2019. 10. 22.
Szervezetünk egésze

Sajnos, sokak ma is egyfajta szerv és betegségközpontú gondolkodás rabjai, pedig mindig az egészségünkről, egészünkről van/lenne szó.
Oka lehet e hibának, hogy a tudományos ismeretek gyors bűvülése óhatatlanul egyfajta specializációt (is) megkövetel. Sokan egyre jobban értenek lényegében egyre kevesebb dologhoz.

Bővebben... Szervezetünk egésze
 
Átidegzés

Na zavarja, hogy pontosan ilyen kifejezés nincs. Csupán arra szeretnék utalni, hogy testünk, szerveink, szöveteint és végső soron minden sejtünk ép működését nem csak ezen “alkotóelemeink” megfelelő vérellátása határozza meg. Ez csak az elengedhetetlen alap.

Bővebben... Átidegzés
 
Sok, vagy kevés?

Néhány ezer újságolvasó...  Harminc- negyven ember egy előadóban... Tizenöt diabeteses gyermek egy táborban... Négy orvos és egy assisztens EKG képzésen... Egy apa és a lánya akik egymásért harcolnak... Egyetlen idős asszony, aki egyedül maradt az életben és most eljött a rendelőbe... Sok, vagy kevés?

Bővebben... Sok, vagy kevés?
 
Önkivégzőosztag

Persze, ilyen szó talán nincs is, de... a jelenség az sajnos létező manapság. Sokáig azt hittem, hogy egy páciens szakszerű önmagáért cselekvésének egyetlen akadálya az, ha az orvos nem magyarázza el érthetően az adott személy valós helyzetét és nem tárja fel logikusan a megoldáshoz vezető lépések sorát.

Bővebben... Önkivégzőosztag
 
Felismerés és elfogadás

A tartós belgyógyászati betegségeink zömére jellemző, hogy nem fájnak. Első hallásra elég hihetetlen, de igaz, hogy évtizedekig lehet panaszmentesen magasvérnyomásbeteg, akár egy évtizedig cukorbeteg, akár tinikorától “magas koleszterines”, sokáig cipelheti extrém súlyfeleslegét vagy szívhat akár napi több doboz cigit anélkül, hogy különösebb riasztó jelenséget, panaszt észlelne.

Bővebben... Felismerés és elfogadás
 
Mi is az egészség?

Néha a legegyszerűbbnek tűnő fogalmakat a legnehezebb megmagyarázni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint: „Az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem pusztán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.”
Ez amolyan, “amikor minden tényleg tökéletesen rendben” meghatározás és ennek alapján inkább egy idealizált cél, mint egy önmagunk által létrehozható állapot.

Bővebben... Mi is az egészség?
 
Honnan, hova?

Amikor valaki makk egészséges, a feladat, hogy ezt az optimális helyzetét megőrizze. Azaz, azért kell tennie, hogy minden úgy maradjon, ahogy van. Figyelem! Ez a helyzet (sem) marad magától ilyen, még akkor sem, ha nagyon úgy látszik. No, de mit tegyen aki beteg? Nyilván, ilyenkor a feladat a gyógyulás elérése.

Bővebben... Honnan, hova?
 
Bonyolultság, egyszerűen

Az emberi szervezet nagyon bonyolult. Nem is létezik a világon két teljesen egyforma (még az egypetéjű ikreké sem az).. Viszont alapjaiban ugyanazok a törvényszerűségek igazak rá. Ilyen például az, hogy vagy kulcseleme kell, hogy elromoljon, vagy szinte már számtalan kis hibának kell együtt lenni ahhoz, hogy képtelen legyen önmaga problémájának áthidalására.

Bővebben... Bonyolultság, egyszerűen
 
Visszafelé nem változtathat

Az ember életében előfordul, hogy kimondja, de jó lett volna ha... Nos, lehet, sőt biztosan jó lett volna néha másként cselekedni, másként élni, de... visszalépni saját életünk folyásában és újrakezdeni valamit, mintha a megtörtént meg sem történt volna... nem lehet.

Bővebben... Visszafelé nem változtathat
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>