2020. 10. 24.
Fogyni vagy meghalni?!

„Fogyni vagy meghalni?!”
Kicsit durva cím, ha futólag pillantunk rá - és nagyon igaz, túlzás nélküli, ha a magyarországi halálozási adatok tükrében vizsgáljuk a kérdést. Ma százunk közül 60-an

szív-érrendszeri vagy agyi érbetegségben fogunk meghalni.
Fogyni, vagy meghalni!Halálunkat - mondjuk ki nyíltan, sokunknak idejekorán - szívinfarktus, szélütés, szívelégtelenség okozza majd. De miért mondom akkor, hogy „fogyni vagy meghalni”. Mi köze lehet túlsúlyunknak, elhízásunknak ezen betegségekhez? Nagyon is sok! A túltáplált ember - különösen a hasra való hízásnál - a hasüregi zsírsejtjeivel időzített bomba ketyegését indítja el. Ezek a sokak szemében csak esztétikai problémát, vagy azt sem jelentő „sörhasak” igazi melegágyai a cukorbetegségnek, vérzsír-eltéréseknek, magas-vérnyomásunknak. Ezek a kezdetben „megérezhetetlen” (de vizsgálva felderíthető és kezelhető) betegségek okozzák évek alatt érelmeszesedésünket. Érelmeszesedésünk okozza évek alatt szívinfarktusunkat, szélütésünket, szívelégtelenségünket.
Mit tegyünk hát? Fogyjunk le! Persze legjobb, ha el sem hízunk! Ha túlsúlyunk van, induljunk harcba kilóink ellen! Fogyjunk az életünkért!
Férfitársaim!
Ha köldökünk magasságában derék-körfogatunk 102 cm feletti, már jelentősen nő korai halálunk esélye!
Hölgyeim!
Vegyék elő Önök is a „jó öreg” centimétert. Ha derék-körfogatuk 88 cm feletti, vegyék kezükbe szívük sorsát!

Mert a kérdés nem kevesebb, mint: „Fogyni vagy meghalni!”.

www.ergondnok.hu