2017. 09. 19.
Zsirmáj és májzsír

Van egy szervünk melynek betegségei nem a kedvelt társasági témák kategóriájába tartoznak. Nem szokott senki „legénykedni” azzal, hogy nekem májzsugorom (májcirrozis), de még azzal sem, hogy zsírmájam van. A zsírmáj – amire sokan csak legyintenek – a rettegett „májzsugor” előfutára, szóval „nem piskóta”. Májunk az egyik (ha nem a) legnagyobb kémiai átalakító és gyártó  egységünk. Szerepe van minden felépítő folyamatunkban, a fehérje, zsír és cukor-anyagcserében. Kulcsfontosságú a szervezet méregtelenítő folyamatában is. Hiánya semmilyen csodapempővel vagy... csodagombával nem helyettesíthető.
Tömören: nélkülözhetetlen szervünk.  
Tartósan károsíthatják specifikus vírusfetőzések (hepatitis B-C...), alkohol (ne becsülje alá!) és „egyszerű” hétköznapi elhízás vagy pl. a cukorbetegség is. Igen! Aki cukorbeteg, szinte biztosan  zsírmájjal (is) él. Szóval, ne legyintsen!