2019. 02. 16.
Ha az alvás nem jó, semmi sem jó

Életünk kb.harmadát alvással töltjük. Bár egyre többet tudunk tudományosan arról, mi is történik ilyenkor bennünk, de az alvás így is misztikus valami marad. Úgy tűnhet, ez amolyan elvesztegetett idő az életünkből, pedig... nem. Kell a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egészségünkhöz.

Bővebben... Ha az alvás nem jó, semmi sem jó
 
Baj a cukorbajjal

Persze minden betegség baj. Mindenkinek az a legnagyobb problémája, amit éppen hordoz, amit meg kell oldania, amivel neki személy szerint van teendője. Nos, ez az első és talán a legnagyobb baj a cukorbajjal. Sokan - szinte minden második cukorbeteg - nem is tudja, hogy beteg, hiszen... a cukorbetegség legtöbbször akár egy évtizedig (!) sem okoz panaszt.

Bővebben... Baj a cukorbajjal
 
Csak egészség legyen!

Ahogy korosodom, vagy köznapi szóval öregszem, egyre gyakrabban hallom már meg ezt az óhajtó mondatot: Csak egészség legyen!
Sajnos, sokszor azoktól hallom, akik bizony már betegek. Valahogy azt értékeljük igazán amink még (vagy már) nincsen. Így vagyunk az egészséggel is. Egyeseknek ez végzetes tévedésük, hiszen az infarktus vagy a szélütés még ma is erősen kétesélyes történet.

Bővebben... Csak egészség legyen!
 
A szembenézés fáj(hat)

Amikor egy problémát görgetünk magunk előtt, annak oka sok esetben az, hogy nem látjuk, vagy esetleg nem is akarjuk látni a probléma valós okát. Ha ez egy betegség, akkor ebbe idővel szabályosan belehalunk.
Ha „csak” nem ismertük fel az indító okot vagy a megoldás kulcslépéseit, de hajlandóak vagyunk azt megfejtve (erre való az orvos), arra koncentrálni erőinket, akkor szörnyű, vesztésre álló helyzetekből is kimenekülhetünk.

Bővebben... A szembenézés fáj(hat)
 
Bajok felé tartó utak

Ha egy kisgyerek megszúrja a rózsa „tövisével” az ujját, rögvest megtanulja, hogy a szép, illatos virág ezen része veszélyt hordoz és... attól kezdve, kerüli a tüskét.
Ha valaki elhízik, dohányzik, magasvérnyomásbetegsége vagy cukorbaja alakul ki, akkor ezek következménye évtizedek múltán alakul ki (pl. szívinfarktus, szélütés, vakság...) nincs gyors visszajelzés a baj/bajok fájdalmas hatásáról.

Bővebben... Bajok felé tartó utak
 
Érfestés, mint gyógyszer?

Ahogy egyre profibb, bonyolultabb, általában egyre drágább diagnosztikus (azaz vizsgálati) lehetőségek születnek, terjednek, mintha kezdenénk elhülyülni.
Nem szabad leszoknunk a kézenfekvő, egyszerű, olcsó, sok esetben méregdrága vizsgálattal sem helyettesíthető orvosi alaplépésekről.

Bővebben... Érfestés, mint gyógyszer?
 
Mérlegelés

Ne! Ne riadjon meg, nem menten a testsúlyproblémákkal kezdem az új évet! Leginkább arra bíztatom, tervezzen! Persze ne egyszerűen csak fogadkozzon, hanem mérlegelje a 2018-as évét, vessen számot azzal, mire is jutott, hogyan is áll és abból tervezzen!

Bővebben... Mérlegelés
 
Ha krónikus beteg, tanulnia kell!

Minden olyan betegség ami nem múlik el „magától” vagy nem gyógyítható meg maradéktalanul, az tartós, krónikus betegség. Ezekkel a bajokkal együtt élünk és ahhoz, hogy megfelelően kordában tarthassuk őket, vagyis lényegében, hogy ne keserítsék jobban az életünket mint az elkerülhetetlen ill. ne haljunk beléjük idejekorán, ki kell őket ismernünk.

Bővebben... Ha krónikus beteg, tanulnia kell!
 
A stresszkezelés tanulható

Környezetünk számos stresszforrás megteremtője. Ha ezek az un. stresszorok szervezetünkben egy tartós készenléti állapotot (ez maga a krónikus stressz) váltanak ki, tartanak fenn és ezt a hatást képtelenek vagyunk csendesebb mederbe terelni... megbetegszünk. Testi és lelki bajaink meglehetősen nagy része alapozódik erre a problémára.

Bővebben... A stresszkezelés tanulható
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>