2019. 08. 25.
Sok, vagy kevés?

Néhány ezer újságolvasó...  Harminc- negyven ember egy előadóban... Tizenöt diabeteses gyermek egy táborban... Négy orvos és egy assisztens EKG képzésen... Egy apa és a lánya akik egymásért harcolnak... Egyetlen idős asszony, aki egyedül maradt az életben és most eljött a rendelőbe... Sok, vagy kevés?

Bővebben... Sok, vagy kevés?
 
Honnan, hova?

Amikor valaki makk egészséges, a feladat, hogy ezt az optimális helyzetét megőrizze. Azaz, azért kell tennie, hogy minden úgy maradjon, ahogy van. Figyelem! Ez a helyzet (sem) marad magától ilyen, még akkor sem, ha nagyon úgy látszik. No, de mit tegyen aki beteg? Nyilván, ilyenkor a feladat a gyógyulás elérése.

Bővebben... Honnan, hova?
 
Bonyolultság, egyszerűen

Az emberi szervezet nagyon bonyolult. Nem is létezik a világon két teljesen egyforma (még az egypetéjű ikreké sem az).. Viszont alapjaiban ugyanazok a törvényszerűségek igazak rá. Ilyen például az, hogy vagy kulcseleme kell, hogy elromoljon, vagy szinte már számtalan kis hibának kell együtt lenni ahhoz, hogy képtelen legyen önmaga problémájának áthidalására.

Bővebben... Bonyolultság, egyszerűen
 
Visszafelé nem változtathat

Az ember életében előfordul, hogy kimondja, de jó lett volna ha... Nos, lehet, sőt biztosan jó lett volna néha másként cselekedni, másként élni, de... visszalépni saját életünk folyásában és újrakezdeni valamit, mintha a megtörtént meg sem történt volna... nem lehet.

Bővebben... Visszafelé nem változtathat
 
Nem tudjuk elhinni?

Amikor az ember az 50.évét betölti, akkor régi osztálytársai is 50 évesek. Nagy találkozó lehetõsége az évforduló, ki is használtuk hétvégén. Az asztanál sok mindenrõl szó esett és én (nem bírtam ki) elmondtam, hogy immár 50 évesen nekünk fiuknak évente el kell ballagnunk urológushoz,

Bővebben... Nem tudjuk elhinni?
 
Önkivégzőosztag

Persze, ilyen szó talán nincs is, de... a jelenség az sajnos létező manapság. Sokáig azt hittem, hogy egy páciens szakszerű önmagáért cselekvésének egyetlen akadálya az, ha az orvos nem magyarázza el érthetően az adott személy valós helyzetét és nem tárja fel logikusan a megoldáshoz vezető lépések sorát.

Bővebben... Önkivégzőosztag
 
Felismerés és elfogadás

A tartós belgyógyászati betegségeink zömére jellemző, hogy nem fájnak. Első hallásra elég hihetetlen, de igaz, hogy évtizedekig lehet panaszmentesen magasvérnyomásbeteg, akár egy évtizedig cukorbeteg, akár tinikorától “magas koleszterines”, sokáig cipelheti extrém súlyfeleslegét vagy szívhat akár napi több doboz cigit anélkül, hogy különösebb riasztó jelenséget, panaszt észlelne.

Bővebben... Felismerés és elfogadás
 
Ön is szed valamit?

Elgondolkodtató, hogy milyen a világ amiben élek, élünk. Nem titok, mi emberek rendkívül összetett, bonyolult, alapjaiban azonban önszabályozó rendszer vagyunk. Nagyon el kell romolnunk ahhoz, vagy sok esetben nagyon el kell rontanunk magunk ahhoz, hogy megbetegedjünk. Az igazán bosszantó számomra, amikor valaki teljesen felesleges, hiábavaló dolgokkal próbálja jobbítani a helyzetét, miközben a legalapvetőbb lépéseket nem teszi meg.

Bővebben... Ön is szed valamit?
 
Gyógyszerválasztás

Rég volt, hogy gyógyszertan szigorlatra készültem. Mégis emlékszem arra a furcsa érzésre, ahogy akkor rádöbbentem arra, hogy bennünk minden- mindennel összefügg. Meghatározó az ilyesmi az ember életében. Azóta másként látom a világot és másként is tanulom annak tudományos elképzelését.

Bővebben... Gyógyszerválasztás
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>