2018. 10. 18.
A stressz, szorongás... sorvasztja

Ha a cím alapján arra gondol, a stressztől, szorongástól általában fogyni fog, roppant nagyot téved. Ezek a problémák legtöbbünket pont hízlalják.Ugyanakkor agyunk egyes területei pl. a szépencsengő nevű hippokampuszunk ténylegesen sorvad. Ez nagy baj, hiszen pont ez az érzelmi egészségünk egyik központja.

Bővebben... A stressz, szorongás... sorvasztja
 
Fokozatos átmenetek

Az emberi szervezet egy biológiai rendszer. Egyfajta rugalmas (a környezeti hatásokra és belső változásaira is reagáló) stabilitásra törekszik. Ezt fontos megértenünk, amikor pl. az érbetegséget okozó/fokozó rizikótényezőkről/betegségekről esik szó.

Bővebben... Fokozatos átmenetek
 
Betegségdinamikák

Milyen hülyén hangzik ez a szó. Pedig van ilyen. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a hirtelen fellépő és gyorsan változó betegségek (az akut betegségek) gyors lépéseket, nem egyszer azonnali cselekvést igényelnek. Itt rövid késlekedés (órák vagy akár percek) is sokat számít. Pl.egy szívinfarktus felléptekor, aminek a legtípusosabb jele lehet egy intenzív, addig sosem volt mellkasi fájdalom, nem szabad késlekedni, a mentőszolgálat riasztandó.

Bővebben... Betegségdinamikák
 
Nem is (lenne) bonyolult

Sokkal egyszerűbb (lenne) megvédenie az egészségét, mint amikor az már elvész, a javítással, javítgatással bajlódnia. Persze a védelmet korán, szisztematikusan és szakszerűen kell(ene) végeznie. A szomszéd azt csinálja, a reklám azt mondja, a vitamin mindent megold módszerek nem módszerek, csak önbecsapás.

Bővebben... Nem is (lenne) bonyolult
 
Egyensúlytalanság

Szervezetünk hihetetlenül összetett, minden elemében összehangolt, kisebb (sőt néha nagyobb) hibák esetén is önjavító rendszer. Persze, ha központi részeit hagyjuk megbetegedni, (vagy akár életmódunkkal megbetegítjük) abba, egy határon túl, a folyamatok sorra, egymás után összeomlanak és... gyorsan vagy lassan, de belehalunk.

Bővebben... Egyensúlytalanság
 
Ne homokra építse!

A bibliából vett idézet szerint az okos ember kősziklára építi a házát. A biztos alap nélkülözhetetlen, ha biztonságra törekszik. Igaz ez az élet minden területén,  így nem véletlen, hogy az érvédelem, vagy szélesebb értelemben az egészségvédelme tekintetében is kell a biztos, stabil alap.

Bővebben... Ne homokra építse!
 
Már minden kiszámítható?Nem. Amikor úgy általában egy emberi szervezet működését elképzeljük, magyarázzuk, modellezzük, akkor bizony nem számítható ki minden előre. Még inkább igaz ez egy konkrét személy testi/lelki/szellemi működésére. Ez nem jelenti azt, hogy semmit sem tudunk előre tervezni, hiszen akkor sem az egészségvédelem, sem egy-egy betegség, probléma megoldására nem tehetnénk semmit.

Bővebben... Már minden kiszámítható?
 
Ne aprózódjon el!

Az embert mindig egészben, a maga testi, lelki és szellemi egységében érdemes nézni, vizsgálni. A betegségek, problémák megoldásának az első nagy csapdája, ha csak egy-egy tünetre, panaszra fókuszálva próbálják kimondani az okot. A baj eleve ritkán jár egyedül.

Bővebben... Ne aprózódjon el!
 
Álljon össze a kép!

A nemrég elhunyt fantasztikus tudós, Stephen Hawking mondása: "A közvélemény viszonya a tudományhoz jelenleg ellentmondásos. Egyrészt természetesnek veszi az életszínvonal javulását, amelyet a tudomány és a technika újabb eredményei tesznek lehetővé, másrészt viszont bizalmatlan a tudománnyal szemben, mert nem érti azt."

Bővebben... Álljon össze a kép!
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>