarktus után ne!

Megdöbbentő, de amilyen jó egy klasszikus szívinfarktus esetén, (ha rögvest riasztjuk a mentőszolgálatot!) a kórházi kezelés végéig, az életbenmaradási esélyünk, sokszor annyira elszúrjuk ezt a bíztató kezdést az első hónap és pláne az első év végére.
Ennek (egyik) biztos oka, a kulcsteendők ismeretének hiánya. Nem véletlen, hogy a mendemondák alapján ill.

Bővebben... Legalább infarktus után ne!
 
Mit és mire?

Gyógyszerszedő nemzet a magyar. Legalábbis ezt mutatják a patikák forgalmi adatai. Különösen igaz ez, ha nem csak a szorosan vett gyógyszerek, hanem a gyógyhatású, no meg az annak gondolt vagy hirdetett készítmények eladását is nézzük. Mégsem állunk jól az egészségmegőrzés terén.

Bővebben... Mit és mire?
 
Képtelenség

Ma már minden mozog, de legalább villog, vagy sípol, vagy pittyeg és nyomni kell. Valahogy így lehetne jellemezni azokat az időtöltő telefonos játékokat, amiket a legelképesztőbb helyzetekben is, szinte a világot önmaguktól kirekesztve nyüstölnek akár órákon át kicsik és nagyok.
Jajj, ha én olyan ügyes lennék, hogy ilyen kis villogó, sípoló izét tudnék fabrikálni!

Bővebben... Képtelenség
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>