2023. 03. 23.

Tájékoztatás

Gyógyszertárak
Elhízás centikben mérve

Persze az elhízás ill.annak mértéke sok módon meghatározható, de talán az egészségügyi hatása, következményei leginkább haskörfogatunk növekedésével jellemezhetők.
Ha köldökünk magasságában megmérjük a haskörfogatunkat az – ha áttételesen is – megmutatja, mennyi zsírt halmoztunk már fel hasüregünkben, a beleink között. Ez az a zsírtömeg (és a szerveinkbe pl.a májunkba berakódó), ami a szív és érrendszeri betegségek és persze a cukorbetegség kialakulása tekintetében vészjósló.

Bővebben... Elhízás centikben mérve
 
A két legfontosabb

Ha “testi” egészségünk megörzését szeretnénk biztosítani, akkor mindig az összes azt veszélyeztető jelentős un. rizikótényezőt kell tisztáznunk és megoldanunk, de...
Van kettő olyan, amit az életmódunkkal mi magunk hozunk létre és bár fennmaradásukban genetikai tényezőknek is szerep jut, végsősoron mi magunk tartunk aztán fenn.
Az egyik az elhízás. A másik a dohányzás.

Bővebben... A két legfontosabb
 
Tényleg, mitől hízunk el?

Lassan, de biztosan, az elhízás lesz (a tartós, un. civilizációs stressz mellett) a legnagyobb egészségügyi problémánk. Ebből a két tényezőből aztán idővel számos, további más testi és lelki bajunk, betegségünk ered. Sokszor és sokan a tartós stresszt evéssel oldják/oldjuk.

Bővebben... Tényleg, mitől hízunk el?
 
Ne rám gyúrjon!

Nemrég elhízással (is) bajlódó férfi felesége súgta a rendelőben (amikor a párja „mérlegelni” ment), hogy „nem hiszem, hogy fogyott, pedig egy hete már magára (mármint rám!) gyúr”. Szörnyű. Mint a kis iskolás aki a tanítónéni kedvéért készítette el a feladatot... Ébresztő! Az iskolai példa szerint: „nem nekem tanulsz, magadnak tanulsz”.

Bővebben... Ne rám gyúrjon!
 
Elhízásjárvány

Mit nem írok? Pont nyár derekán? Pont és aki magam is átcsúsztam a túlsúlyos kategóriából az elhízottba? Mikor írjak, ha nem most és ki írjon, ha nem én?
Az, hogy én (is) hízok nem menti meg Önt a kövérség szövődményeitől, ha Ön kövér.
Jönni fognak a szövődmények, akár hiszi akár nem. Hasonló a helyzet mint a cigivel. Amikor valaki dohányozni kezd, nem azért teszi, hogy megölje magát. Amikor hízni kezdünk akkor sem az önpusztítás a célunk.

Bővebben... Elhízásjárvány
 
Elhízlaltatottság

A magyar nyelv csodálatos. Bár első hallásra a cím ennek a ténynek a megcsúfolása, ez sem/nem ennyire egyszerű. Hasonlóan mint maga az elhízás. Mennyire más leírni kövérként (de olvasni is!), hogy elhízás, elhízásunk és végül a legkeményebb mód... az elhízásom kifejezés!  
A cím – nyakatekertsége ellenére – tökéletesen adja vissza a helyzetet amiben pszichológiailag találhatjuk/találhatjuk magunkat, mikor végre tudatosul (tudatosul?) bennünk, hogy elhíztunk.

Bővebben... Elhízlaltatottság
 
Csalfa hittel...

A hit az egyik, ha nem a legfontosabb tényező, ami életünket irányítja. Érzéseink, érzelmeink, hitünk. A hit a gyógyulás elengedhetetlen feltétele, de... Az a fene, piszok kis „de”.
Erős hittel légvárakba kapaszkodva, ideig- óráig állhat csak meg az ember. Jobb a tudományosan (is) bizonyított, bizonyítható alapokra építkeznie annak, aki hosszú távra tervez. Így hát el kell, el kellene vetni azokat a módszereket, praktikákat melyek tisztán csak a hitre alapozódnak.

Bővebben... Csalfa hittel...
 
Zsirmáj és májzsír

Van egy szervünk melynek betegségei nem a kedvelt társasági témák kategóriájába tartoznak. Nem szokott senki „legénykedni” azzal, hogy nekem májzsugorom (májcirrozis), de még azzal sem, hogy zsírmájam van. A zsírmáj – amire sokan csak legyintenek – a rettegett „májzsugor” előfutára, szóval „nem piskóta”. Májunk az egyik (ha nem a) legnagyobb kémiai átalakító és gyártó  egységünk. Szerepe van minden felépítő folyamatunkban, a fehérje, zsír és cukor-anyagcserében.

Bővebben... Zsirmáj és májzsír
 
Fogyókúra a hízás útja

A kövérség betegség. Hú, ez elég borzalmasan hangzik. Ráadásul az elhízás (ami a kövérség szelídített megnevezése) idővel, törvényszerűen számos más betegséget szül.
Akkor nyilván azért akarunk/szeretnénk fogyni, hogy egészségesek legyünk? Megdöbbentő, de nem. Bár legtöbbször ezt mondják, de a lelkük mélyén... legtöbben esztétikai okokból szeretnének fogyni. Lám, itt már nem is írtam, hogy akarnak.

Bővebben... Fogyókúra a hízás útja
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>