2018. 03. 17.
Zsirmáj és májzsír

Van egy szervünk melynek betegségei nem a kedvelt társasági témák kategóriájába tartoznak. Nem szokott senki „legénykedni” azzal, hogy nekem májzsugorom (májcirrozis), de még azzal sem, hogy zsírmájam van. A zsírmáj – amire sokan csak legyintenek – a rettegett „májzsugor” előfutára, szóval „nem piskóta”. Májunk az egyik (ha nem a) legnagyobb kémiai átalakító és gyártó  egységünk. Szerepe van minden felépítő folyamatunkban, a fehérje, zsír és cukor-anyagcserében.

Bővebben... Zsirmáj és májzsír
 
Elhízásjárvány

Mit nem írok? Pont nyár derekán? Pont és aki magam is átcsúsztam a túlsúlyos kategóriából az elhízottba? Mikor írjak, ha nem most és ki írjon, ha nem én?
Az, hogy én (is) hízok nem menti meg Önt a kövérség szövődményeitől, ha Ön kövér.
Jönni fognak a szövődmények, akár hiszi akár nem. Hasonló a helyzet mint a cigivel. Amikor valaki dohányozni kezd, nem azért teszi, hogy megölje magát. Amikor hízni kezdünk akkor sem az önpusztítás a célunk.

Bővebben... Elhízásjárvány
 
Csökkenő testsúly, javuló minden

Örömteli érzés egy kezdetben elszontyolodott férfiember mosolygása. Az gyakori, hogy férfitársaim nem jönnek a rendelésre, hanem feleségük hozza őket. A nőknek jó szimatuk van, a „nem stimmel itt már valami” helyzetekhez.
Nos, a pocakos úriembernél bizony sok minden nem „stimmelt”. Magas vérnyomással, jó magas vérzsír (triglicerid) és cukorbetegség határán billegő vércukorértékekkel jelentkezett.

Bővebben... Csökkenő testsúly, javuló minden
 
Könnyebben már könnyebb

Egy angol tanulmány, azt fejtegette, hogy az elhízott felnőtt népességgel – úgy egészében - már nincs mit tenni. Okos számításokkal bizonyították, hogy akik egy szintnél jobban elhíztak, azoknak már “kampec” Gyerekkorra javasolták áthelyezni az egészségügyi forrásokat, (testsúlyilag) mert ott még “költséghatékonyan” eredmény érhető el.
Borzalas volt ezt olvasni – még akkor is, ha a számítások igazak - hiszen mindenkit egy kalap alá véve javasoltak valamit.

Bővebben... Könnyebben már könnyebb
 
Mit akar? Infarktust?

„Jól volt, ezért nem jött vissza. Akkor (2011) sikerült csökkenteni a súlyát egész 80kg-ra. Sportolt. Vérnyomása stabilan 135 és 85Hgmm alatt volt. Aztán a gyógyszert elhagyta 2012 tavaszán. Nyár közepén karját törte. Sporttal leállt. Súlya emelkedni kezdett. Vérnyomását már csak időszakosan mérte. Még jónak tűnt.

Bővebben... Mit akar? Infarktust?
 
Fogyókúra a hízás útja

A kövérség betegség. Hú, ez elég borzalmasan hangzik. Ráadásul az elhízás (ami a kövérség szelídített megnevezése) idővel, törvényszerűen számos más betegséget szül.
Akkor nyilván azért akarunk/szeretnénk fogyni, hogy egészségesek legyünk? Megdöbbentő, de nem. Bár legtöbbször ezt mondják, de a lelkük mélyén... legtöbben esztétikai okokból szeretnének fogyni. Lám, itt már nem is írtam, hogy akarnak.

Bővebben... Fogyókúra a hízás útja
 
Össze lehet rakni

Betegségeink egy része bizony összefügg az életmódunkkal és ezen belül az étrendünkkel. Az elhízás és a cukorbetegség biztosan ilyen problémák. Egyik betegség sem kezelhető ésszerű étrendi rendszer nélkül. Sok esetben a két baj együtt is jár. Ez sem véletlen. Nem is csodálkozik senki, ha írom, hogy “első lépésben dietetikussal a jelenlegi étkezési rendszerének tisztázása szükséges.”

Bővebben... Össze lehet rakni
 
Lehet-e "pszichésen hízni"?

A kérdés jó. Világunk felgyorsult, az elvárások egyre nőnek, az életünk feszítetté vált. Alváshiány vagy már alvászavar, stressz, szorongás, depresszió… Aztán rohamosan nő a túlsúllyal vagy más elhízással küszködők száma. Direkt küszködőt írtam! Mi lehet az oka, ha valaki „elvileg mindent jól csinál", de mégsem fogy?

Bővebben... Lehet-e "pszichésen hízni"?
 
És, ha én csak kövér vagyok?

Testsúly: 141,1kg. Testmagasság: 177cm, azaz 1,77 méter. Az ezekből számított testtömeg-index (BMI), ami a kilók osztva a méterben mért magasság négyzetével: 46.
A haskörfogat: 142cm. Nos lehet, hogy csak kövér? A BMI 25-ig normál, 30-ig túlsúlyról és a felett elhízásról, kövérségről beszélünk, de a 40 feletti BMI már un. kóros elhízás.

Bővebben... És, ha én csak kövér vagyok?
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>