2017. 07. 24.
Egészséges párkapcsolat

Nem, ez itt nem egy házasságtanácsadó rovat. Továbbra is a szokásos egészségvédelemről ill. betegség kezelésről, megoldásról lesz szó. Nos, ez is egy egészséges orvos- páciens párkapcsolatot tesz szükségessé. Nagyon hasonló a helyzet a jó házassághoz. Itt is köttetik egy  „szerződés” ami akkor lesz eredményes, ha a párok az évek során megértik egymást. Amikor felvetődik a „hogyan is mondjam el ezt az orvosomnak,” vagy még súlyosabb formában, a „csak az orvosom meg ne tudja,”... akkor a kapcsolat már halott.

Bővebben... Egészséges párkapcsolat
 
A szív

Szívünk (latinul: cor, cordis) keringésünk irányító motorja. Ha a motor leáll, a keringés összeomlik és ha ca. 5 percen belül nem sikerül pótolni a szívműködést, – hatékony újraélesztéssel – agyunk végérvényesen károsodik, azaz visszafordíthatatlanul meghalunk.

Bővebben... A szív
 
Bajaink gyökere(i)

Gyakorló orvosként két évtizedes élményhalmaz alapján úgy látom, testi betegségeink kialakulásában három fő tényező egymásrahatása felelős. Vannak genetikailag megalapozott bajaink, életmódunk által elrontott dolgaink és pszichés gondok provokálta testi gyötrelmeink.
Hol ez, hol az a meghatározó és van hogy (idővel) már mindhárom tényező adott.

Bővebben... Bajaink gyökere(i)
 
Nem értjük egymást!

Sajnos ennek a kezdő mondatnak a végén felkiálltó jel áll. Magyarországon is elkészült az un. egészség értési index. A felmérés a lakósság egészét reprezentáló mintán folyt. Arra kereste a választ milyen mértékben jut ma Magyarországon az egészséggel kapcsolatos hiteles információhoz az ember. A következő lépcső, hogy mennyire értjük meg ezt az információt. Aztán következik a mennyire tudjuk azt magunkranézve értékelni és végül, mennyiben alkalmazzuk, használjuk önmagunk előnyére.

Bővebben... Nem értjük egymást!
 
Civilizációs stressz

Persze most (is) megteheti, hogy csak legyint. Akkor annyit tesz, mint aki rohanó szekéren a lovak közé veti a gyeplőt. Az ember nem csak biológiai, hanem társadalmi lény is. Az a közeg amit kiépít maga köré lényegében a civilizáció.
Ez manapság sok ponton ütközik ősi, biológiai rendszere igényeivel. Ettől (többé vagy kevésbé), de egy állandó stresszbe (is) kerül.

Bővebben... Civilizációs stressz
 
A pajzsmirigy

Hormont termelő szerveink legnagyobbika a pajzsmirigy. Nem ő, hanem agyunk két speciális területe (pl. az un. agyalapi mirigy) az abszolút karmestere hormonális rendszerünknek, mégis állítható, hogy a pajzsmirigy hormonja(i) gyakorlatilag szervezetünk minden sejtjének működésére hat(nak). Ha a pajzsmirigy túlműködik túlpörget. Nő az energiafogyasztásunk, pulzusszámunk, gyorsul a bélműködésünk, fogyunk és feszültté válunk.

Bővebben... A pajzsmirigy
 
A szorongás népbetegség?

A szorongásos zavar nagyon gyakori probléma. Miért írok én, belgyógyászként erről, amikor nem vagyok pszichológus? Azért, mert a tartós szorongásos állapot számos testi betegség kialakulásának kedvez és már valós testi betegség nélkül is testi tünetet, panaszt okoz. A szívdobogás, mellkasi szorítás, „gyomorideg”, hasmenés vagy éppen tartós székrekedés...

Bővebben... A szorongás népbetegség?
 
Kanyarójárvány?

Kelet-Magyarországon felütötte fejét a kanyaró. Egy egészségügyi intézetben történt halmozott megbetegedés. Mi ebben a baj?  Az, hogy ennek nem kellett volna megtörténni.
A kanyaró (és sok ilyen van) védőoltással megelőzhető betegség. Van oltás, sőt kötelező és ingyenes. Egyes szülők, álhírek által feltüzelve, megtévesztve, becsapva szisztematikusan nem oltatják be gyermekeiket.

Bővebben... Kanyarójárvány?
 
Idegháló

Sokszor és sokat írok az erek fontosságáról. Logikus, hiszen az a szövetünk melynek megromlik a vérellátása, lassan vagy gyorsan, de tönkremegy, elhal. Sok múlik tehát a vérellátástól, de...
Az a fránya de! Gyakorlatilag egész testünk működését szabályozza idegrendszerünk.

Bővebben... Idegháló
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>