2021. 01. 23.
Orvos-kongresszus

A múlt héten sokakkal beszéltem. Olyanokkal, akik részt vettek az immár III. Soproni Prevenciós Club rendezvényén, és olyanokkal is, akik nem voltak ott. Együtt vacsoráztam akadémikussal, hallgattam nagy hírű professzor ötleteit már a jövő évi programra. Találkozhattam nagyra becsült volt főnökömmel, Vályi Péterrel, aki nem csak biztos szakmai háttérként, de - talán kimondhatom - barátként is támogatja „rögeszme-futtatásaimat”. Eljöttek kollégák, orvosok, asszisztensek, az egészségügy frontvonalának nem hátráló katonái. Láttam középiskolások és nyugdíjasok egyaránt lelkesedéstől, tenni akarástól csillogó szemét. Köszönöm. Ők, Önök töltötték meg ezt a másfél napot igazi élettel.
Mert orvos-kongresszus van számos az országban, de egymásra találás, egymásba fogódzás, baráti támasz mégis sokszor kevés.  Persze a klasszikus szakmai ismeretek átadása, átrágása adta az esemény gerincét, mégis más volt ez, mint a megszokott. Valaki úgy fogalmazott, hogy nagyon jó, hogy itt „”butaságot” is lehet kérdezni. Jó, hogy mindenki elmondhatja, mit is gondol, s nem csak azt, hogy könyv szerint, pozíció szerint mit kell gondolnia. Talán ezzel a rendezvénnyel sikerül ismét egy kicsit jobban emberré válnunk. Nem felejtve, hogy az orvos is csak ember. Elcsépelt, de újra és újra éreznünk kell, hogy mi, orvosok vagyunk másokért, s nem viszont. Persze sokan óvtak, hogy - mondjuk - egy olyan különös kérdésfelvetéssel, mint; „Valóban a szívünk önmagában keringeti-e vérünket” – borzoljuk a szakmai körök tűrőképességét. Utóbb kiderült, talán éppen egy-egy ilyen meglepő téma szabadítja fel a legjobban teremtő gondolatokat. Ne feledjük: a kételkedni tudás már önmagában is nagy erény!
Hasonlóan - legalábbis - lélekszabadítónak bizonyult Papp Lajos, Simon Kornél és Matos Lajos professzor urak gondolata hitről, lélekről, az orvostudomány határairól, gyógyításról és művészetről. Köszönöm. Köszönöm mindenkinek. Köszönöm, hogy eljöttek, és reményeim szerint 2010-ben még többen találkozhatunk - Papp Lajos professzor úr szavaival szólva - „szívvel, lélekkel”.

 

Tschürtz Nándor dr.

Címkék: