2018. 12. 13.
A szembenézés fáj(hat)

Amikor egy problémát görgetünk magunk előtt, annak oka sok esetben az, hogy nem látjuk, vagy esetleg nem is akarjuk látni a probléma valós okát. Ha ez egy betegség, akkor ebbe idővel szabályosan belehalunk.
Ha „csak” nem ismertük fel az indító okot vagy a megoldás kulcslépéseit, de hajlandóak vagyunk azt megfejtve (erre való az orvos), arra koncentrálni erőinket, akkor szörnyű, vesztésre álló helyzetekből is kimenekülhetünk.

Bővebben... A szembenézés fáj(hat)
 
Ha krónikus beteg, tanulnia kell!

Minden olyan betegség ami nem múlik el „magától” vagy nem gyógyítható meg maradéktalanul, az tartós, krónikus betegség. Ezekkel a bajokkal együtt élünk és ahhoz, hogy megfelelően kordában tarthassuk őket, vagyis lényegében, hogy ne keserítsék jobban az életünket mint az elkerülhetetlen ill. ne haljunk beléjük idejekorán, ki kell őket ismernünk.

Bővebben... Ha krónikus beteg, tanulnia kell!
 
A stresszkezelés tanulható

Környezetünk számos stresszforrás megteremtője. Ha ezek az un. stresszorok szervezetünkben egy tartós készenléti állapotot (ez maga a krónikus stressz) váltanak ki, tartanak fenn és ezt a hatást képtelenek vagyunk csendesebb mederbe terelni... megbetegszünk. Testi és lelki bajaink meglehetősen nagy része alapozódik erre a problémára.

Bővebben... A stresszkezelés tanulható
 
Fokozatos átmenetek

Az emberi szervezet egy biológiai rendszer. Egyfajta rugalmas (a környezeti hatásokra és belső változásaira is reagáló) stabilitásra törekszik. Ezt fontos megértenünk, amikor pl. az érbetegséget okozó/fokozó rizikótényezőkről/betegségekről esik szó.

Bővebben... Fokozatos átmenetek
 
Betegségdinamikák

Milyen hülyén hangzik ez a szó. Pedig van ilyen. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a hirtelen fellépő és gyorsan változó betegségek (az akut betegségek) gyors lépéseket, nem egyszer azonnali cselekvést igényelnek. Itt rövid késlekedés (órák vagy akár percek) is sokat számít. Pl.egy szívinfarktus felléptekor, aminek a legtípusosabb jele lehet egy intenzív, addig sosem volt mellkasi fájdalom, nem szabad késlekedni, a mentőszolgálat riasztandó.

Bővebben... Betegségdinamikák
 
Bajok felé tartó utak

Ha egy kisgyerek megszúrja a rózsa „tövisével” az ujját, rögvest megtanulja, hogy a szép, illatos virág ezen része veszélyt hordoz és... attól kezdve, kerüli a tüskét.
Ha valaki elhízik, dohányzik, magasvérnyomásbetegsége vagy cukorbaja alakul ki, akkor ezek következménye évtizedek múltán alakul ki (pl. szívinfarktus, szélütés, vakság...) nincs gyors visszajelzés a baj/bajok fájdalmas hatásáról.

Bővebben... Bajok felé tartó utak
 
A stressz, szorongás... sorvasztja

Ha a cím alapján arra gondol, a stressztől, szorongástól általában fogyni fog, roppant nagyot téved. Ezek a problémák legtöbbünket pont hízlalják.Ugyanakkor agyunk egyes területei pl. a szépencsengő nevű hippokampuszunk ténylegesen sorvad. Ez nagy baj, hiszen pont ez az érzelmi egészségünk egyik központja.

Bővebben... A stressz, szorongás... sorvasztja
 
Ne homokra építse!

A bibliából vett idézet szerint az okos ember kősziklára építi a házát. A biztos alap nélkülözhetetlen, ha biztonságra törekszik. Igaz ez az élet minden területén,  így nem véletlen, hogy az érvédelem, vagy szélesebb értelemben az egészségvédelme tekintetében is kell a biztos, stabil alap.

Bővebben... Ne homokra építse!
 
Már minden kiszámítható?Nem. Amikor úgy általában egy emberi szervezet működését elképzeljük, magyarázzuk, modellezzük, akkor bizony nem számítható ki minden előre. Még inkább igaz ez egy konkrét személy testi/lelki/szellemi működésére. Ez nem jelenti azt, hogy semmit sem tudunk előre tervezni, hiszen akkor sem az egészségvédelem, sem egy-egy betegség, probléma megoldására nem tehetnénk semmit.

Bővebben... Már minden kiszámítható?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>