2017. 09. 19.
Szívinfarktus gyermekkorban

A magas koleszterinszint nem mese. A magas koleszterinszint érbetegséget okozó rizikótényező. Így, 8 feletti koleszterinszinttel élve a koleszterinterhelés 30-50 éves korunk között infarktushoz vezethet. Miért írok egy ilyen ritka problémáról? Azért, mert ennek az „enyhe” változata (amikor az egyik szülőtől öröklünk koleszterin lebontási hibát) már elég gyakori: 1:400.Rögvest szögezzük le, hogy ez nagyon ritka probléma.

Bővebben... Szívinfarktus gyermekkorban
 
Képtelenség

Jajj, ha én olyan ügyes lennék, hogy ilyen kis villogó, sípoló izét tudnék fabrikálni! Arról szólna, hogy az ügyeskedéssel, csipogtatással, odafigyeléssel megtudhatja milyen és rendezheti a vérnyomását, meg a cukrát, meg a koleszterinjét, meg a súlyát és... plusz életeket kap és nem esik bele a szakadékba és nem eszi meg a sárkány.

Bővebben... Képtelenség
 
Legyen ismét mérlegképes!

Az elhízás betegség. Gyógyítsa!Aztán egy korrekt dietetikussal lépésről- lépésre az étrendi át/vissza alakítás következzen és a mozgás, izommunka, de mindig az egészségügyi állapotot (is) figyelembe véve.   Sok esetben szükséges az elhízás pszichológiai hátterét is tisztázni. Ez kóros mértékű túlsúly esetén szinte elengedhetetlen.

Bővebben... Legyen ismét mérlegképes!
 
Egészséges párkapcsolat

Nem, ez itt nem egy házasságtanácsadó rovat. Továbbra is a szokásos egészségvédelemről ill. betegség kezelésről, megoldásról lesz szó. Nos, ez is egy egészséges orvos- páciens párkapcsolatot tesz szükségessé. Nagyon hasonló a helyzet a jó házassághoz. Itt is köttetik egy  „szerződés” ami akkor lesz eredményes, ha a párok az évek során megértik egymást. Amikor felvetődik a „hogyan is mondjam el ezt az orvosomnak,” vagy még súlyosabb formában, a „csak az orvosom meg ne tudja,”... akkor a kapcsolat már halott.

Bővebben... Egészséges párkapcsolat
 
A pajzsmirigy

Hormont termelő szerveink legnagyobbika a pajzsmirigy. Nem ő, hanem agyunk két speciális területe (pl. az un. agyalapi mirigy) az abszolút karmestere hormonális rendszerünknek, mégis állítható, hogy a pajzsmirigy hormonja(i) gyakorlatilag szervezetünk minden sejtjének működésére hat(nak). Ha a pajzsmirigy túlműködik túlpörget. Nő az energiafogyasztásunk, pulzusszámunk, gyorsul a bélműködésünk, fogyunk és feszültté válunk.

Bővebben... A pajzsmirigy
 
Hálózatba rendezetten

Testünk több, más, mint a részeinek összessége. Az egész a lényeg. Ön az egész! Ön a lényeg!Az emberi testünk is ilyen. Minden mindennel összefügg, de... De vannak központok amik szinte mindenhez, 1-2 „átkapcsolással” csatlakoznak és olyan egyéni kis részek amiknek alig néhány közvetlen kapcsolatuk van.

Bővebben... Hálózatba rendezetten
 
Nem, nem fekete vagy fehér!

A tudományos ismereteken alapuló véleményünket viszont mindig egyénre kell szabnunk. Ehhez pedig a nyers paraméterek és adatok ismeretén túl, valamilyen szinten ismernünk kell a hozzánk forduló... embert. Ehhez pedig idő kell. Az időt nem szabad megspórolni.

Bővebben... Nem, nem fekete vagy fehér!
 
A szív

Szívünk (latinul: cor, cordis) keringésünk irányító motorja. Ha a motor leáll, a keringés összeomlik és ha ca. 5 percen belül nem sikerül pótolni a szívműködést, – hatékony újraélesztéssel – agyunk végérvényesen károsodik, azaz visszafordíthatatlanul meghalunk.

Bővebben... A szív
 
Bajaink gyökere(i)

Gyakorló orvosként két évtizedes élményhalmaz alapján úgy látom, testi betegségeink kialakulásában három fő tényező egymásrahatása felelős. Vannak genetikailag megalapozott bajaink, életmódunk által elrontott dolgaink és pszichés gondok provokálta testi gyötrelmeink.
Hol ez, hol az a meghatározó és van hogy (idővel) már mindhárom tényező adott.

Bővebben... Bajaink gyökere(i)
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>